27.8.07

Windows Vista har problemer

Om en måneds tid skal jeg have købt mig en bærbar pc, men jeg står i et klassisk dilemma på den front - et teknologiskifte. Pc'erne i detailhandlen er forsynet med Microsofts seneste styresystem Windows Vista, men som med al ny software er der børnesygdomme. Jeg kan imidlertid via lidt krumspring finde en ny bærbar med det ældre, Windows XP på. XP er for længst blevet stabilt og også ganske udmærket sikkerhedsmæssigt.

Vista, der kom på markedet i starten af året, får faktisk ret så meget på puklen i disse uger. Vista er ustabil, tager en evighed at starte og slukke og æder diskplads, computerkraft og batterier. Det er blot nogle af de mange kritikpunkter, som fremhæves, og det er emnet for min klumme på bagsiden af Berlingske Business i dag.

Hvad ville dit råd til pc-købere være? Det sikre valg i dag, altså XP? Eller Vista, vel vidende, at Microsoft sandsynligvis har fået udbedret skavankerne inden årsskiftet.

PS: Og nej, jeg personligt vil ikke at skifte til Mac ej heller til en pc med Linux.

28 kommentarer:

Henrik Abel Larsen sagde ...

Hej Dorte - jeg har selv stået i det dilemma, men fik af vide af min IT leverandør, at det eneste rigtige er at købe med Vista, det Microsofts licencaftale giver dig ret til at nedgradere. Så har du en Vista licens, må du installere XP, Me, 98, 95 ja selv 3.11 hvis du skulle have lyst. Så jeg har en Vista til at ligge i min skuffe, og et XP installeret på min PC - helt lovligt!

Anonym sagde ...

Jeg "investerede" for nyligt i en Lenovo 3000 V100 - en lille lækker smart sag med 1gig ram, en Intel Duo Core 2@1.87 med Windows Vista.

Stor var dog skuffelsen. Efter 3 ugers daglig kamp med at få maskinen bare til at køre nogenlunde, så opgav jeg og installerede windows XP.

Hvordan diverse producenter kan få sig selv til at sælge Vista med en dårligere processor og mindre ram fatter jeg ikke, for det må være umuligt at bruge.

PalleA

anders dahl pape sagde ...

Bliver simpelthen nødt til, at spørge: Hvorfor udelukke andet end windows? Hele dit indlæg, er jo begrundet i at det ikke virker...

/anders dahl pape

Trine-Maria sagde ...

Synes det er så svært at svare på - og at det er så tarveligt af producenterne (læs Microsoft) at de sender produkter på gaden, som ikke er færdige og så overladet det til os forbrugere at beslutte.

Jeg overvejer igen og igen at skifte til en Mac og de her historier gør det jo ikke just lettere at holde fast i PCen!

Thomas Mejer sagde ...

Jeg forstår heller ikke din modvilje mod Mac eller Linux. Når nu Vista åbenbart er af så dårlig kvalitet. Jeg vil vove den påstand at alt hvad du kan på en PC kan du også på en Mac og hvis du alligevel ikke kan så er det jo nemt at installere XP på de nye Mac med Intel processorer.

Mads sagde ...

Jeg ville selfølgelig vælge Linux ;-)..........

hæ ... Men det var jo ikke spørgsmålet. Jeg tror jeg ville gå efter en PC med Vista, men så ville kyle VMware, Qemu, Virtualbox eller lign. på så jeg kunne installerer noget Window XP på en virtuel maskine.

Vi har før brugt VMware (dengang var VMware der gav den bedste ydelse - der er langt flere spillere på banen idag) på min arbejdsplads, da vi havde noget software der partout kun ville afvikles under Windows NT.

cheers

Mads

BentHans sagde ...

nden opgraderingen fra Windows XP til Windows Vista Premium anvendte jeg en elspareskinne for at åbne og slukke Pc’en. Det fungerede upåklageligt – men efter opgraderingen kunne denne metode ikke anvendes længere, fordi Pc’en præcis hver midnat selv åbnede af sig selv, hvorfor jeg nu må anvende traditionel tilslutning og afbrydelse af strømforsyningen. Dette er ret så irriterende.

Jeg henvendte mig naturligvis til Microsoft Danmark, som oprettede en sag på hændelsen. Sagsbehandlingen to mere end 2 måneder med egne bidrag i form af overførsel af data fra egen Pc til Microsoft, som så knoklede med sagen inkl. Overførsel af data til Microsoft USA. Trods energisk indsats fra deres side, blev problemet ikke klarlagt og løst. Det eneste man har kunnet rådgive med er en anbefaling om at formatere harddisken samt geninstallere Windows Vista. Det har jeg så også forsøgt – uden held.

Dorte Toft sagde ...

Tak for de mange gode råd og spørgsmål. Og jeg skylder måske en forklaring på, hvorfor jeg fravælger Mac samt pc med Linux i stedet for Windows.

Jeg har behov for et stabilt arbejdsredskab, og vanens magt er stor. For fem år siden fik jeg dårlige erfaringer med Mac. Noget af det skyldes uheldige prioriteringer af programbrug (samspilsproblemer) hos min daværende arbejdsgiver. Men værst var at alskens firmaer ikke sikrede, at også Mac kunne gå på deres websteder.

Problemet er heldigvis reduceret betragteligt siden da, men den gang måtte jeg på jagt efter en pc, når jeg bare SKULLE ind på et bestemt websted som led i min research. Jeg har jo ikke blot en eller to snes faste websteder, jeg går på.

Som freelancer, der ikke deler faciliteter med andre, er det no go, hvis sådanne problemer opstår. Oveni kommer, at jeg har købt og downloaded visse stykker software, som kun kan køre under Windows. Og at købe en Mac for at køre Windows.... Nej.

Men havde jeg penge nok, ville jeg dog satse på både en Mac og en pc, og så måtte erfaringer afgøre det endelige valg.

Hvad angår Linux, så kører der jo en evindelig diskussion om, hvor smertefrit det er at bruge på desktop'en, altså pc'en. Der er altid en læser eller to, der har installeret Linux på sin moders pc, og det kører bare, men der er også mange beretninger om folk, der selv må ud på nettet og finde rette "drivere" og rette småprogrammer.

Jeg går efter det "enkle" - de mest trådte stier, fordi "lortet bare skal fungere". Den begrænsede tid, jeg har til at eksperimentere med teknologi, bruger jeg på områder, hvor jeg - og andre måske - kan blive mere effektiv eller spare store penge uden at have særlige tekniske forudsætninger.

Jeg skriver ikke for nørder - andre skribenter er langt mere kompetente på det område. Min styrke ligger i forretningsmæssig brug af it, og i at se, hvorledes tekniske nyheder måske påvirker en udvikling. Ikke i at nørkle med teknologien.

At jeg så grundet skiftet fra XP til Vista alligevel ser ud til at ende med at måtte nørkle - afinstallere (Vista) og nyinstallere (XP) - er surt show.

Ligeså, at it-leverandører rask væk sælger pc'er med Vista, eller stemplet som Vista-parate, uden at de kan trække læsset. I USA slæbes it-leverandører i øvrigt netop nu for retten for at have løjet om det "Vista-parate".

I øvrigt synes Apple at være i gang med at få erobret en langt større markedsandel end tidligere. Firmaet har jo meget medvind takket være sin innovative indsats (iPod, iPhone m.v.) og de mange tilfredse Mac-brugere, der gerne tager til orde. Så forhåbenlig nærmer den dag sig, hvor intet flyselskab, ingen e-butik, igen selvbetningsløsning melder fra, fordi man kommer via en Mac.

Anonym sagde ...

Nu har jeg arbejdet med både Windows XP og Viste, Mac og Linux og det er ganske rigtigt som det bliver sagt at alt hvad man kan på en pc, kan man også på en Mac. Problemet er bare at Mac'en kun er rigtig rar at arbejde med når man har masser af tid og når man kan lide at flytte rundt med musen og klikke igen og igen. Så snart der skal fart på, bliver han simpelthen holdt tilbage af Mac OS X der, ganske som reklamerne siger, aldrig har været beregnet til folk der arbejder ;)

:) Morten Svendsen / http://emtees.net/

Anonym sagde ...

Vista er en enorm skuffelse, som jeg ikke vil anbefale til nogen. Det er dyrt i anskaffelse, og man skal ikke glemme prisen for opgradering af alle de programmer man har købt. Flere af disse tunge programmer (f.eks. DTP)virker nu dårligt med patches, der kan downloades. Kun ganske få Antivirus programmer og lignende er på nuværende tidspunkt i stand til at arbejde sammen med Vista. Norton's får computeren til at køre langsommere.

Jeg har anskaffet mig en ny og helt up to date computer med 3 gange så meget RAM som i den gamle. Alligevel kører Vista ikke hurtigere end min gamle PC med XP.

I 4 år har jeg haft XP og UBUNTU (Linux) på den samme computer. Det sidste styresystem er meget tilfredstillende, og jeg håber, at flere vil opdage dette. Prøv det nu, f.eks. sammen med OpenOffice, Firefox, Thunderbird, Skype m.m., og så tænk på, at det hele er gratis og opdateres løbende.

Konklusion:
Jeg kan ikke se, at der er noget som helst, der taler for, at man skal anvende Vista fremfor XP eller Linux.

PNM

Jørn Jacobsen sagde ...

Du har virkslig ramt et ømt punkt her.
Købte for 3 uger siden en ACER med temmelig stor kraft, så der ikke skulle være problemer med at håndtere F.eks. XP, men VISTA er totalt håbløs. Det er som at komme tilbage til en gammel 386´er så langsom er det. Jeg vil nu forsøge at få forhandleren til at nedgradere til XP. VISTA må absolut være den største fiasko i nyere tid.
Helt ærlig syntes jeg at de skulle tilbyde alle en fri version af XP, hvis de vil redde deres ære bare en smule.

Flemmingl sagde ...

Undrer mig noget, kører selv både xp og vista på 2-300 maskiner, og ja vista kører på moderne core2 duo omkring 2ghz, det kører idag uden problemer. Spørgsmålet er så om dem der ikke får performance har opdateret med de patches der netop er udgivet i den forbindelse.

MacOs er jo desværre piv ustabilt - eller rettere ilife applicationerne kører af h til (er ikke nogen hemmelighed, måske de nye er bedre)

Linux er bare ikke (endnu) desktop ready, kører masser af ubuntu, men der er stadig for meget snørklet øf, som kræver man ved for meget om tech før det er sjovt.

For alle er jeg dog enig, xp er fint, men snart er det ikke en mulighed, så kører vista altså fint nok på rimeligt nyt hardware, og HUSK ram er ikke din processor der laver noget.. Ahh noget andet kører man med langsomme diske som jeg ser mange af de crappy supermarkeds pc'er gør.. de koster nemt 40% samlet ydelse ved en 4200rpm/eller 5xxx rpm.. Man skal op på de hurtige diske, de koster ikke mere idag.

:-)

Anonym sagde ...

Til Jørn Jacobsen,

Læs lige det første indlæg fra Henrik Abel Larsen igen. Det ser ud til, at du bare kan installere din gamle XP i stedet for Vista, og så gemme Vista til et senere tidspunkt, hvis du så tør. På den måde får du sikkert fart på din nye computer.

Når dette er gjort, skulle du prøve at downloade UBUNTU og køre den på samme harddisk som XP.

Full speed ahead....

mvh.
PNM

Anonym sagde ...

Har netop opgraderet hjemme pc til Vista - kører fantastisk. Samme gør min nye bærbare.

Hvornår er der forøvrigt sidst sendt et styresystem med Windows kompleksitet, udbredelse og understøttelse af alverdens applikatoner og hardware på gaden, uden enkelte fejl og udfordringer?

Utroligt hvordan Linux elskere bruger enhver lejlighed til at bashe Microsoft, istedet for at bruge energien på at fortælle om Linux og alle dets fortræffeligheder, som majoriteten åbenbart har svært ved at se og købe ind på....

Dorte - må jeg fremadrettet bede om lidt flere nuancer...

Anonym sagde ...

Microsoft med specielt Vista er blevet vel arrogant. Microsoft mener, at alverdens brugere finder sig i, at have en formynder siddende i den anden ende af keyboard’et og bestemme hvilke aktiviteter, de kan få lov til at afvikles på deres egne maskiner. Der bruges godt 60 programstumper til at drive efterretningsvirksomhed for Microsoft, hvoraf brugerne, når de kender problemet, kun har adgang til at stoppe f.eks. de, der ligger under Office-pakken. For at udføre den aktivitet, beslaglægges mange af PC’ens kalorier. Desuden er Vista kun bagud kompatibel i en vis udstrækning, den accepterer f.eks. ikke gamle Office-pakker, og printer-drivere til vore veltjente printere fungerer til tider heller ikke. Det er naivt af Microsoft at forestille sig, at printerproducenterne vil skrive Vista-printer-drivere til deres gamle printere; det er så sandelig Microsoft’s eget seriøse problem. Laver man lidt om på hardwaren i PC’en, lukker Microsofts af, så man skal bede om lov til fortsat at bruge sin egen PC. Når man skal det, løber man vel sagtens også risikoen for at få et nej! Når Microsoft på den måde har ophøjet sig selv til at være vor Herre, er vi bedst hjulpet ved at finde et alternativ til Microsoft’s produkter – desværre!

Tag harddisken med alt Microsoft’s ud af maskinen, og gem den til hvis den bliver strengt nødvendig. Køb en frisk harddisk til f.eks. et af Linux styresystemerne og hent det nødvendige software på nettet. Bortset fra at det er billigt, det meste er nemlig gratis, bliver man nu herre over, hvad der foregår på sin egen PC’en, og det er for mange en rigtig fin oplevelse. Linux’ brugerflade ligner Windows, men når man kommer ned i teknikken ser verden anderledes ud. Husk derfor at harddisken skal formateres, så den passer til Linux filsystem. FAT kan bruges i en snæver vending, men ext2 er at foretrække.

Og, så slipper man for Microsoft’s alen lange pladder, som man skal acceptere og som alle minus én ikke gider at læse. Det ville for resten være noget for EU at dykke ned i.

Orgaga

Bo Drejer sagde ...

Hej Dorte,

Jeg havde før sommerferien Beau Ambur fra metalliq i Danmark omrking Silverlight, og han kørte med en Lenovo X60 Tablet PC med Vista, og den kørte som en drøm, så sådan en vil jeg selv have næste gang.

Jeg kører selv iøjeblikket en Toshiba M400 Tablet (ca. 1½ år gammel)som på papiret er kraftigere rent grafik mæssigt, men den kører langtfra ligeså godt...

Forskellen: Dårligere hardware drivere, og dårlige diske...er min konklusion...

HP's kraftigere laptops kender jeg også flere der har gode Vista erfaringer med.

Dell eller Fujitsu Siemens kan jeg desværre ikke komme med førstehånds beretninger om, så der må jeg blive dig svar skyldig...

Mit råd til dig er at undersøge de laptop modeller du umiddelbart kunne tænke dig, tjekke dit "netværks" Vista erfaringer med dem, og iøvrigt læse anmeldelser af dem online...og så investere i en Vista PC .-)

/Bo

Anonym sagde ...

Kom nu! Prøv en Mac. Der er altså en årsag til, at deres US-markedsandel er hoppet op på 17 til 20 procent indenfor laptops. Kom nu, ikki være bange, den bider altså ikke, sådan en Mac....:-)

Anonym sagde ...

At en mac kræver flere klik i en arbejdesproces end en Windows maskine er noget vrøvl.

I Windows er der rigtig mange genvejstaster - på en mac er der blot flere -> mindre brug for musen på mac.

Og ja, dette er skrevet på jobbets XP maskine - men damn hvor er jeg glad for mac'en i fritiden.

Anonym sagde ...

Jeg vil bare i dette forum tilføje, at jeg lige har bestilt en ny iMac 20" (uhm!) til at aflaste min 12" PowerBook - så denne kan blive en rigtig bærbar igen. Jeg glæder mig som et barn. Det var bare det....

Morten Svendsen sagde ...

Nu er genvejstaster vel ikke det bedste argument for at anvende et grafisk operativ system, og det skal nok passe at Mac har flere end Windows. Det ændrer bare ikke ved at jeg skal klikke som en sindsyg på mac'en og endda også skal bruge tid på at finde det rette sted at trække i vinduer der konsekvent er for små til at vise indholdet. Jeg skriver dette på min XP hjemmefra - Mac er kun noget jeg skal trækkes med på arbejdet ;)

:) Morten

Dorte Toft sagde ...

Oy, for et væld af forskellige holdninger, og tak for dem. Gør alle klogere.

Problemet er så, at det ikke er helt enkelt for hr. og fru Jensen og mig. Hvis vi holder os til Vista, skal vi skal lige kigge på, om disken er hurtig. Vi skal lige tjekke om et givet pc-brand har en god track record med Vista. Og måske skal vi give lidt mere for pc'en, end vi havde tænkt, hvis vi altså vil købe Vista. Eller vi skal købe en Vista-pc, afinstallere Vista og installere XP (så også vores gamle printere fungere), og vente til Vista er moden.

Og så er der diskussionen for og imod at skippe Microsoft-verdenen og give sig i kast med Mac eller Linux.

Hr. og fru Jensen bør så nok kigge Mac-vejen, da - som flere her påpeger - alligevel skal lidt mere viden til for at lande i den gode, og billigere Linux-verden.

Men de mange udsagn her bekræfter mig i hvert fald i, at både MS, hardwareleverandører, butikker og medier svigter de potentielle købere i rådgivningen. Man må næsten håbe, at det på en eller anden måde giver bagslag, så de samme julelege ikke køres næste gang, men det er nok for naivt at tro.

Henrik C sagde ...

Det er jo sjovt hvor mange der foreslår Mac og Linux, når nu du startede med at afskrive disse alternativer.

Men sådan er det jo hver gang emnet operativsystemer dukker op.

Jeg plejer at anbefale hr. og fru Jensen, at købe en Nokia, når de skal have ny telefon - så er der altid en teenager i nærheden, der kan hjælpe dem med indstillingerne. Sådan er det også med computere. Med Windows, er der altid en i omgangskredsen der kan hjælpe. Og uanset styresystem, så får man brug for hjælp før eller siden. Med Linux er det nok nærmere 'før' ;-)

En anden 'standard-floskel' jeg plejer at bruge er, at der ikke findes gode tilbud i computerbranchen. Hvis en PC er på tilbud, er det fordi den er forældet! Hvis man falder for fristelsen til at købe en billig laptop i Bilka, kan man så forvente at den skal kunne køre det sidste nye styresystem?

Jeg kører Vista på min Lenovo T60, og jeg oplever ingen problemer. De programmer jeg bruger opleves ikke langsommere end de gjorde på XP.

Nå det er sagt, skyldes opgraderingen til Vista nok mest nysgerrighed. Der er ingen væsentlig god grund til at springe fra XP til Vista, som det ser ud lige nu.

Henrik C

Anonym sagde ...

I mit tidligere indlæg har jeg ikke hævdet, at Vista er et dårligt styresystem.

Det jeg ville frem til var, at jeg ikke så nogen som helst grund til at investere i det, hvis man er tilfreds med et velfungerende XP. Der er intet revolutionerende nyt, som den almindelige bruger kan have glæde af.

Ulemperne er bl.a. følgende:
-Dyrt i anskaffelse
-Dyrt at opgradere sine programmer
-Mange driverproblemer

Derfor behold XP indtil i det mindste den første servicepakke er klar til Vista. Eller behold Vista, hvis du er ligeglad med, hvad det koster dig.

Alternativet:

Jeg er 66 år og en almindelig hr. Jensen (altså ingen NØRD), som godt turde skifte til Linux, og forresten, den gamle fru Jensen her bruger det også uden problemer. Hun var helt oppe at køre med det samme.

Jeg har altså både XP.Pro., Vista og Linux. Derfor kan lave en sammenligning.

Vi lever i en verden med forandringer, og må hele tiden være parat til at omstille os, hvis man vil være med på vognen.

Gå ind på UBUNTUs hjemmeside og download styresystemet eller få tilsendt det på en DVD helt gratis. Det er bare GUF.

PNM

Dorte Toft sagde ...

Microsoft fortæller i dag, at Service Pack 1 (SP1) til Vista, kommer i løbet af 1. kvartal 2008. En Service Pack rummer normalt en større gang udbedring af konstaterede problemer.

Anonym sagde ...

Det var en stor oplevelse at skifte fra Win-98 til XP med bl.a. et betydeligt mere stabilt system på min gl. stationære pc. (500Mb ram)

Har i marts 2007 købt jeg en bærbar "Acer 5611"(1Gb ram) med Vista.

Resultat: En langsommere pc end den stationerer, og den kan ikke køre nogle af mine programmer - selv ikke et nyt program jeg købte i sidste uge, der hedder "OrdRet" fra mikrov.dk - tillægs til stavekontrol i Word 2003.

Har også oplevet at iTunes pludselig kun kunne læse 2/3 af al min musik på hd'en. m.m.

Det er svært at forstå at nogle her kan være så glade for Vista. Acer support har rådet mig at installere XP i stedet, og det vil jeg snarest gøre.
Anders

Dorte Toft sagde ...

Uff. Der er også en rapport på vej, som fortæller, at Vista sælger langt, langt dårligere end XP gjorde i starten, når der ses bort fra alt det præinstallerede på nye pc'er.

Anonym sagde ...

Efter min mening er Vista det rigtige valg. Jeg er ikke enig i at Windows XP skulle være bedre eller mere stabilt. Jeg er enig i at de sikkerhedshuller der måtte være i Windows XP efterånden er ved at være udbedret, men der er et meget stort problem med Windows XP.
Windows XP bliver meget hurtigt ustabilt og langsomt eftersom det efterhånden er blevet én stor lappeløsning. Alle de opdateringer der efterhånden er til XP, gør kun at XP i længden bliver langsomt.
Jeg bruger selv vista og har opdaget et par småproblemer, som dog ikke er sikkerhedsrelateret. Men med det sagt, så er Vista stadig langt hurtigerer end Windows XP, hvis blot man har en kraftig computer. Det er den væsent faktor i valget mellem XP og Vista. Du skal have noget rimeligt nyt hardware. Har du derimod det, så er Vista vejen frem! ;o)

jemiro sagde ...
Denne kommentar er fjernet af en blogadministrator.