3.5.07

Magtkampens A-Z, Del II

DR's morgenradioavis forsøgte via forlaget at få fat i mig, da min pamflet "Magtkampens A-Z" blev udgivet for 20 år siden. Men som nævnt i går havde jeg min stilling for kær til at ville stå frem.

I stedet inviterede DR så Klaus Riskær Pedersen i studiet for at høre, om magtkampe i erhvervslivet virkelig var så slemme. Den på daværende tidspunkt relativt unge mand fortalte, at min bog slet ikke reflekterede nutidens erhvervsliv. Næh, moderne ledelse var helt anderledes - her blev ikke udkæmpet magtkampe med alskens tricks. Her trak man alle på samme hammel - og der var flere sange fra de varme lande:-)

Riskær havde også da fødderne plantet i den blå luft, men han var - og er - en god meningsmaskine, og sådanne sætter pressen altid pris på.

Her 20 år efter, hvor vi har endnu mere "moderne ledelse" ser vi stadig resultater af diverse magtkampe i form af fyringer, forfremmelser på sidespor, ofringer etc. etc. Det er jo urinstinkter, der ind imellem kommer til udtryk, og når det virkelig brænder på, udgør hyldemeter af moderne ledelseslitteratur højest en ekstra varmekilde.

Og så til lidt flere citater fra Magtkampens A-Z.

D

Dybfrysning: Hygiejnisk fjernelse af ubekvem underordnet (eller af sidestillet - med andres hjælp). Forslag om nye initiativer fra ham lægges i dybfryseren. Lønstigninger til både ham og hans folk indefryses. Henlagte sager tøs op og overdrages. Han aflastes for friske opgaver. Derefter fryskæres et trin på organisationsdiagrammet - hans - væk. Han søger "nye udfordringer", og du får æren af at tø hans afdeling op.

E

Effektivitet: Omfanget af et firmas effektivitet er omvendt proportionalt med omfanget af den interne magtkamp. Brug formlen til at kalkulere chancen for opfyldelsen af dine behov fremfor firmaets. Jo mindre effektivt et firma, jo flere chancer for dig personligt - hvis firmaet altså har kapital nok.

F

Familie: Ingen topchef priser sin familie så højt offentligt som en fyret topchef uden jobtilbud. Moralen for familien: Få far fyret. Moralen for far: Hold fyr under familien.

H

Hentehår: Nej. Dels fordi du bliver til grin i blæsevejr, dels fordi det afslører en følelsesmæssig svaghed. Polér din måne og bær den med stolthed.


I morgen vil jeg fortælle, om den mindst udlånte, mest læste ledelsesbog. Har du i øvrigt bidrag til Magtkampens A-Z er du velkommen til at bidrage. Hvem ved, om der ikke burde skrives en ny:-)

PS: Min ferie slutter snart. Mandag er jeg tilbage med den type stof, jeg normalt skriver på denne blog.

4 kommentarer:

Thomas From sagde ...

Håber du nyder din ferie, håber også du bliver ved med magtens A-Z når du kommer tilbage - det er top underholdning:-)

codegirl.dk sagde ...

Jeg har et foreslag: sæt den op som en Wiki. Så kan alle bidrage.

Dorte Toft sagde ...

@thomas - tak for de pæne ord. Som du kan se på nyeste post fortsætter jeg:-)

@codegirl - Godt forslag. Kunne være sjovt, men jeg tror ikke rigtig på det det. Wiki'er er sgutte det letteste at bruge, for folk der ikke har arbejdet med den type software før. Og selv om selvfølgelig ville blive accepteret anonymitet tror jeg alligevel, at nogen ville holde sig tilbage.

codegirl.dk sagde ...

Du kan jo lave en wiki... hvis ingen tilføjer noget så er wiki'en bare en kopi af din originale bog, og det er vel heller ikke så dumt.