30.5.07

Et must: Tjek Microsofts overfladecomputing. Cool.

Oj, oj, oj. Nu flytter teknologien sig, og for en gangs skyld er det Microsoft, der kommer først på markedet med et bemærkelsesværdigt nyt produkt. Tænk på et bord - det er skærmen, og alt hvad du gør på skærmen, gør du med hænderne. Om du maler med fingrene eller en rigtig pensel, vælger en "cd" og stopper den ind i "afspilleren", lægger video-puslespil, splitter restaurantregningen op efter, hvad tre personer har spist, tjekker dine feriefotos etc. etc.

Her er en lille appetizer på knapt to minutter:


Men har du tid, så brug 18 minutter og 15 sekunder på denne mere udførlige demonstration, som du finder på Microsofts egen tv-station, Channel 10. Mange har set noget lignende i filmen Matrix, Og i en demo fra et forskningslab. Nu er det altså et produkt som lanceres i slutningen af maj, og som allerede har kunder blandt casinoer og hoteller.

Overfladecomputeren er nok, hvad jeg vil kalde et kvantespring i brugervenlighed. Faktisk bruger man i masser af tilfælde hænderne, nøjagtig som i det rigtige liv - for eksempel til at flytte fotos, ordne dem. Og vil man se et foto i en noget større udgave? Jamen så trækker man da bare i to modsat rettede hjørner og strækker det.

Overfladecomputeren er baseret på Windows Vista. Under skærmen finder man et kamera til at genkende ting, lige fra kameraet, der skal "smide" det nys tagne foto ud på "bordet" til kreditkortet. Og så er der en projektor bag skærmen.

Tilføjelse den 3. juni. Nyhedstjenesten The Register har en grundig gennemgang af, hvorfor man måske ikke bør være imponeret af Microsofts Surface Computer. Skrevet af en garvet manden inden for user interface, altså samspillet mellem menneske og computer. Artiklen er her.

5 kommentarer:

Mads sagde ...

Det ser godt ud, specielt den del med at man lave interaktion med sin mobiltelefon ved at placerer den på skærmen.

Nå, hvordan får jeg installeret Linux på den der "overfladedims" :-) ;-)

mvh

Mads (tuxhygge.wordpress.com)

Anonym sagde ...

Jeg har set et lignende koncept brugt på museer i et stykke tid (e.g. Cabinet War Rooms i London), men det her er helt afgjort meget mere fleksibelt (især hvis det er til en overkommelig pris)

codegirl.dk sagde ...

Multitouch teknologien har været kendt i mange år, og bliver bl.a. brugt på Apples iPhone. Det har også været kendt i mange år at teknologien har et problem : "The Gorilla Arm Problem". Når man skal sidde hele dagen og flytte rundt på ting på en skærm så bliver man mega træt i armene. Ja, det hjælper lidt at skærmen ligger i bordet, men alligevel er der ergonomiske konsekvenser af teknologien some er grunden til at den aldrig er blevet kommercialiseret. Der er jo mange steder hvor man bruger touch screen teknologi, og det er jo find nok hvis man skal købe en billet... men vi er jo mange der sidder hele dagen ved computeren, og så er det ikke så smart.

Dorte Toft sagde ...

Umiddelbart tror jeg ikke, at Gorrilla-armene bliver aktuelle. Jeg ser ikke teknologien afløse de daglige arbejdsredskaber, men snarere give et løft til kundebetjening/selvbetjening på visse områder. Mus og tastatur er jo ikke den naturlige fingerforlængelse for alle mennesker:-)

Jesper H sagde ...

Teknologien har eksisteret i et par år, se denne video af hvad der er muligt: http://www.youtube.com/watch?v=UcKqyn-gUbY&mode=related&search=