23.8.06

Tættere på mysteriet Nyhedsavisen

Morten Lund, der er investor i den kommende gratisavis Nyhedsavisen, bebuder i en kommentar til mit indlæg om avisinvestoren Bill Gates, at der kommer en pressemeddelelse på fredag, som vil løfte lidt af røgsløret omkring Nyhedsavisen. Den frygtede gratisavis, som islandske Dagsbrún står bag, har som bekendt allerede resulteret i modangreb - to andre gratisaviser 24timer (fra Politiken/JP-huset) og Dato (Berlingske).

Jeg var godt i gang med at svare Morten, der jo har iværksætterild i røven, i en kommentar. Men så kom jeg vil at vikle mig ud i noget mere principielt om den danske mediesituation, så det bliver altså til et nyt indlæg.

Morten mener, at jeg burde være klogere end at hoppe på al snakken om økonomiske problemer for Dagsbrún, men skriver også, at kommunikationen fra det islandske måske ikke har været optimal. Så mon ikke pressemeddelelsen fredag både handler om, hvornår første avis kommer på gaden og hele finansieringssiden. Morten skriver også, at Business ikke er en absolut størrelse...og så løber tankerne jo - især fordi han er investor. Morten har øjnene på vid gab for det sociale aspekt ved alt på nettet, altså der er masser af hente fra den "anden side", fra bred deltagelse og en egen separat verden.

Men mit problem med den snak - retorikken - som der fyres fra "gratisterne" og de andre medier - inklusive fra alfahannen, Nyhedsavisens chefredaktør, David Trads (tak til bloggen Mediehack for betegnelsen), at jeg frygter endnu mere uvedkommende journalistik, end vi allerede har i dag.

Jeg frygter flere afsløringer af såkaldte skandaler for avisernes egen skyld alene. Mere pseudojournalistik. Mere gossip. Mere hånlig nedgøring. Mere "ugens glade krøbling og forfulgte indvandrer". Flere fremprovokerede politikerkonflikter, mere "Det er for dåååårliiiiiigt", mere testeronstinkendee Jack-Ass-agtigt skriveri. Mere "krigsjournalistik" - altså at alt med vold og magt og ord skal sættes op som en krig.

Jeg frygter endnu mindre plads til begejstring, til reflektion, til sund fornuft, til erkendelse af, at der findes flere sandheder end en (altså mere kompleksitet), til behovet for konstruktivitet, til anerkendelse af også de 2 pct. af mennesket, der adskiller det fra rovdyrerne. Og selvfølgelig frygter jeg, at der bliver mindre afdækning af de reelle, mindre spektakulære skandaler. Dem, der ikke er læsere i, men sand alvor i.

Når Trads bebuder Cavling-nomineringer, dåner jeg ikke af respekt. Cavling er en alt for mager pris
- god journalistik er langt, langt mere, end hvad der typisk reflekteres af den pris.

Men værst af alt i hele aviskrigen er, at Danmark er et forbandet lille sprogområde, så det er så svært at få økonomi i medierne Også derfor er det svært at fastholde diversitet i pressen. Den har været på retur i mange år, og kampen lige nu forværrer situationen. Det kan faktisk gøre forslaget fra de Radikale om, at vi skal have engelsk som andet sprog til et nødvendighed. For vi kan blive nødt til at søge diversiten uden for landets grænser - uanset at Danmark der er en fluelort på udenlanske mediers radar (bortset fra, når vi får krænket fintfølende mennesker).

Jeg er enig i, at de gamle, brede medier har svigtet (arrogancen i de høje haller var en overgang på niveau med en arrogance, som også blev set/ses på universiteterne). Aviserne flyttede sig ikke, selv om læserne for længst havde gjort det (på den måde ligner de faktisk politikerne). Aviserne stak hovedet i sandet, da nyheder på nettet bragede frem, og serverede alle samme færdiglavede junkfood, da de endelig åbnede for netaviserne.

Og lad mig så slutte af med at putte lidt it og naturvidenskab på alt det her, nu hvor det er en blog om it og business. Hvem i alverden kan undres over, at det kun er "to ludere og en lommetyv", der søger ind på de tekniske og naturidenskabelige uddannelser, når medierne bruger 100 gange så meget spalteplads på den unge prosadebutant, den gamle forfatterrunkador, bandet, der står lige foran at slå igennem internationalt (lige ved og næsten....), psykologen og coach'en, skuespilleren, stand up-gutten, fodboldstjernen og fotomodellen. De udspørges om alt mellem himmel og jord, selv om det ofte vil være helt andre mennesker, der kender det "luftrum".

Hvorfor i alverdens har pressen været så afvisende over det, der kan give Danmark mere smør på brødet? Mit bud på et svar: Medieledelsens komplekser over, at d'herrer selv ikke fattede en dyt på området. Hvad man ikke forstå, skubber man fra sig. Hvis man er fej, bekvem eller kronisk besserwisser.

PS: Opdateret version af PS'et (jeg bommede i første version). Det har været bøvlet at læse nyheder på farten på de bittesmå bærbare "pc'er" (SmartPhones, Blackberrys etc.). Men Dave Winer, en guru i blogverdenen og udenfor, har skruet noget software sammen til læsning af New York Times og BBC, der gør det langt enklere, om som roses til skyerne. Læs her på hans blog Scripting News om resultatet. Betydning: De unges verden vil være ELEKTRONISK bårne nyheder på farten (hvis de overhovedet er interesseret i nyheder) - og den vane tager de med sig op i alderen. Men også visse ældre vil tage sådanne muligheder til sig.

3 kommentarer:

muntomann sagde ...

Du har nogle rigtig gode pointer - som altid. Jeg er bare ik klog nok til at gå ind i den naturvidenskabelige diskution. Jeg tror det kommer når det kommer - og så vil jeg appelere til at vi uddaner HOBE AF IDEFOLK der ka manage 20-2000 kinesisk/Indikeske ingenører - således at VI RYKKER OP I FØDEKÆDEN. (Den er nok lige lovlig filosofisk).

Spekulationerne om Nyhedsavisens finansiering - og min hentydning til at du er for klog til den debat, skal åbenbart udpensles til det lidt platte - jeg siger bare: Sten.. Glashus... når Berlingskes egen ejer Montgommery skulle have en extra bankgaranti fremsendt - før han selv kunne bestemme om han ville lave en DATO, gratis avis. Montgommerys øonomiske situation ser MEGET slem ud. Og hvis man skulle have troet Berlingskes dækning af Islændingene ville øen jo være sunket for 8-10måneder siden. Jeg er helt med på at de sender dig en løncheck - og kræver ikke at du halshugger dem. Og jeg er faktisk pisse glad for min Berlingske om morgenen - JEG ELSKER BERLINGSKE BUSINESS OG EVERTS SPIDSE PEN (når bare ikke den lugter af islandsk geiser jord) - og JEG ER MEGET KED AF AT JEG IKKE FÅR DEN FOR TIDEN - fordi budene har travlt med at dele gratisaviser ud, SOM JEG HELLER IK FÅR ;)

Og mht. skovene - så er det noget tis - og det gør mig bange. Men der er et hul i denne branche - som er ligedele konservatisme og mangel på udvikling (læs evner) - og det har LundKenner valgt at deltage i at forsøge at lave om på.

Dorte Toft sagde ...

@italy74 - også jeg undrer mig over, at de højere lag af samfundet kan tro, at vi kan leve af at skrive bøger om hinanden, analyserer hinandens navle og gå i operaen sammen. På den anden side har det vel altid været fint IKKE at arbejde rigtigt, hvis man har penge nok.

@Morten. Lad os få lidt mere rygter fra Nyhedsmagasinet og Berlingske. Herligt slam. Hvad angår den løncheck, jeg indtil nu har fået fra Berlingske, så er den nærmest symbolsk :-)

Dorte Toft sagde ...

Uppppssss. Nyhedsavisen - ikke Nyhedsmagasinet.