Danmark bliver ikke en foerende it-nation af at have flest pc'er og internetforbindelser pr. capita, uanset hvor mange gange politikerne end fremsaetter den paastand. Som jeg skriver i min klumme paa bagsiden af Berlingske Business i morgen, saa udgoer paastanden en farlig sovepille. Danmark er nemlig slet ikke foerende, naar det gaelder om at skabe it-produkter, kun naar det gaelder om at bruge dem.
Politikernes paastand svarer faktisk til at sige, at Danmark er verdens foerende portvinsnation, naar det gaelder kvalitetsportvin. Af Nettos hjemmeside kan jeg nemlig laese, at danskerne er det folkefaerd, der drikker mest kvalitetsportvin pr. naese.
Men hvordan faar vi standset besvaergelsen og gjort noget ved det virkelige problem, nemlig at vi er bagefter, naar det gaelder om at skabe it-produkter. Forhaabentlig er vi ikke ogsaa er bagud med at faa gjort andre produkter mere avancerede ved at indbygge mikroprocessor med tilhoerende software.
Paa it-fronten importerer og bruger vi. Og vi ryger stadig laengere ned i sumpen, fordi de unge ogsaa har faaet et billede af, at it kun handler om brug og saa stressede supportere. Intet under at de fravaelger datalogien.
Men tag et kig paa klummen paa business.dk (den staar typisk under Feature). Og raab saa "PORTVINSNATION" naeste gang politikere og organisationer kommer med paastanden om, at vi er verdens foerende it-nation.
Eller er det maaske rarere med en lille loegn, for hvordan i alverden skal vi faa gang i skabertrangen?
11.11.07
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
2 kommentarer:
Den Portvins-allegori er da noget værre vrøvl. Det er meget muligt, vi kan og bør blive langt bedre til selv at opfinde og producere it-løsninger/produkter. Men anveldelsen af (andres..) it-løsninger er simpelthen en helt central faktor for udviklingen og dynamikken i et samfund generelt. Det kan så så langt fra sammenlignes med at ligge på diva'en i en portvins-bimmelim ;-)
Der var en gang hvor vi ofte hørte, at Danmarks stort set eneste råvare var vore hjerner og uddannelsesniveauet.
Softwareudvikling er en perfekt industri i den sammenhæng, og vi ser andre små lande som Irland, Holland og Israel excellere på området, men ikke Danmark.
Det er altså ikke blot USA med Microsoft/Oracle m.fl. og Tyskland med SAP, der kan.
Men desværre fængede udvikling af software til eksport ikke i særligt stort omfang herhjemme. Men ja.... i "maskinrummet" bruges en masse udenlandsk software og der udvikles løsninger baseret på de udenlandske produkter.
Ville det ikke have været fedt at være en stor softwareeksportør? Ville det ikke være alletiders, hvis vi i dagligdagen også havde helt moderne løsninger? Vi er jo præget af en del konservatisme i vores it-brug, og nogle forklarer det med, at der simpelthen er for få højtuddannede på område. Uden disse mangler vovemodet.
Et lille eksempel. Busser og tog - et stykke pap med en magnetstrimmel, læseproblemer, skidtet bøjer etc. Hak, Hak, Hak. På Madeira, som jeg returnerede fra for et par timer siden elektroniske billetter, der kan "genoplades" med penge. Billetten holdes blot ind mod læseren. Biiiip.
Og det er så verdens førende Madeira-land (på producentsiden:-), der får det hjemlige system til at virke ret så almodisch.
PS: Jo, der var fjernbusser, der stadig kørte med gammeldags billetter.
Send en kommentar