Midt i hele bekymringen om udviklingen på aktiemarkedet strålede softwarefirmaet VMware, der havde første dag på børsen i dag. I prospektet var prisen pr. aktie 29 dollars. På første handelsdag var værdien på et tidspunkt vokset med over 80 procent. En af de bedste børsnoteringer på det amerikanske marked i lang lang tid.
Og hvad gør så VMware. Jo, softwaren modtages nærmest med tak (selv om den er dyr) af alle dem, der er ved at drukne i data og udgifter til diskplads, og alle dem, der er trætte af, at servere typisk kun udnytter 25-30 procent af den samlede kapacitet.
VMware sørger for "virtualisering". En fysisk server kan opdeles i flere virtuelle servere og dermed presses udnyttelsesgraden op. Softwaren kan også betragte alle servere som én stor pool, i stedet for hver sit lille reservat. Det betyder, at hvis serveren, der burde lagres på, er fuld, så lagres det bare et andet sted, hvor der er plads. Pr. automatik.
Virtualisering betyder også, at èn af de virtuelle servere måske kører med Windows-styresystemet, mens en anden opgave, der er udviklet til Linux-styresystemet, kører på en anden virtuel server. Og altså på en og samme fysiske server.
VMware blev købt af diskgiganten EMC i 2003 for godt 600 millioner dollars. IPO-værdien (markedsværdien for VMware ved børnoteringen) blev ansat til 10,9 milliarder dollars. Og EMC solgte kun 9-10 procent af sin andel. Intel og Cisco fik i øvrigt lov til at købe hver nogle procenter inden børsnoteringen.
Firmaet er brandvarmt i disse år. Den seneste vækst i årsomsætningen lå på 95 procent. Firmaet er bestemt ikke purungt, og overskudet er flot. Konkurrence? Jo, der er nogle. Microsoft er også på vej ind på dette marked. Og VMware selv er i gang med at tænke i virtualisering af desktop'en - altså arbejdspc'en, som den enkelte sidder med. Et kæmpe marked, der knapt er taget hul på.
Tilføjelse 15. august. Interessant diskussion på Venturecake.comom, hvorvidt VMware nasser på Linux-kode.
14.8.07
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
4 kommentarer:
Det er ikke billigt med VMware, men det opvejes af fordelene.
Jeg har brugt VMware i mange år, godt nok på arbejdsstationssiden og ikke som server. Det har faktisk undret mig i mange år, at det ikke er gået op for folk,hvor smart virtualisering er. Man taber godt nok en anelse performance, men man vinder på andre ting.
Oprindelig købte jeg VMware, fordi jeg programmerer - mine kunder havde flere versioner af Windows 98/NT4/Windows2000 og til sidst XP. Og mine programmer skulle gerne kunne installeres lige godt på alle maskiner, uanset version af styresystem. Før måtte jeg installere operativsystemerne på en anden maskine for test, nu kan jeg gøre alt på en maskine.
Ud over man sparer hardware ser jeg den aller største fordel ved at man kan opgradere hardware uden at skulle geninstallerer software. For mit vedkommende sparer jeg dage.
I dag er der mange software leverandøre som levere deres produkter til Virtual Appliance Marketplace, hvor man kan downloade en hel virtuel maskine og afprøve produktet. Man spare masser af tid. http://www.vmware.com/appliances/directory/
VMware har reddet mig mange gange både ved fejl, jeg selv har lavet, samt når jeg tester noget ikke selvprodukseret software, der var noget møg.
Der er i dag alternativer til VMware. På Linux siden er der Xen og det sidste skud på stammen VirtualBox, som efter min mening og til mit brug ser meget interessant ud. Jeg har ikke prøvet nogen af delene, så jeg kan ikke sige for og imod.
Nu er jeg et enmandsfirma og hvis jeg ikke havde VMware, så skulle jeg have flere maskiner, en til udvikling og en til administrative systemer. P.g.a. virtualiseringen kan jeg opdele mine systemer på samme maskine.
Og til sidst har jeg en OpenNX server installeret på min maskine, hvilket betyder at jeg kan køre min hjemmemaskine som terminal på min bærbare, når jeg er ude, bare jeg har en internet forbindelse. Og min VMware køre fint igennem terminalen, om det er Windows/Linux m.fl.
Virtualisering er genialt, og de få ting jeg ikke fungere optimalt, opvejes af de mange fordele. Det er specielt tid jeg har sparet. Der var nogen ting jeg aldrig ville have gået i gang med.
Vi kan da også kippe lidt med flaget eftersom VMWare har oprettet en udviklingsafdeling i DK (Århus).
Tak til "trolden" for et eksempel fra hverdagen, og til Jakob for at kippe med flaget. Århus-forbindelsen havde jeg helt glemt i farten:-) Funderede ellers tidligere på, om der skulle være en eller anden sammenhæng mellem, at både Google og VMware er i Århus... noget a la en virtuel maskine til Googles apps:-)Men det var der vist ikke hold i.
Dagens nyhed på det hotte virtualiseringsmarked:
Citrix said today it has signed an agreement to buy XenSource, the company that supplies the open source Xen hypervisor, for about $500 million in cash and stock.
Set på informationweek.com.
Send en kommentar