6.9.07

Apple køber for 100 dollar aflad hos iPhone-ejere

Apple har fået mange utilfredse iPhone-købere på nakken ved at nedsætte prisen på iPhone med hele 200 dollar blot et par måneder efter, at produktet kommer på markedet til 599 dollar. Reaktionen har netop fået Apple til at love de tidligere købere, at de får 100 dollar i rabat ved et fremtidigt køb i en Apple-butik - om i en fysisk butik eller onlinebutikken.

Apples boss, Steve Jobs, oplyser dette i et "open letter" til forbrugerne, hvor han forsvarer beslutningen om prisnedsættelsen.
".... I am sure that we are making the correct decision to lower the price of the 8GB iPhone from $599 to $399, and that now is the right time to do it. iPhone is a breakthrough product, and we have the chance to 'go for it' this holiday season. iPhone is so far ahead of the competition, and now it will be affordable by even more customers."
Men senere i brevet skriver han, at Apple bør vise mere omsorg over for de kunder, der allerede har købt iPhone, og derfor går man nu ud med 100 dollar-rabatten.

Han afslutter med en undskyldning:
"We apologize for disappointing some of you, and we are doing our best to live up to your high expectations of Apple."
Gad vide, om der slet ikke var nogen i huset, der turde fortælle Steve Jobs, at prisnedsættelsen stensikkert ville give ballade hos de tidlige køber. Eller om han blot affærdigede sådanne indvendinger.

9 kommentarer:

Mads sagde ...

Når man læser Steve's åbne brev, synes jeg det tydeligt fremgår, at han egentlig synes, det er noget pjat, men at nogen har vredet armen om på ham for at give lidt den anden vej. Han skriver jo netop, at det med prisnedsættelser er en af de ting, man bare må leve med, når man skaffer sig ny teknologi.

Jeg tror, skridtet her kommer, fordi der blandt de første kunder var mange tech-celebs, og man frygter simpelthen, at disse vil gå i gang med at sprede badwill blandt deres mange cyberfans. Det er ren damagecontrol.

Hilmar sagde ...

Jeg gid at vide hvorfor iPhone er i nyhederne hele tiden her i Danmark, uden at være et produkt som kan købes og slet ikke noget produkt som man ved hvad det skal indeholde tekniskt, når det kommer. Er i bange? Har I aktier i Nokia? Er I "hooked on Microsoft"? Er I medlemer af mobilklubb? Er jeres nuværende telefon bare så latterlig ved siden af iPhone?

Hmmmmm

Henrik Abel Larsen sagde ...

Jeg kan kun give Apple og Steve ret i at nedsættelsen er uundgåelig og en naturlig effekt af billigere komponentpriser, specielt nu hvor Apple kan ligge endnu størrer ordre på komponenterne (iPod touch bruger mange delkomponenter fra iPhone).

Det at de giver 100$ til kunder der allerede har købt, syntes jeg er usædvanlig flot af en virksomhed - tænk hvis ALLE andre gjorde det - hvor mange gange har du ikke set et produkt i en tilbudsavis ugen efter du købte det......?

Dorte Toft sagde ...

@hilmar. Jeg selv har funderet over, hvorfor Apples iPhone blev placeret "next to the invention of sliced bread". En af forklaringerne må være, at Apple er så ekstremt stærkt et brand, der i årtier har været bakket op af ekstremt loyale disciple.

Tænk, at en helt ny spiller kommer ind på et gammelkendt markedet (mobiltelefon) og bare slår igennem med et brag (både i omtale og salg).

Medvirkende er så også iPod-succesen, et design, der bryder med normerne, Jobs, der er mester ud i PR-kunsten og alt det andet.

@Henrik. Jo, vi har vel alle ægret os over at få købt lige inden tilbudsavisen..... Men det er immervæk overmåde sjældent, at prisnedsættelsen kommer kun to måneder efter originalproduktet debuterede. Deraf nok harmen.

Anonym sagde ...

et perspektiv, som danske læsere bør forholde sig til; I Danmark er priserne allerede fastlagt på de kommende Apple-produkter, i kan se dem på apple.dk allerede idag, ca en måneds tid inden de kommer til salg.

I USA er disse prisjusteringer kommet som lyn fra en klar himmel, ligesom produktlanceringerne er det og at prisjusteringen er på omkring 33% af beløbet læser de fleste nyhedskanaler som at Apples prispolitik er slået fejl og de nu bliver nødt til simpelthen at dumpe prisen.

At Apple dertil kræver at man har et personnummer og oplyser det i forbindelse med aktivering af iPhone har også rystet mange amerikanere, og al den polimik der har været omkring iPhone har trukket en del badwill på Apples konto.

Det er derfor at de tidlige Apple støtter (det kalder de sig!) der har betalt fuld pris føler sig stødt, de er jo gået fra at være firstmovers til firstfools.

Hilsen fra een af dem,

Dorte Toft sagde ...

@firstfool:-)
Du peger på noget rigtig interessant - prissætningen i DK. Jeg har nu sendt en forespørgsel til den pressekontakt, der oplyses på Apple.dk og giver lyd, så snart der svares.

Eller før... hvis der allerede er nogen, der har fået svar på spørgsmålet.

Det med personnummer (må være social security no.) - det er ligegodt stramt.

Dorte Toft sagde ...

Her er så svaret fra Apple:

Hej Dorte,
Vi har inga danska priser på iPhone, eftersom den ännu inte är lanserad. Lansering för Europa är planerad under det sista kvartalet 2007.
MVh
Fredrik

citat slut.

Thomas Mejer sagde ...

Man kan også få 'store credit' hvis man var så heldig at købe en Lisa i 83. Den kostede $10.000. Et år senere kunne man købe en tilsvarende maskine til $2500. se historien her.

Dorte Toft sagde ...

he, he.