En historie om billedmanipulation med nyhedstjenesten Reuters som den officielle udgiver er allerede gået verden rundt, men alligevel nogle ord.
Der er tale om en libanesisk pressefotograf, der sælger fotos til Reuters. Motivet for et af foto'ene var tunge røgskyer og meget ødelagte bygninger efter et israelsk angreb på formodede Hitzbollah mål i udkanten af Beiruth. På blogs blev rejst tvivl om, hvorvidt fotoet var manipuleret via programmet Photoshop til at se grovere ud end det faktiske billede. Røgskyerne var gjort langt større og bygningerne mere ødelagte, lød vurderingen, og det var faktisk tilfældet. Også et andet foto, taget af et israelsk kampfly var manipuleret, så angrebet så værre ud end det var.
Reuter har trukket billederne tilbage, undskyldt og fjernet samtlige 920 fotos taget af den libaneiske fotograf fra arkiverne.
En stor tak herfra til folkene bag de blogs, der pegede problemet. Hvis der overhovedet foreligger noget software, der udfra mønstre i et foto kan afsløre sådan billedmanipulation, må der være kunder i mediebranchen.
Et billede siger mere end 1000 ord. Mon et billede også snyder mere end 1000 ord kan? Det bliver et helvede at adskille mellem, hvad der er sandt og falsk på fotofronten, nu hvor digitale fotos og fotobehandlingsprogrammer er blevet så udbredte. Billedsiden er jo den allerstærkeste, når en part ønsker at påvirke - også almenheden. Billedet bliver det første indtryk, og der er et utal af eksempler på, at selv om et billede ikke repræsenterer sandheden, er det næsten umuligt at gendrive løgnen.
Reuters egen artikel om sagen kan ses her
8.8.06
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar