21.5.07

Hvis bilen var som en pc

Tag et tankeeksperiment. Hvis bilen var som en pc, hvad ville konsekvensen være? Kilometerlange køer, fordi en bil "låste"? Friskere luft, fordi mange biler er under reparation? Advarsler mod sikkerhedsfejl i bilen hver uge?

Ret beset er pc'en - herunder især pc'ens software - på mange måder uegnet for menigmand, for der opstår jo ofte problemer. Stakkels den person, der ikke har kyndige familiemedlemmer eller venner i baghånden, når pc'en slår knuder.

En læser, der skrev til mig i sidste uge, klagede sin nød over antivirus-software. Først blev han via dialogbokse hele tiden mødt med krav om, at han skulle forny sit abonnement, men abonnementet var fornyet.

Da han af irritation derover senere valgte at skifte antivirus, lykkedes det ikke. Det viste sig, at der var rester tilbage efter den normale af-installationsprocedurer, og disse rester sloges med den nye antivirussoftware med det resultat, at pc'en gik død.

Læseren anede ikke, at den normale procedure for at fjerne et program kunne komme til kort, når det drejede sig om det pågældende antivirusprogram.

Jeg fortæller historien i klummen på bagsiden af Berlingske Business i dag. Overskriften er "Magtesløs bag pc'en".

Da jeg nævnte emnet for min klumme over for en kollega, pegede han i øvrigt på en helt anden problemstilling, der også er knyttet til antivirus.

Når man tegner sig for et årsabonnement, giver man samtidig carte blanche for, at antivirusfirmaet selv kan trække på ens kreditkort ved næste fornyelse - og næste og næste. Faktisk skulle det være overmåde bøvlet at sige fra over for den automatiske fornyelse. Artiklen ligger her på windowssecrets.com.

Men hvis bilen nu var som en pc? Hvordan ville den være? Og har du oplevet problemer, som leverandøren faktisk kendte til, men ikke havde orienteret dig om?

24 kommentarer:

Thor sagde ...

Hvis bilen var som software oftest er, er det ikke muligt selv at skifte hjul, vælge dæk osv. For den ret ville producenterne forbeholde sig. Jeg ville ikke købe den bil og jeg tror, ikke mange ville. Men sjovt nok køber de fleste gerne den slags software.

anders dahl pape sagde ...

Lige såvel, som man kan vælge biler ud fra hvor få skader og hvor billige de er i reparationer, kan man vælge software ud fra samme kriterier.

Siden jeg skiftede til mac for snart 2 år siden, har jeg ikke en eneste gang måttet geninstallere styresystemet, virusscanne (har slet ikke et virus program), fjerne adware eller noget som helst malware for den skyld.

Hvis bare folk vågnede lidt op, og turde se ud over windows, som alt andet lige er det mest populære OS for malware programmørerne at ramme, så ville de få en lettere hverdag...

Anonym sagde ...

Et gammelt citat...:

At a recent computer expo (COMDEX), Bill Gates reportedly compared the computer industry with the auto industry and stated, "If GM had kept up
with technology like the computer industry has, we would all be driving $25.00 cars that got 1,000 miles to the gallon." In response
to Bill's comments, General Motors issued a press release stating:If GM had developed technology like Microsoft, we would all be driving cars with the following characteristics:

1. For no reason whatsoever, your car would crash........ Twice a day.

2. Every time they repainted the lines in the road, you would have to buy a new car.

3. Occasionally your car would die on the freeway for no reason. You
would have to pull to the side of the road, close all of the windows, shut off the car, restart it, and reopen the windows before you could continue. For some reason you would simply accept this.

4. Occasionally, executing a manoeuvre such as a left turn would cause your car to shut down and refuse to restart, in which case you would have to reinstall the engine.

5. Macintosh would make a car that was powered by the sun, was reliable, five times as fast and twice as easy to drive - but would run on only five percent of the roads.

6. The oil, water temperature, and alternator warning lights would all be replaced by a single "This Car Has Performed An Illegal Operation" warning light.

7. The airbag system would ask "Are you sure?" before deploying.

8. Occasionally, for no reason whatsoever, your car would lock you out and refuse to let you in until you simultaneously lifted the door handle, turned the key and grabbed hold of the radio antenna.

9. Every time a new car was introduced car buyers would have to learn how to drive all over again because none of the controls would operate in the same manner as the old car.

10. You'd have to press the "Start" button to turn the engine off.

Troels sagde ...

Ja den Gates/GM er ret gammel, men ret god ;)

Det bloggeren adressere er dog relevant. Det er den pris vi har betalt for at give alle adgang til IT'en? hvordan det?

Alt skal gøres nemmere, mere automatisk, mindre problemer. På en måde har brugerene efterspurgt, at få gjort tingene for os, fordi vi ikke vil tænke på dem. Vi vil faktisk gerne sættes uden for indflydelse.

Derfor virker en stor del af disse markedsførings tricks. Jeg har selv prøvet det med antivirus på min mors computer. Jeg kan ikke lige greje den. Har været i regedit, uden held.

Som folk så bliver bedre og bedre kan de og vil de mere selv - og begynder derfor at føle en afmagt, hvor de før følte en befrielse.

Det er min lynanalyse

Troels

codegirl.dk sagde ...

Det er Microsofts skyld, fordi de har lavet et styresystem der er så nemt at angribe. Microsoft har alle dage haft fokus på profit og ikke på at gøre "Det Rigtige". Heldigvis har folk efterhånden fået øjnene op for at der findes andre styresystemer end Windows og skifter til Mac eller til en Linux distribution som Ubuntu på deres PC. Jeg er familiens og nabolagets tech-support og jeg prøver så vidt som muligt at installere Ubuntu over alt hvor jeg kommer frem fordi jeg meget bedre kan hjælpe med de fejl og problemer der opstår og fordi der ikke opstår nær så mange fejl og problemer så jeg har tid til andre ting. Dorte: hvis du henviser den bruger du skriver om til mig, så jeg nok hjælpe med at installere Ubuntu på hans computer.

Dorte Toft sagde ...

Jeg synes nok, at den med bilen - den, var allerede brugt:-) Og så af Gates himself, der nok kom til at fortryde det:-)

Skiftet til mac-verdenen eller Linux anbefales jo gang på gang, men mon ikke det er angsten for at forlade flokkens verden, der spiller en rolle. Skal have kigget lidt nærmere på det en dag. Har lidt for travlt lige nu (er i USA, skal til konference om godt time).

@Troels. Lynanalysen gav mig et nyt perspektiv på sagen.

@codegirl. Tak fordi du vil hjælpe læseren. Giver dit tilbud videre.

Martin sagde ...

Hvis man måtte rode ligeså meget i sin bils motorrum som man må under motorhjelmen på Windows.....
Ja så tror jeg snart at alle bilproducenter ville blive anklaget for at det var nogle lortebiler de lavede..... Hvis vi skal holde os lidt til analogien.
Hvis man køber en Bil/PC med WindowsXP (glem 95/98), fra et anerkendt firma. (de fleste bilfirmaer er pr.definition anerkendt pga. vi har lovgivning der forbyder usikker bilteknologi)tænk om PC'er med windows var underlagt strenge regler?? ..Nå men hvis man så har en Bil/PC købt fra et anerkendt firma som man bare sætter sig ind i/foran og kører helt normalt så bør der ikke være de store problemer - og det er der som regel heller ikke. Men lad os nu antage at vi bruger vores bil til at køre på andet end asfaltvej og den synker i til akslerne i en gan mudder, jamen er det så bilforhandlerens/producentens fejl??? Eller OK vi installerer en tuningschip der giver moteren en ordentlig omgang heste på trods af at vi måske inderst inde ved at motor, karosseri, sikkerhedsbremser osv ikke er dimensioneret til det. Vi sætter os ind og jokker sømmet i bund - BANG!!!. Hvad fa'en er det nu for noget ka' lortet ikke holde.
-
-
-
Fortsæt selv tankerækkerne til lignende analogier bil/PC med Windows. Hvis man rodede ligeså meget med sin bils motor og sikkerhedsudstyr, som man gør med Windows ja så tror jeg at man efterhånden vil synes at ...sådant et automobiiil er noed vææære skidt som vi itte ve' ha'".

Eller hvad med denne her: Hvor mange år har vi haft Windows? Hvormange år har vi haft biler? Hvor mange Windows har der været "på gaden" i al den tid Windows har eksisteret? Hvor mange biler tilsvarende? Hvis man tager den udviklingstid det har taget fra den første bil kom frem og til i dag så er der jo sket en del fra at man blev påbudt at gå foran automobilet vinkende med et lille flag. Det kan så godt være at man måske skulle overveje at gå foran Windows med et lille flag for at advare: "Hvis du eksperimenterer for meget så er du altså selv ude om det!"
Lad os bare få nogle flere Mac's og Linux boxe på nettet så vi kan få drejet fokus lidt hen på de andres svagheder - for dem er der også nogle af hos alle de "frelste"

Martin sagde ...

Jeg har i øvrigt kørt med Windows XP Og 2000 i mange år nu jeg Er selv IT professionel og jeg har endnu ikke oplevet at jeg blev nødt til at ominstallere Windows på gr. af noget ukendt. Til gengæld er det meget nemmere for ham dér henne i Fona/Merlin whatever at sige du bliver nok nødt til at geninstallere fordi hr. og fru Danmark piller og roder og raver mere end hvad godt er.
Meeen jeg har da selv indtil flere ubuntu boxe og jeg mener at med ubuntu er Linux ved at blive stueren og det er jo ikke svært at hjælpe folk med at installere ubuntu man putter CD'en i og den installerer stort set sig selv. Så det er jo nemt. Vent nu bare til man begynder at pille......;-)

Anonym sagde ...

Lad os bare få nogle flere Mac's og Linux boxe på nettet så vi kan få drejet fokus lidt hen på de andres svagheder - for dem er der også nogle af hos alle de "frelste"

hah hah godt indlæg Martin, selvom jeg er typen der kan få røde knopper over PC og bil analoger ;-) ;-)

Uanset om der er nogle frelste brugere imellem Macintosh og Linux-brugere - og det må jeg som Linuxbruger tørt konstaterer at der er nogle stykker. Så ville et scenarie med et mere heterogent OS miljø, gøre det mere besværligt for folk med hang til at producerer software der får din 'puter til at hænge.

Incitamentet til at skifte til Æbler eller pingviner bør iøverigt ikke kun koges ned til et sikkerhedsspørgsmål. Der er så mange andre kvaliteter ved Linux, MacOSX og ja sågar Windows ;-)

mvh

Mads ( tuxhygge.wordpress.com )

Martin sagde ...

Øh jeg havde forresten et problem med min splinternye bil. Koblingen virkede pludselig ikke mere, men jeg skulle jo på arbejde og så satte koblingen pludselig ud da jeg, dum som jeg var valgte at prøve at køre videre selv om jeg skulle have ringet efter Falck. Resultatet bilen rullede ind i et hushjørne på vej ud af Indkørslen og jeg smadrede bagskærmen for 10.000+ . Sikke dog en lortebil det er sgu' også for galt, der kunne da godt have været en ekstra bremse eller noget der havde forhindret bilen i at rulle ind i hushjørner når koblingen var ude af funktion og føreren blev distraheret over at det skete så pludselig. Det sagde forhandleren jo intet om, jeg måtte betale selvrisikoen til mit forsikringsselskab. Næh giv mig en Open Source bil så kan jeg poste mit problem i en newsgroup så er der nok en eller anden mekaniker der laver mig en dims til mig jeg selv kan installere når jeg har samlet/compilet den. Kan i se analogien?

Anonym sagde ...

næ egentlig ikke, man kan jo købe sig til support. Eller du kunne benytte dig af en bil med pakkamanager :P

mvh

Mads

Martin sagde ...

Hmmmm, hvilken bil support kan man ringe til kl. 04.30 om morgenen, når bilen ikke virker?

Anonym sagde ...

tja Falck, de skulle ligge inde med en masse præcompilet dimser til et stort udvalg af OS'er. ;-)

mvh

Mads

SewellDK sagde ...

Jeg synes at Martins kommentarer om at brugerne holder sig fra at rode i bilerne, er lige i øjet.

Kunne vi forvente at få noget ud af vores klager, hvis vi valgte at opgradere airbaggen til en større model, og den ikke virkede bagefter?

Det er da rigtigt at man kan komme ud for, at Windows skal reinstalleres, men som regel skyldes det jo ikke Windows, men at brugerne selv har forsøgt sig med at installere noget andet software. Bevidst eller ubevidst!

Det faktum at Windows oftere er ramt af virus og andet malware, skyldes jo almindelige markedsmekanismer. Hvorfor skulle virusprogrammøren dog lave en virus til Mac'en, når man kan få inficeret så mange flere maskine, hvis man angriber Windows?

Jeg er sikker på at hvis alle fuldte Anders' råd om at benytte Mac, så ville han ret hurtigt få behov for et antivirusprogram.

codegirl.dk sagde ...

@Martin: det gode ved Ubuntu er at man får ny software fra en repositorium, og hvis man finder noget source kode et eller andet sted på nettet og kompilerer og installerer det, så er man allerede en ret avanceret bruger. Så den almindelige bruger vil nok synes det er for besværligt at "pille". Det er pakke-systemet der gør at Ubuntu faktisk er meget mere brugervenligt end Windows. Man skal bare lære brugeren at hvis man skal installere noget nyt så går man ikke ud på nettet og søger efter exe filer, men går ind i Synaptic og laver en søgning.

Jakob I. Pagter sagde ...

Hørte engang en historie (kan desværre ikke huske hvor, så jeg kan ikke rigtigt dokumentere om det passer) om en fyr der var ude og køre i en fin Mercedes-taxa. På et tidspunkt kobler chaufføren ud, og tænder og slukker bilen. Hvorfor det?, spurgte fyren. Nåh, sagde chaufføren, det er bare bilens computer som skal genstartes i ny og næ.

Pointen er vel at bilbrugere ligesåvel som it-brugere kan vende sig til lidt af hvert. Faktisk vil jeg tro at der i bilbrancen er ligeså mange mærkværdigheder som i it-branchen. Nogen her der stoler mere på bilforsikringsfirmaer en antivirusproducenter?

Anonym sagde ...

det gode ved Ubuntu er at man får ny software fra en repositorium,

Jeg kom lige til at tænke på den såkaldte "Treviño Story" ( http://liquidat.wordpress.com/2006/11/29/the-problem-with-3rd-party-repositories/ ) - så kan man potentielt som uøvet bruger ganske let lave hjernedøde ting på sin Linuxbox.

mvh

Mads ( tuxhygge.wordpress.com )

Martin sagde ...

@Codegirl.dk.Ubuntu's pakkesystem er jo smart og brugervenligt derhen - som du siger - man skal "bare" lære brugerne at de skal gå ind i Synaptic packet manageren. Det er jo en form for garanteret virkemåde hvis man kun lader brugeren hente software fra en kendt sted hvor alting er gennemprøvet. Det samme gælder jo biler - forhandler lader jo udtrykkeligt kunden vide at garanti bortfalder hvis ikke bilen er serviceret på et autoriseret værksted med originale reservedele. Hvis man skal hive Windows lidt frem igen så er det jo ret beset det man prøver på hos de kære folk hos Microsoft, man har certificeringsprogrammer for både hardware og software - således at HW/SW som er blevet certificeret til brug under f.e.x Windows XP er garanteret support understøttelse hos Microsoft. Ja det kan godt være det måske så er lidt svært at få den support hvis man er en lille almindelig bruger. Men Certified for WinXP er altså en slags kvalitetsstempel ligesom ".. må kun udskiftes med originale Toyota/BMW/Mercedes/Hyundai/whatever reservedele!"

Martin sagde ...

HOLD DA OP! Den der Trevino story er jo lige hvad på alle bad guys derude i virkeligheden drømmer om. Det havde jeg sgu ikke en gang tænkt på selv. Det er jo en MAJOR risk af de helt store. Bare vent til l
Linux udbredelsen har nået en kritisk masse, så tror jeg vi får løjer at se.
Linux har jo ikke behov for antivirusprogrammer. Så der er jo ikke nogen der checker hvad det er for noget kode man få ned på sin maskine.
Open source, åh ja min bare... Den source man lægger ud behøver jo ikke indeholde den "sjove" kode. Hvor mange, mon der dekompilerer alle sine programmer for at se om det stemmer overens med sourcen? Og er det i det hele taget overkommeligt??

Anonym sagde ...

Så der er jo ikke nogen der checker hvad det er for noget kode man få ned på sin maskine.

Linux har jo ikke behov for antivirusprogrammer.

tjaaa ... altså jeg kører en gang imellem "chkrootkit" på min Linuxmaskine og kører en viratjek på mit "home"-bibliotek med "http://www.clamav.net/" - sidstenævnte gør jeg kun fordi at vi i vores hustand også har en enkelt WIndows maskine.

Men uanset hvad, så bruger jeg ikke Linux som mit primær OS ud fra et sikkerhedsspørgsmål (eller spørgsmål om sammenligning med biler, æbler, rumskibe eller hvad nu fantasien tillader), men ud fra et spørgsmål hvad der gør mig mest produktiv, giver mig mest funktionalitet, osv. Blandt andet kan jeg nævne, at jeg en stor musikelsker og vi må se i øjnene at det bedste program (Amarok) til at hører musik findes til Linux (og FreeBSD) - jeg har endnu ikke fundet dens lige til Windows ... og det er et faktum ... basta .... Chuck Norris bruger det også ... :-D :-) heh hehmvh

Mads

Anonym sagde ...

Hej Dorthe,
yesss, burn or waiste Norton !!!
Jeg ved af engen bitter erfaring, at hvis du ikke også tømmer parpirkurven, gennemser p´en atter
en gang osv, er du på spanden.
Jeg har i flere år nu haft Panda Antivirus og den frie Ad Aware og
siden ikke haft een eneste virus.

Men mange ting kan placeres under fejl 40 :)
Jan

Anonym sagde ...

Foruden alm. afinstallering så brug også søgefunktionen og slet alt med "norton" og symantec"
chr. M. Bast

Thomas sagde ...

Jeg kan kun tilslutte mig koret af stemmer der siger: "Drop Windows - Køb en Mac".

Apple er ca 1000 gange mere innovativ med deres produkter end den store klodsede mastodont Microsoft som kun lever højt på stor udbredelse og absolut ikke på god kvalitet.

Jeg sprang selv ud i en Mac for 2 år siden og det har været fantastisk!

Gør det idag - du vil ikke fortryde.

Dorte Toft sagde ...

Intet du savnede saasom visse vaerktoejsprogrammer / intet boevl med skiftet?