4.9.07

Ingeniører vil ikke retur til Danmark

"30 procent af de danske ingeniører i udlandet har ingen planer om at komme tilbage til Danmark igen, og 33 procent har endnu ikke besluttet sig."

Det fortæller Ingeniøren her. Oplysningen er baseret på interviews med 1.400 danske ingeniører, som arbejder i udlandet, og bag den står Ingeniørforeningen.

Mon det ender med fifty-fifty?

Den væsentligste årsag til, at ingeniørerne rejste ud var imidlertid: ”Personlige ambitioner og karriereplaner”. Så nej, topskat står ikke øverst.

Men i forvejen ved vi, at alt for få danskere uddanner sig til ingeniører, og at der en nettoudvandring af ingeniører (jeg har skrevet om det før).

Selv om mange politikere og visse arbejdsmarkedsforskere vil trøste sig med, at det ikke er det hårde skattetryk, der får ingeniører, dataloger med flere til at vende Danmark ryggen, så udgør trøsten blot en sutteklud.

De højtuddannede inden for tekniske og naturvidenskabelige fag drager ud arbejdspladser, hvor de på det faglige område kan få langt større udfordringer, fordi der er "kritisk masse" på fagområdet, også hvad angår forskningen. Men for udvandringen kan også tælle en anden arbejdskultur. "Plejer" er i højere grad sat på pension, mens "Prøver" er spillevende.

Men netop fordi de faglige miljøer i udlandet kan være så langt mere tiltrækkende end de danske, skal der nødvendigvis kompenseres på anden vis i det hjemlige, hvis vi altså vil "tjene" på samfundets høje investeringer i uddannelserne.

Mange ingeniører stifter familie i udlandet, og så er det ikke nok at henvise til, at "familie og venner jo bor i Danmark", ej heller, at udvandrene kan passes gratis på plejehjem og hospitaler, når de bliver gamle. Jeg ved heller ikke, hvor meget det efterhånden trækker at få børnene ind i det danske skolesystem.

Men at vende hjem til en brandbeskatning, der også slukker alle håb om at kunne selvpensionere sig tidligere.... Det kan jo på ingen måde kaldes en kompensation.

1 kommentar:

Walker sagde ...

Og som jeg dog forstår dem!
I hvert fald hvis man har været ansat i Staten.

Magen til laden stå til og elendig ledelse, skal man vist lede længe efter i det private.

I min alder er det imidlertid nok svært at sadle om, selvom jeg ikke ville have ret meget imod et job i f.eks. Canada. I USA skal de nok op med en lidt større pose penge!