21.2.07

Godt redskab fra Google til research

Endnu en gang har Google fået sneget sig ind i min værktøjskasse, fordi værktøjet med navnet Google Notebook var let at komme i gang med, dækkede et klart behov og er gratis. Jeg bruger det konsekvent, når jeg er i gang med journalistisk research på nettet om interessante vinkler på et givent emne. Og jeg bruger det også lige nu til rejseplanlægning af en lille ferie, som måske kommer til at gå til Amalfi i april.

Gennembrudet for min brug af Notebook skete, da min laserprinter gik død. Normalt er jeg "storprinter", når jeg researcher via nettet. Frås, det ved jeg, men tekst på papir... det er, hvad der fungerer bedst for mig.

Og så kom situationen med en laserprinter, der gik død på mit kontor, plus en "privatprinter", der koster urimeligt dyrt i blækpatroner.

Med Google Notebook er min praksis ændret (selv efter jeg har fået gang i laserprinteren igen). Når jeg ser noget interessant på en web-side, markerer jeg netop den interessante del af teksten. Så trykker jeg på højre museknap, der åbner for en lille menu, som slutter med "Noter denne side (Google Notebook)". Når jeg klikker, ryger den markerede tekst ind i min notesbog, ledsaget af den netadresse (URL) som den kommer fra, og jeg kan selv tilknyttet kommentar, hvis ønsket. Det hele foregår i et lille hjørne af skærmen, så man forstyrres ikke i tankerne af et skift af skærmbillede.

OBS: Forudsætningen for brug af Notebook er dog, at du en gang for alle forinden downloader et lille stykke Notebook-software, men alt det sker ganske smidigt, første gang du er på Notesbook-stedet. Du kan dog tjekke dine notebooks også fra pc'er uden det lille stykke software.

Når jeg nogle timer/dage senere synes, at nu har jeg nok baggrundsviden til at kunne begynde at ringe rundt eller skrive, så har jeg i min notebook alle de passager, jeg fandt interessante, og alle tilhørende adresser. Jeg klikker notebook'en (en lille skærmmarkering i højre hjørne) op og under "Action" klikker jeg til fuld skærm (Go to full page View). Her bestiller jeg så under "Action"-menuen et print. Så jeg får koncentratet samlet, og sparer en helvedes masse print. Eller jeg kan selvfølgelig blot nøjes med, at læse koncentratet igennem på skærmen:-)

OBS: At bruge Notebook forudsætter, at man er registreret bruger af et andet Google-værktøj såsom gratis-mailen Gmail. For et par uger siden åbnede Google for, at alle kan bruge Gmail (tidligere var det kun efter invitation fra anden Gmail-bruger), så du kan blot åbne en mailkonto på skrømt, hvis du er tilfreds med din nuværende mail.

Man opretter selvfølgelig en notesbog pr. emne, man er i gang med. Min Amalfi-notesbog rummer lige nu fire hoteller, et rejsebureau (fly København-Napoli), en rejseoplevelse fra området (fra en blog), og jeg er blot startet (men det bliver dyrt!!!! Nok for dyrt).

Notebook-tjenesten foreligger ikke på dansk endnu, men teksterne (også hjælpeteksterne med svar på typiske spørgsmål om, hvordan.....) er ret ligetil.

I øvrigt vil jeg meget gerne vide, om denne slags tip om værktøjer er af værdi for dig, eller ej. Giv gerne en kommentar under Comments.

PS: Googles gratis Gmail har jeg brugt som arbejds/privat-mail i 14 måneder. Om min postkonto fortæller Google: "Du bruger i øjeblikket 426 MB (15 %) af din kvote på 2819 MB." Altså, jeg har næsten 3Gb - en sand fryd for en person, der tidligere gang på gang blev afkrævet sletning af mails, når "din mailboks er nået over max.kapacitet"...

PPS: Nogle mener, at Google er en BigBrother ud over alle grænser. Ved alt om os, og vil - på et tidspunkt - misbruge den viden. De kritiske dukker måske op i kommentarfeltet, og så tager jeg den derfra.

16 kommentarer:

Søren Kiilerich sagde ...

Hej Dorthe

Super tip. Den vil jeg kigge nærmere på!

Anonym sagde ...

Det er et fint tip.

News you can use.

Hold dig til dét koncept i fremtiden.

Hilsner,

Orla Schantz

Anonym sagde ...

Godt tip.
Specielt er det rart at du beskriver arbejdsgangen med Google Notebook, da det tit er det, der skal til for at man kan se, hvad det egentligt er, det skal gøre godt for.

Tit smider folk bare links til alle mulige services, men man får aldrig taget sig sammen til at prøve dem fordi det er usikkert, om det er noget man kan bruge til noget.

Anonym sagde ...

Super tip. Læser dagligt din blog.
Er udvikler men læser dine indlæg som inspiration

NFR sagde ...

Det lyder jo lige som noget jeg har ledt efter i lang tid. Tak for tippet!

Anonym sagde ...

Øj det lyder smart, jeg ender i stedet med en rodebiks af print,, bogmærker i 8 undermapper og fedtede notater på bagsiden af en kuvert - sådan ser den rejse jeg skal på på mandag fx. ud, så det må straks prøves!

Dorte Toft sagde ...

Tak for tilbagemeldingerne... jeg tænkte nok, at der var flere, der bøvlede med at holde overblikket:-) Jeg håber, at I ikke skuffes.

@Orla Schantz. Det ville blive en meget mager blog, hvis jeg skulle holde mig til at fortælle om værktøjer, og andet man umiddelbart kan bruge. Det er jo kun ind imellem, at jeg har luft til at tage nye værktøjer i brug:-)

@anetq. Jeg ser, at du skal til St. Thomas bl.a. og til næsten ingen penge. Heldige asen.

Anonym sagde ...

Smart tip - jeg har længe brugt http://www.spurl.net/ til at samle de spændende link jeg falder over - og lige skal huske, næste gang jeg skal på ferie, lave badeværelse, bygge en bro ell. lign. Her tagger man selv de link man gemmer og har så et bibliotek (i stil med My Favorites), bare online, så de er tilgængelige alle steder fra. Så nok mest en supplering, men smart er det

Anonym sagde ...

Jeg har selv brugt Notebook et stykke tid nu, og selvom jeg aldrig tager papirnotater, så bruger jeg Notebook hver dag. Det er et rigtig godt værktøj, og jeg vil anbefale alle at give det en chance.

Anonym sagde ...

Det er topnice med den Firefox extension - indtil nu har jeg bare brugt notebook'en som en del af min google.com/ig hjemmeside.

I øvrigt er det en god pointe, at Google efterhånden ejer vores rQv. Rigtig mange bruger Gmail som både arbejds- og privat mail (hvad mon virksomhederne synes om det?) og når man så er logget ind i Gmail, er man også logget ind i "Google" helt generelt, dvs. alle dine søgninger i søgemaskinen registreres som "dine".
Notebook, google-maps, Froogle, GoogleGroups, Google Newsreader m.m. er alt sammen services som hjælper Google til at "kende dig bedre".
Målet er naturligvis bedre målrettelse af reklamer, men der er næsmest ingen grænser for hvad man kan finde ud af om folk ved at kombinere alle de forskellige (personlige) informationer.

Tilsyneladende er den danske befolkning ligeglad, når bare de^D^Dvi får nogle gode services gratis... :-)

Alt imens må de danske biblioteker ikke bruge digital signatur til login fordi man så overtræder registerlovgivningen... :)

Mvh
Kenneth

Unknown sagde ...

Det er godt med disse anbefalinger. Først gang jeg så Notebook, fattede jeg ingenting og gik videre. Så var der én i mit netværk som fablede om den. Så prøvede jeg igen - og jeg var fanget. Nu er min arbejdsmetode: send til del.icio.us hvis noget virkelig skal gemmes, eller send til Notebook hvis emnet er lidt mere flygtig (samling af café forslag til et møde) eller skal undersøges/vurderes/læses ved en senere lejlighed. Jeg synes Notebook er et meget nyttigt lille redskab.
Mht Googles "overvågning". Det vidste jeg, da jeg fik min gmail konto. Jeg synes det er rart at have adgang til disse information hvor som helst jeg er. Jeg bruger gmail til alle mine diskussionslister og de nyhedsbrev jeg ellers ikke får fra RSS feeds. Så er det mere generelt, og med masser af plads som Dorte siger. Personlige, private mails - det har jeg en personlig, privat email adresse til.

Per Palmkvist Knudsen sagde ...

Godt tip - lige som de andre tips du før har skrevet om.

@Kenneth: Prøv lige at læs ITEKs og DIs rapport om "Privatlivets fred - ikke i Danmark". Den ligger her:
http://billed.di.dk/wimpfiles/lores/image.asp?objno=/1172121.pdf

Peter Krüger sagde ...

Hej Dorthe.

Jeg har brugt Notebook længe og er glad for at du promoverer den her. Læser ofte din blog med stor fornøjelse. Du har ofte en lidt 'skæv' indgangsvinkel til tingene og det er jo skønt at skulle forholde sig til... :o)

Et lille yderligere tip til Notebook er den måde som jeg bruger den på: som studerende laver vi jo en del gruppearbejde og i og med at de fleste af os i forvejen har Gmail til at udveksle store filer med bruger vi gruppefaciliteterne i Notebook til at udveksle noter om noget vi finder på nettet som hidrører vores gruppearbejde. Man skal simpelthen ind og share sin notebook - så kan de andre se den og uploade deres egen notater... rigtigt, rigtigt smart.

Keep up the good work..
VH/Peter

Per Palmkvist Knudsen sagde ...

@Dorthe: Mht. dit PPS, så har jeg tilladt mig at tage handsken op på min egen blog:
http://palmkvist.blogs.krak.dk/
i artiklen "Lurer der et øje i det høje?"

Anonym sagde ...

Hej Dorte
Super tip ogt tak for det. Er installeret og i brug.
Jeg elsker også min g-mail - for ikke at tale om det helt fantastiske program g-mail driver ( http://www.viksoe.dk/code/gmail.htm). Med det program har man mulighed for at lave en virtuel backup via en g-mail konto. Super smart.
Kirsten

Mogens Agerbo sagde ...

Tak for dit tip, som jeg vil bruge. Jeg bruger Hotmail, men jeg kunne sagtens oprette en acount hos Google uden at tilmelde mig GMail