13.5.07

Magtkampens A-Z, Del IV

Er det mon ikke en naturlov, at den, der sidder allerøverst, efterhånden mister realitetssansen? Det gælder jo ikke blot for de direktører, der er så ubegavede kun at udnævne ja-sigere til næste ledelsesniveau, men også kloge direktører.

De gode nyheder når såmænd hurtigt nok frem til topbossen, måske i lidt overdrevet form, mens der er udpræget risiko for bortfiltrering og forsinkelser, når det gælder de dårlige nyheder. Desuden skal der jo virkelig nosser til at fortælle direktøren, at denne er på vildspor - når det hænder, og det hænder! Det gavner sjældent budbringerens karriere.

I bedste fald har direktøren måske en magtløs "hofnar", der ind imellem får lov til at sige sandheder.

Og dermed er jeg nået tilbage til flere citater fra min lille pamflet Magtkampenz A-Z, som blev udgivet på Borgen i 1997. Tidligere har været bragt Del I, Del II og Del III.

N

Natpotteholderi: Stå altid til tjeneste med smiger, uanset om bossen har ret eller ej.

O

Organisationsplan, officiel: Tages mest alvorligt af dem, der ingen magt har andet end på papiret, og af dem, der har højere magt end relevant.

P

Paranoia: Mange topfolk lider af forfølgelsesvanvid. Bekræft din chef i hans betragtning om alle de fælder, som hans fjender lægger. Når han til sidst mister sin dømmekraft, bør du angive ham.

Pas på!: Økonomidirektøren (medmindre det er dig selv). Bør erobres som forbundsfælle, da nøgleperson også i masser af irrelevante sammenhænge.

Ingen kommentarer: