16.11.07

Gør 20.000 kroner til rengøring mon en forskel?



Foto: Roma Flowers

To gange på det seneste har jeg hørt, at årsagen til, at danske kvinder er underrepræsenteret på it- og ingeniørfakulteterne og på erhvervslivets tekniktunge poster er, at de er ikke har mulighed for at få nok hjælp til unger og rengøring. Der er ikke nok tilbage, når skatten er betalt. Og i dag læser jeg så hos Berlingske, at de Konservatives vil have deres "valgflæsk", børnefamiliers ret til at fradrage op til 20.000 kroner årligt for hjælp til rengøring, med i regeringsgrundlaget.

Lykkes det får vi se, om prorektor på Danmarks Tekniske Universitet Knut Conradsen har ret, da han for godt en måneds tid fortalte mig, at barrieren for flere kvinder ligger i hjemmet. Ifølge ham har det relativt beskedne antal lektorer og professorer på ingeniørstudierne intet at gøre med hverken bevidst eller ubevidst kønsdiskrimination ved ansættelser/forfremmelser. At der er en langt bedre kvinderepræsentation i Sydeuropa skyldes ifølge ham, at de har fradag for hjælp til børn og det huslige.

I går gav en topchef i en IT-virksomhed mig samme forklaring. Den kan lyde rigtig, og er i hvert fald en bekvem bortforklaring af problemerne, men holder den?

Personligt tror jeg, at de to højt placerede mænd lægger for meget vægt på den forklaring. Jeg tror, at miljøerne i sig selv kan virke for ensrettet mod mandekønnet og dermed lidt golde for kvindekønnet, så miljøerne også bliver nødt til at byde på andet en sweet talk. Jeg tror også, at der findes en del ubevist kønsdiskrimination. Og så tror jeg på, at mange danske kvinder tager ligestillingen for så givet, at de ikke rigtig går efter "tunge" job, i modsætning til i Sydeuropa og i Tyrkiet, hvor netop disse poster giver kvinder den nødvendige ekstra pondus. Som jeg har nævnt tidligere, så ser jeg en tendens til, at danske kvinder følger gamle tiders overklassekvinders eksempel, nemlig at flirte med kunst, kultur og lidt finere omsorg.

Men lad os se. Alene for bevisets skyld er jeg faktisk åben for at blive diskrimineret skattemæssigt.

5 kommentarer:

Peter sagde ...

Hej Dorte,

Er der et specielt miljø som fremmer kvinder? og i så fald findes det indenfor ingeniør/IT?

Er det ikke netop de praktiske ting som hæmmer?

Ja, jeg er med på det er primært kvinder som står for disse ting, men alligevel når det er sådan, så må man gøre noget for det.

Jeg kan ikke lade være med, at tænke på (Ofte når jeg læser din blog), at selvom "mandeverdenen" måske er slem til at differentiere og fremme sit eget miljø, så er det netop sådan nogen som dig, der gør det samme bare i modsat retning.

Hvis det skal lykkes, og det skal det, burde vi så ikke begynde at snakke samme sprog og mål istedet for at rende efter de potentielt forkerte ting. Vi bliver vel nød til at beslutte os for, at selvom mænd er fra Mars og kvinder fra venus, så er det jorden vi skal bebo og arbejde på.

Venlig hilsen

Peter

Dorte Toft sagde ...

@Peter. Tak for din kommentar. Jeg har problemet, at jeg aldrig har læst "Mænd er fra mars og kvinder fra venus" - jeg har en opfattelse af, at den er lige lovlig amerikaniseret, men tager måske fejl.

Jeg ved dog, at vi på mange måder tænker ens og på mange måder forskelligt. Vore hjerner er ikke ens, vores opvækst er ikke ens, også fordi omverdenens forventninger til os ikke er ens.

Så hvad er problemet med, at vi påpeger forskelligheder også i vilkår? Uden erkendelsen er der vel ingen mulighed for at bygge broen mellem forskellighederne, så vi ikke blot udnytter fordelene ved vores forskellige styrker, men også så vidt muligt undgår misforståelser i "oversættelsen" mellem vore to sprog.

Du siger, at vi skal snakke samme sprog. Men hvad er det:-)

PS: Jeg bliver af mit eget køn til tider beskyldt for at tænke og handle for meget som en mand. Og jeg angribes af mænd for at være feminist eller det, der er deres optik er værre. Det er sgu' noget forvirrende.

Anonym sagde ...

Da jeg boede i Barcelona, undrede jeg mig over, at der dernede var langt flere piger blandt ingeniører og i teknologifagene end i Danmark.

For på andre områder er det et mere traditionelt område (omend Catalonien er langt mere "progressivt" en mange andre områder i Spanien) end Danmark.

Forklaringen med arbejde i hjemmet holder ikke, for dernede hjælper mændene mindre til - på trods af drakonisk lovgivning fra den totalitære socialistiske/feministiske regerings side.

Det jeg kom frem til, var, at man dernede i langt højere grad pressede også piger til at studere noget, der er brugbart for samfundet i stedet for at lade den enkeltes interesse råde.

Dernede betaler man også i højere grad selv sin videregående uddannelse og så er man mindre tilbøjelig til blot at vælge noget fordi det er nemt, behageligt og så videre. Man vælger i stedet noget, der betaler sig tilbage.

Therese sagde ...

Jeg er ikke overbevist om at rengøring er en faktor for om kvinder er underrepræsenteret på tekniktunge poster i erhvervslivet eller på uddannelsesstederne.

Jeg er måske specielt velsignet på kærestefronten for hos os giver det ikke mening at kalde rengøring for kvindens job og dermed ville det ikke have indvirkning på mit valg af mit faglige job.

Jeg ved ikke om der er diskrimination indenfor de høje poster, som traditionelt har været besat af mænd (man kan forestille sig lidt Rip, Rap og Rup effekt) - og miljøer der traditionelt har haft flest mænd er nok indrettet efter mændenes smag, men samtidig er min erfaring, at kvinder har mange muligheder i it-branchen, hvis de kan finde ud af at formulere, hvad det er de vil og tør gå efter det.

Jeg har tit tænkt at mændene måske er lidt bedre til at bruge hinanden som netværk og dermed måske får nogle chancer derigennem. Det er i hvert fald en af de ting jeg selv er blevet opmærksom på, at jeg gerne skulle blive bedre til - at opbygge og vedligeholde et netværk og bruge det uden at overveje om jeg er til besvær eller for påtrængende. Netværket kan dog ikke bruges som forklaring, når man ser på forskellen mellem sydeuropa og DK. Der har jeg ikke nogen brugbar forklaring - jeg kan kun sige at jeg ikke tror på at det er rengøringen, der gør udslaget og at jeg er tilbøjelig til at give både Dorte og Lennart ret i at samfundets/omverdenens forventninger spiller en rolle.

Dorte Toft sagde ...

@ Lennart. Du påpeger noget væsentligt, nemlig det med, at når uddannelse ikke blot er en gratis buffet, så lægges der måske lidt mere vægt på, at der også er økonomi i den valgte karriere.

@ Therese. Du er også blevet valgt af en fornuftig mand:-). Og ja, jeg er enig. Vi kvinder er ikke helt så dygtige til at netværke som mændene. Vi tager os ikke tiden, desværre.