27.8.07

Apotekerne sparker Accenture ud

Danmarks Apotekerforenings ledelse har omsider lyttet til medlemmerne. Disse har i årevis haft alvorlige problemer med stabiliteten af et helt centralt, nyt it-system, PharmaNet. Det er udviklet af Accenture, der har udliciteret driften til IBM, men nu opsiger Apotekerforeningen samarbejdet med Accenture.

Fyringen sker på et tidspunkt, hvor 190 apoteker har skiftet til det nye system - det er omkring 80 procent af landets apoteker. Men PharmaNet har været under kraftigt angreb fra dem, der skiftede først. Enkelte apotekere gik så langt som at sige til kollegerne, at de skulle holde sig langt væk fra det nye system. Driften er ikke stabil, og systemet er alt for kompliceret at anvende i dagligdagen, lød kritikken.

Apotekerforeningen, der også skubber Accenture ud fra rollen som partner i datterselskabet DataPharm, nedtonede imidlertid i lang tid problemernes størrelse. Det var apotekernes it-kyndighed, det var galt med, lød forklaringen.

Accenture har brugt Axapta (Nu Dynamics Ax fra Microsoft Business Solutions) som fundament for PharmaNet. Jeg har tidligere beskrevet nogle af problemerne i to artikler, her og her, til Ingeniøren, der løbende har haft en grundig dækning af sagen. Nu skal Apotekerforeningen på jagt efter en ny partner, der især skal sikre driftsstabiliteten.

For Accenture er det endnu et hårdt slag. Selskabet blev som bekendt også lempet ud af Københavns Kommune efter store problemer med et lønsystem, hvilket har kostet dyrt. Accenture har også mistet et stor outsourcingkunde, DSV, kun tre år inde i en ti-årskontrakt om udvikling og drift. IBM var også her Accentures driftspartner, men DSV har nu den direkte kontakt med IBM.

Her er ordlyden af pressemeddelelsen, der forklarer bruddet:
Danmarks Apotekerforening og Accenture er i dag enedes om gensidigt at opsige samarbejdet om apotekernes dataselskab DataPharm og apotekssystemet PharmaNet.

Parterne har i et stykke tid undersøgt mulighederne for at stabilisere den tekniske drift af apotekernes IT-system PharmaNet, der varetages af IBM under en kontrakt med Accenture.

PharmaNet, som Accenture har udviklet, er et apotekssystem, som i dag bruges af cirka 80 pct. af apotekerne. Apotekerne har dog oplevet for stor usikkerhed i forhold til driftsstabiliteten og er derfor enedes med Accenture om at opsige samarbejdet gensidigt.

Accenture vil naturligvis fortsætte med at varetage PharmaNet og IBM driften i overgangsfasen til en ny leverandør.

Formanden for Apotekerforeningen, apoteker Niels Kristensen, kommenterer den gensidige opsigelse med ordene:

"Vi har haft for mange driftsproblemer på apotekerne gennem de seneste mange måneder. Det kan hverken vore kunder eller medarbejdere være tjente med. Derfor er jeg tilfreds med, at Accenture nu er helt indstillet på, at vi ophæver samarbejdet med virkning fra 1. december. Det er naturligvis også vigtigt for apotekerne og vore kunder, at overgangen til en ny samarbejdspartner sker så smidigt og problemfrit som muligt. Det er vi også enige om".

Claus Wilkki, kommunikationschef hos Accenture: "Vi har udviklet og introduceret det nye apotekssystem PharmaNet gennem de sidste 4 år. Vi konstaterer beklageligvis, at til trods for at systemet er taget i brug hos cirka 190 af de 205 planlagte apoteker, har der været gener undervejs, som især har været koncentreret omkring den tekniske drift. Accenture vil medvirke til at sikre, at overgangen til en ny leverandør forløber så effektivt som muligt".
Sagen er lidt mærkelig. Hvad er det hos IBM, der gør, at driften af apotekernes system er ustabil? Er det en følge af nogle forhold i kontrakten mellem Accenture og IBM? Hvis IBM skulle blive Apotekerforeningens nye partner står alle tre parter i hvert fald med et forklaringsproblem.

Tilføjelse:
Det viser sig at være Novos it-selskab, NNIT, der overtager opgaven. Sporet fandt jeg for nogle timer siden via et kig på, hvem der havde kigget på min blog. Nogen havde Googlet på "PharmaNet" og "NNIT" og var endt på bloggen - og bingo. NNIT's direktør bekræftede straks pr. mail.

Version2 og Computerworld har mere om sagen.

Ingen kommentarer: