14.2.07

Rigmænd konkurrerer på størrelsen

Der synes at foregå en fejde mellem to af verdens rigeste mænd, der begge har scoret deres mange milliarder på it, nemlig Microsoft-medstifteren Paul Allen og Oracle-stifteren Larry Ellison. De konkurrerer på længden af deres yachts.

Jeg , at Paul Allen netop har bestilt en ny yacht hos skibsbyggeren Lürssen i Bremen. En yacht på 140 meter. Den bliver dermed to meter længere end Larry Ellisons Rising Sun, som han i øvrigt lagde til med i Københavns havn i september 2005.

Om Rising Sun fortælles, at den oprindelig "blot" skulle have været på 120 meter, men så fik Paul Allen sig en på 126 meter med navnet Octopus, og så blev der lagt 18 meter til.

En tredje IT-rigmand, Charles Simonyi, nøjes med mindre. Hans båd "Skat" er "kun" 71 meter lang. Han har lagt til adskillige gange i Københavns Havn, og han har en vis tilknytning til Danmark.

Simonyi, der er født i Ungarn, blev tidligt meget fascineret af programmering, men mulighederne for at arbejde på avancerede maskiner i Ungarn var ikke eksisterende. Det lykkedes ham imidlertid at få lov til at tage til Danmark, hvor han blandt andet arbejdede for den legendariske it-pionér Niels Ivar Bech på Regnecentralen - en mand, som Simonyi sidenhen tilegnede mange rosende ord i en mindebog.

Fra Danmark gik Simonyis rejsen til USA og til Microsoft, hvor han blev en drivende kraft for softwareudviklingen - og naturligvis stenrig.

Alle tre rigmænd får i øvrigt deres både bygget samme sted, nemlig hos Lürssen i Bremen. Ejeren af verdens allerlængste yacht? Så vidt jeg har læst mig til går rekorden til "Sheik of Dubai", der byder på 160 meter fra stævn til agterstavn. Derefter kom et par andre arabere. Ellisons båd skulle p.t. være den fjerdestørste.

Da den var i København, fik danske storkunder lov at komme ombord. Jeg fik desværre ikke oplevelsen, men en langt, langt bedre. Jeg fik nemlig lov til at sejle med som 18. mand med Ellisons kapsejladsbåd i en af de forberedende sejladser til Americas Cup. Det var ved sejladserne uden for Malmø.

Team BMW Oracle Racing ligger p.t. på andenpladsen i kampen om, hvem der i sommer skal udfordre den tidligere America's Cup-vinder Alinghi fra Schweiz. Emirates Team New Zealand har en svag føring, men det var faktisk båden, som vi:-) slog, da jeg var med om bord. Racet var tæt, men kiwierne førte, lige indtil et skøde brast.

Hvad en 18. mand m/k gør? Holder sin kæft. Rører intet. Holder hovedet under rælingen også på kryds. Krabber lynhurtigt til modsatte side under vendinger. Men selv om jeg havde drømt om at side sammen med gutterne med røven ud over rælingen på kryds, så blev det alligevel en storslået oplevelse af en sejlmaskine og et teamarbejde, som jeg aldrig vil glemme.

Finalen i Americas Cup ligger i juni/juli.
Næste gang udfordrene mødes er i april, og semifinalen afvikles i maj.

OBS.OBS.OBS. En tilføjelse om et helt andet emne. Nogle engagerede bloggere har sat gang i at få undersøgt, hvorfor folk egentlig læser blog-stof. Har du lyst til at være med til at tegne billedet, så gå venligst til spørgeskema.

1 kommentar:

Anonym sagde ...

Fra Business dk

Af Rune Chrøis

Lørdag den 13. januar 2007, 09:02På et skibsværft i Hamborg, Tyskland, i en dok skjult for offentligheden, bygger arbejdere på en helt speciel båd. Den hedder Eclipse. Og hvis alt går efter planen, vil den med sine forventede 168 meter blive verdens største privatejede yacht. Eclipse vil have mindst to elikopterlandingspladser, adskillige jacuzzier, en swimming pool, tre tilhørende små både og en privat ubåd. Af sikkerhedssystemer vil den blandt andet være udstyret med bevægelsessensorer og et særligt missil-sporings-system.