20.6.06

Beskyt IT-Universitetet mod Sander

Hukommelsen er kort i den politiske verden. Da IT-universitetet blev oprettet var der jo tale om en slags redningssituation. Det stod overmåde skralt til med datalogien i Østdanmark, og der blev udklækket alt, alt for få dataloger.
Et eller anden var gået i stå på DIKU (Datalogisk Institut på Københavns Universitet) - måske var det lysten. Få unge søgte ind, alt for få af de få blev færdige. DIKU var godt nok stjernedygtig på et par områder (algoritmer, computersyn m.v.), men åbenheden over for udviklingen og behov kneb det med. Oveni kom så, at DIKU blev udsultet. Politikere havde i årevis kanaliseret flest midler til it-forskningen over i det jydske, hvor man var langt dygtigere til lobbyarbejdet. Også datalogien på RUC led.
IT-Universitet (ITU) fik vendt udviklingen i øst, og den lydhørhed der var over for udviklingen i både unges fremtidsdrømme og erhvervslivets behov har resulteret i stor succes. IT-Universitet fik også flere af de dygtige lektorer fra både DIKU og RUC i staben.
Det er jo også betegnende, at der i universitetskredse var stor frygt for, om ITU opnåede den endelige blåstempling, nemlig også at få lov til at stå for bachelor-delen. Så ville det være tæt på, at DIKU kunne lukke og slukke. Og vel også RUC's datalogi.
Og nu vil Helge Sander altså have IT-Universitet ind under Københavns Universitet! Jamen, det er jo DIKU, der skulle under ITU. Og RUC's datalogi. På ITU fatter ledelsen vigtigheden af området. Ikke på Københavns Universitet, hvor status ligger på langt ældre forskningsdiscipliner. Og ikke på RUC, hvor datalogien blot var et stedbarn.
Skab den kritiske masse, der hvor engagementet er. Der, hvor fokus er på professionen.
Eller?

3 kommentarer:

Anonym sagde ...

100%
ITU er både levende og interessant. Lad det blive ved med at være sådan.
Jeg er ikke engang sikker på at de andre skal lægges ind under. ITU er simpelthen et "winning team", så kanalisér lidt flere af pengene derover, og lad det vokse organisk. Og lad så de relevante fag på de andre universiteter afvikle langsomt.
Så skader man ikke ITU.

Dorte Toft sagde ...

Mon ikke det er de gamle universiteter og deres venner/tidligere studiekammerater i embedsværket, der trækker Sander rundt ved næsen?
Hvad jeg altid selv har syntes var forunderligt ved datalogien på KU er, at man sidder fornærmet i elfenbenstårnet (over manglende opmærksomhed, manglende ekstraordinære forskningsmidler, manglende popularitet blandt unge) i stedet for at råbe så højt om DIKU's største styrker, så ingen kan overse dem.
Det har især undret mig, at en så højt respekteret mand som den ofte prisbelønnede professor (nu emeritus) Peter Naur, der sikrede, at Danmark overhovedet fik et datalogisk institut (DIKU), i mange, mange år ikke har gidet bruge sit gode image i DIKU's tjeneste.
Jeg ved ikke rigtigt, om det stempler Naur eller DIKU. Var han ikke selv længere stolt over DIKU? Eller var hans egocentrering gået totalt i selvspin.
I stedet så vi, at folk, der ikke nåede Naur fagligt set til sokkeholderne, men som var politisk inde i varmen, blev dem, der fik besnakket sig til midler en masse.
Jeg har i øvrigt en fornemmelse af, at skævdelingen i midler igen er tilbage til "business as usual" altså til fordel for universiteterne vest for Storebælt, selv om de politiske klima er ændret. Men hva'. Sander er jo selv jyde:-)
Jeg har dog noteret mig, at ITU's navn også forekommer i VTU's bevillingsprogrammer.

Dorte Toft sagde ...

Tak for de pæne ord om bloggen. Spread the word, please.