6.2.07

Lavpraktisk EPJ-ommer til 193 mio. kr.

Om få timer tager Region Hovedstaden stilling til, hvad der skal ske med udvikling af de elektroniske patientjournaler, der jo har stået i stampe, siden de hidtidige leverandører (IBM's Acure og WM-data) blev sat på porten i september.

Der er inviteret til pressemøde i morgen, men hvad jeg foreløbig har set og har lyttet mig frem til, er, at Rigshospitalet og de ni andre store hospitaler i området sadler om. Nu satses på en lavpraktisk løsning, der hurtigt kan gå i drift. Drømmene om at få EPJ-verdenens Rolls Royce er skrinlagt.

I presseinvitationen fortælles, at man går efter en løsning til 193 millioner kroner - langt, langt mindre end det tidligere projekt. Man tager udgangspunkt i, hvad man har, nemlig det patientadministrative system - "Det grønne system" - som rummer alle de trivielle data om patienter, såsom navn, adresse, telefonnummer etc. Og så knyttes der et ret enkelt modul til journalskrivningen ovenpå.

"Det grønne system" (navnet afspejler vist omslagsfarven på kravsspecifikationen)blev oprindeligt udviklet for mange, mange år siden af Kommunedatas sygehuscenter. Det er for nogle år siden overtaget af Amtsrådsforeningen, som siden solgte videre til CSC.

CSC oprettede datterselskabet CSC Scandihealth til formålet, og det er også selskabet, der nu skal levere det nye notatmodul, som lægerne bruger til at skrive deres notater om diagnose, behandling og opfølgning.

Umiddelbart virker det på mig som en fornuftig løsning. Det er fint at stræbe himmelhøjt, men på et tidspunkt bliver det vigtigere at få noget, der er godt nok, end slet ikke at have noget - endnu.

Ifølge presseinvitationen vil alt være "rullet ud" pr. 31.12.08 - det vil sige, at sundhedspersonalet da har adgang til patientjournalerne i elektronisk form. Projektet omfatter: 10 hospitaler, 8.500 sengepladser, 36.000 medarbejdere, 827.000 årlige patientbehandlinger, 2,1 mio. årlige ambulante besøg, 4.000 privatpraktiserende behandlere, over 21.000 pc-arbejdspladser og 1.300 servere.

På dagsordenen i dag er i øvrigt også, at der sættes en stopper for den videre udvikling af et system til indbyrdes afregning, regioner/kommuner imellem. Leverandøren ønsker 15 mio. kroner for at træde ud af kontrakten, men så vidt jeg hører, sker alt i indbyrdes god forståelse. En af årsagerne til, at afregningssystemet til hovedstadsregionen droppes, er, at CSC har udviklet et tilsvarende system til national afregning.

Tilføjelse 7.2.07 kl. 17.50: Jo, det bliver CSC Scandihealth, der skal levere notatmodulet, men der kan komme yderligere en leverandør på banen, nemlig IBM's Acure, til visse hospitaler. De kører nemlig på en version af "Det grønne System", hvor man ikke rigtig kan lægge CSC-notatmodulet Opus-arbejdsplads ovenpå. Afgørelsen falder om en måned eller to.

Ingen kommentarer: