17.6.07

Din pc er et miljøsvin, men nu skal det være slut

I dag spilder den gennemsnitlige stationære pc omkring halvdelen af den strøm, den forbruger, og den gennemsnitlige server spilder en tredjedel af forbruget. Det siger en af Googles topfolk, Urs Holzle, der har titlen senior vice president of operations. Tallene blev fremhævet i forbindelse med, at Google , Intel en lang række andre it-selskaber, myndigheder og miljøgrupper for nylig gik sammen om en projekt med navnet ”Climate Savers Computing Initiatve”. Den globale opvarmning skal reduceres, og it-udstyr er i dag en lige så stor synder som luftfartsindustrien.

Men det bliver ikke gratis for computerkøberne. En pc, der udnytter 90 procent af energien, vil ifølge en Intel-direktør typisk koste 20 dollar ekstra altså omkring 110 kroner mere, og en server vil koste 30 dollar mere. De beløb spares nok hurtigt på strøm.

Der er imidlertid flere andre initiativer på området. I Storbritannien har regeringen nedsat en taskforce med fokus på det samme, fortæller BBC. Som led i dette projekt vil man forsøge at få en pc frem, der bruger op til 98 procent mindre energi end almindelige pc’er.

Og nu har Danmarks videnskabsminister, Helge Sander, netop meldt sig på banen sammen med sit rådgivende IKT-råd (IT og kommunikation). Danmark skal være et foregangsland, siger ministeren. Ifølge Computerworld er det tal fra Gartner, der har fået ministeren og rådgiverne på banen. Gartner siger, at it står for 2 pct. af verdens CO2-udledning.

Spørger man i danske it-afdelinger er det dog først og fremmest regningen på strøm, der er kommet fokus på, og ikke CO2-udledningen. Det fremgår af min klumme på bagsiden af Berlingske Business i morgen. Titlen er ”Kamp mod elregningens himmelflugt”.

I klummen kan man blandt andet læse, at der er udsigt til årlige stigninger i strømforbruget på 25 procent som følge af eksplosionen i datamængder og de øgede lovkrav til arkivering. Jeg fortæller også om, hvorledes Danfoss nedsatte en projektgruppe med fokus udelukkende på elforbruget. En konsekvens af arbejdet er en række forholdsregler, der skulle få den årlige stigning til at holde sig på omkring 10 procent.

Et af problemerne med strømforbruget er, at en del pc'er og servere står tændt om natten, selv om der ikke arbejdes på dem. Det kan skyldes glemsel, men også, at softwareopdateringer sker om natten for ikke at genere folk midt i deres arbejde.

Der er imidlertid opstået helt nye firmaer med fokus på dette område. Blandt disse er 1E, KACE, og Verdiem. De tilbyder ifølge Infoworld-bloggen Sustainable it værktøjer, der sikrer, at computerne "sover", når de ikke bruges, og vækkes, når der skal ajourføres og patches software.

1 kommentar:

trolden sagde ...

De fleste firmaer har ikke brug for at have en super computer stående på hvert skrivebord. Derfor burde man benytte systemer med tynde klienter i stedet for. Der er man løsninger så som Windows terminal server, cetrix eller på linux siden NX eller LTSP
Har man en arbejdsstation som skal kunne køre administrativ appl, noget tekstbehandling måske browse på Internettet, hvad skal man dog med en 3Ghz maskine med 250GB hardisk. Det er virkelig resource spild.
Man kan i dag få klienter helt ned til $99

http://www.windowsfordevices.com/news/NS4066430046.html

Jeg læste om et en skole i Californien som brugte tynde klenter. Her håndterede en stor PC 20 tynde klienter.
Man kan i hvertfald nedbringe sit strømforbrug meget ved en sådan løsning.

Og hvad der er aller bedst ved en sådan løsning er, når man skal skifte hardware er det kun terminalserveren der skal skiftes.

Sådan en løsning vil sagtens kunne koeksisteres sammen med almindelige PC'er i et netværk. Så lad de folk som har brug for stor regnekraft få en PC og resten tynde klienter.

Jeg genbruger selv en gl. 256Mhz bærbar pc som tynd klient og den virker perfekt. Og da jeg benytter NX kan jeg ovenikøbet få fat i min terminal server hjemme, hvis jeg er på kundebesøg med internet adgang.
Ellers har jeg en trådløs opkobling som jeg kan benytte. Og det virker perfekt.