3.6.07

Ignorerer firmaer stadig Mac-brugere?

Ofte ser jeg Apples Mac fremstillet som løsningen på alle problemer og især dem af sikkerhedsmæssig art, men her er en mail fra en læser, der bruger en Mac og har problemer med Sterlings websted.

Læseren ville bestille en flyrejse på Sterling, fordi hun har hørt, hvor nemt det går for andre med at bestille via nettet, men! Det går godt nok med at angive udrejsedagen, men når hun går til hjemrejsefeltet, slettes udrejsefeltet. Og det sker, hver gang hun forsøger hen over flere dage. En bekendt hjælper hende imidlertid. Og denne bruger en Windows-baseret pc.

Her er mit svar, der giver et bud på årsagen til problemet. Meld endelige ind, hvis du har andre forklaringer:
"Desværre er der visse firmaer, som udelukkende målretter deres websteder til folk, der bruger en pc med Windows-styresystemet. Bruger man andet, kan man få problemer. Jeg oplevede selv problemer med websteder med Mac, da jeg brugte en sådan på en tidligere arbejdsplads. For eksempel kunne jeg den gang ikke få vist grafer fra fondsbørsens websted.

Siden din bekendt kunne gennemføre bestillingen på en Windows-baseret pc, er der noget, der tyder på, at det er ovenstående problem, der gælder. De firmaer/myndigheder, der ikke udvikler deres websteder for både pc'er med Windows eller Linux og for Mac'er undskylder sig altid med, at vel op mod 95-97 pct. af alle danskere bruger en windowsbaseret pc, og at det tager for meget tid/bliver for dyrt at tage hensyn til alle. Og det er tilsyneladende, hvad Sterling har valgt at gøre.

Men selv hvis man bruger en pc med Windows er man ikke fuldgarderet, idet også valget af browser kan have en betydning. Jeg bruger typisk Mozilla Firefox-browseren, men det hænder, at jeg på et givent websted bliver nødt til at bruge Microsofts Internet Explorer. Sidst det var nødvendigt, var det faktisk på et rejse-websted."
Læseren ville i øvrigt maile til Sterling for at fortælle om sit problem, men Sterling accepterer kun gammeldags snailmail, altså brevet med frimærket.

Kan løsningen være også at lægge Windows på Mac’en – det er jo blevet muligt? Og I Mac-brugere derude! Hvor ofte støder I på det ”gamle” problem med, at websteder er skræddersyet til pc’er med Windows? Er det ikke kraftigt for nedadgående?

10 kommentarer:

Anonym sagde ...

Heh, jeg læste det i første omgang som "Mac-burgere". Det gav lidt mindre mening...

Anonym sagde ...

Som mac/safari bruger er det sjældent, jeg støder på sider der giver deciderede problemer for mig. Måske er det fordi jeg selv er nørd, og derfor typisk bevæger mig på andre sider end den almindelige dansker. Et par sider der kun er for IE brugere: www.beautifulpeople.dk og www.gf-forsikring.dk (der sågar er optimeret til IE!!).

Noget helt andet. Min fuldtidsbeskæftigelse er udvikling af hjemmesider, og de sidste par år er der kommet et meget større fokus på at følge de standarder der rent faktisk findes indenfor webverdenen. Det fine ved standarder er, at de gør udvikling lettere, da man ikke skal lave specifikke løsninger til hver enkelt browser - det er ihvertfald drømmen, men den har Microsoft længe spoleret. Internet Explorer er den største tidsrøver rent udviklingsmæssigt, da specielt version 6.0 er så ringe udført, at man kun kan bande l**tet langt væk. De har forsøgt, at rette op på det med 7.0, men de hænger fast i dyndet pga. bagudkompabilitet.

Ethvert firma med respekt for sig selv, sørger for at lave hjemmesider der fungerer korrekt i de primære browsere: Rent praktisk, vil det sige at man typisk udvikler i Firefox, retter lidt til i Safari og rykker håret af sig selv når man rammer Internet Explorer 6 (7 er lidt bedre).

Det er for dyrt, at tage hensyn til Internet Explorer - både tidsmæssigt, men også i form af besøgsnedgangen, hvis man ikke gør....

Anonym sagde ...

Nu har jeg brugt Mac i ca. 3 år, og har ikke haft de helt store problemer med størstedelen af de sider jeg besøger ofte. Jeg er ikke så avanceret, så for det meste er det nyheder, diverse mails og andre lign. sider jeg bruger til at udsætte de opgaver, jeg virkelig skulle udføre.

Der er dog visse sider, som kan gøre mig en smule irriteret. Den digitale signatur virker f.eks. ikke når jeg skal logge ind og se mine breve hos eboks. De har dog været så flinke, at sørge for at man også kan logge ind med sin netbank kode. Dette virker dog heller ikke efter hensigten, for når jeg forsøger mig med denne mulighed, logger den i stedet ind, og viser min (deprimerende) kontooversigt i banken. Den sidste mulighed er en "fælles pinkode" fra KMD, men ærlig talt, så har jeg efter min mening, alt for mange pinkoder i forvejen. Tidligere har jeg også haft problemer med at låne musik fra bibliotekerne på nettet, men jeg er ikke helt klar over, om de har fået løst dette problem endnu.

Der er nu ikke mange sider, som ikke kan vises i enten Firefox eller Safari. Det største problem er de småprogrammer, som kan gøre livet lettere for (Microsoft) brugeren. Eksempelvis kan nævnes en udemærket side jeg bruger til at tage sikkerhedskopier af mine vigtige filer (xdrive.com - 5GB gratis lagerplads!!!). Microsoft brugere kan her downloade et lille program, som automatisk sørger for backup af visse foldere, men her må Mac folket henvises til at gøre dette manuelt eller betale i dyre domme til Apples egen service. Lidt off topic måske.. Sorry!

This is sometimes life with a Mac.

En lille optælling til min sidste forelæsning viste, at vi sikkert er mange (hovedsageligt unge vil jeg tro), som har dette problem. Af dem som havde computer med, brugte 23 Mac og 11 almindelige notebooks! En del bruger dog den nye Intel Mac, som jeg ikke har erfaring med, og jeg har samtidig en relativ gammel version af OS X (3.9).

Dorte Toft sagde ...

@Rasmus. :-)

@Anders - så vidt jeg erindrer (fra min tid som Mac-bruger, ramte jeg oftere ind i danske web-steder, der gav problemer, end amerikanske. I dag har jeg ingen erfaringer at trække på, men DK siges jo at være et Microsoft-land. Tak i øvrigt for at du også kommer ind på økonomien i at udvikle websider.

@Rose. Tak for tippet om xdrive.com. Vil tage et kig. Tallene fra forelæsningen overrasker mig virkelig. Gad vide, om der altid har været denne mac-præference på uni'erne, eller er det mon iPod'en, der har varmet godt op under Apple-branded?

Anonym sagde ...

Et lille hurtigt fif. http://www.mozy.com laver faktisk en genial backup løsning til mac - det sker usynligt i baggrunden, og du kan sætte den op som du vil - der er dog kun 2gb gratis, men det koster vist kun $5 pr. måned at udvide til ubegrænset plads...

Jeg har brugt mozy uden problemer den sidste måneds tid, og har endda testet at det rent faktisk også er muligt at trække filerne ud igen. Kan kun anbefales.

Anonym sagde ...

Jeg er selv Mac bruger, og den eneste sider jeg kan komme i tanke om er Telia's webshop - det kan ikke lade sig gøre at bestille og købe telefoner online. Underligt, jeg ville da mene mine penge er lige så gode som PC brugeres ?

Telia har enddag den "frækhed" at vise det klassiske Mac logo men i stedet for en glad mund, nu med en sur mund - de skriver ikke noget om at det er Mac specielt der ikke kan bruges, men med det logo er man vist ikke itvivl.

Simpelthen for dårligt Telia !

Anonym sagde ...

@rose: Prøv mozy.com her får du 2GB gratis plads og automatisk backup - også på mac.

Jeg oplever mindre og mindre ting som jeg ikke kan på min mac - og hvis et firma er så dum at afvise mig i døren så kan jeg jo heldigvis finde mine varer et andet sted. I starten sendte jeg en email til de sider der ikke virker i Safari, men det gider jeg ikke mere. Jeg går bare igen.

Anonym sagde ...

Vores hold er nok også lidt overrepræsenteret mht. andelen af Mac computere, men Mac haler kraftigt ind på PC.

Jeg tror ikke man skal undervurdere designets betydning for vores valg af computere. Der halter alle efter! Mac’en ser jo godt ud, og så er den modsat mange andre notebooks ”bærbar” med sin lange batteritid (som standard), lave vægt og størrelse. Samtidig tror jeg, som du selv nævner, at Apple igennem salget af den famøse Ipod, har opbygget et stærkt brand hos os. Til sidst er de også de mest synlige af alle producenterne med boder flere gange om året, og giver os hele 12% i rabat, når vi køber computer via deres engelske side. Nu brækker jeg mig snart over min egen entusiasme, men andre kunne lære noget af Apple.

Anonym sagde ...

@anders. Tak for tippet. Det vil jeg lige se på. Det gør jo backup en del lettere.

Frans Meyer sagde ...

@rose:

"men andre kunne lære noget af Apple."

Tænker du på:

Ringe service efter køb?
Smukt design?
Sekterisk adfærd?

For alle 3 er elementer som Apple behersker rigtig godt!

Det første element er det værste, og det kunne de jo løse ved at bundle deres produkter med en skruetvinge - jvn:

"Løsningen var skruetvinger"
http://www.computerworld.dk/art/39188?cid=4&q=klager&sm=search&a=cid&i=4&o=9&pos=10

Men jeg er også til stadighed fascineret af hvorledes Apple slipper afsted med at tryllebinde deres kunder.

Ej... kunder er for kommercielt et udtryk...
i Apples univers, er man jo discipel.....

På da.wikipedia.org står der om discipel:

"Følger/tilhænger af person der forkynder en ny (religiøs) lære"

Der har altid været stor mac-præference på uni'erne.

Og dét, selv dengang de stædigt holdt fast i AppleTalk - som var en uhyre grim netværksprotokol - holdt brugerne fast.
Det var jo ikke Mac der fejlene noget - det var omverden der ikke forstod Mac....

Selv har jeg haft iPod siden 2001 -med stor glæde.
Og en iMac siden 90'erne - af nysgerrighed...