9.5.07

Kæmpetyveri af svenskeres kreditkortdata

Kriminelle har haft snablen inde i et stort svensk betalingsformidlingssystem, der håndterer diverse kreditkort for en lang række banker, skriver Dagens Nyheter. Dermed er de store indbrud i systemer med kreditkortdata altså rykket meget tæt på Danmark.

Allerede i går stod det klart, at over 1000 svenske Eurocard-kunder i SEB-banken skal have deres kort udskiftet, men omfanget af kompromitterede kreditkort har vist sig at være endnu større.

”Det er vældig mange kort, og ikke bare SEB’s kort, men det er et større problem,” siger en informationsansvarlig hos SEB til avisen. Blandt de øvrige korttyper, der er ramt hos SEB er Mastercard og Visa.

Politiet er i gang med at udrede, hvorledes indbrudet er sket og de fulde konsekvenser deraf. De kreditkortholdere, der er kommet i farezonen, får lukket deres kort og tilsendt nye kort.

I den sammenhæng bør i øvrigt nævnes, at der i Version2 er rejst en debat om, hvorvidt danske virksomheder og myndigheder ikke bør pålægges en informationspligt, hvis der har været indbrud i databaser med personoplysninger. I USA gik staten Californien foran med et sådant krav, og siden er det myldret frem med eksempler på, hvorledes kriminelle scorer millioner af kreditkortdata fra en lang række steder. Jeg er – som jeg skrev her – selv ”et offer” for det nok allerstørste datatyveri.

Version 2 fortæller, at et flertal i den britiske befolkning ønsker, at der skal være informationspligt, samt at Dansk IT, der har over 6.000 it-ansvarlige i medlemsskaren, ønsker lovgivning i stil med den californiske.

1 kommentar:

Anonym sagde ...

Dorte - Du glemmer at "få lov er en ting, hvad der sker er noget andet". Enhver net-butik i DK kan med nemhed omkode "shop-funktionen" og lagre samtlige kunders kortdata uanset om de er indtastet over SSL eller ej. Få undtagelser eksisterer - det er dem der anvender et eksternt firmas auth-forms. Dette er ikke et eksempel på at misbrug sker - men snarere et eksempel på at det sagtens kunne ske. I sidstnævnte tilfælde har vi dog i danmark mulighed for at spore folk - men igen, Der er varmt i Brasillien... :-)