6.9.07

Palm-topchefen brugte blog til at droppe prestigeprodukt

Endnu en gang ser vi en erhvervsblog blive brugt til at aflevere et overmåde ubehageligt budskab, men på en afvæbnende måde. Alverdens techblogger gik i går i spin over, at topchefen for Palm, Ed Colligan, fortalte, at Palm Foleo blev droppet, og det er tilmed lige før det forsinkede produkt endelig skulle på markedet.

Foleo er en mellemting mellem en moderne mobiltelefon og en bærbar pc. Som starter øjeblikkelig - ingen langsom opvågning som med pc'erne. Som ikke rummer en harddisk. Som er praktisk at have ved hånden, når man lige skal maile og tjekke diverse ting på nettet. Foleo, der kører på Linux-styresystemet, forudsætter imidlertid, at man er på nettet.

Mere om sagen lige om lidt, men først om kommunikationsmetoden. Jeg er overbevist om, at blogs bliver et foretrukket redskab til sådanne ubehagelige meddelelser. Læs direktørens tekst. En sådan kunne aldrig være skrevet om en pressemeddelelse. De er efterhånden stivnet i bureaukratisk, selvrosende, fisefornemt umba-mumba-sprog. En sådan meddelelse ville man heller aldrig give ved at indkalde til en pressekonference. Men via en blog kan historien fortælles, og der kan tages lidt torne ud af den ubehagelige situation via en mere personlig tone.

Hvorvidt danske direktører vil forblive konservative, får vi så se, men det bliver så ris til egen behind. Foreløbig kan vi imidlertid også se, at kun få danske journalister tager blogs alvorligt.

"Kun hver femte danske journalist mener, at det er en del af deres journalistiske arbejde at følge blogs". Det skriver Cision (tidligere Observer) på baggrund af en undersøgelse blandt 100 journalister. Nyhedsjournalister bruger i øvrigt blogs mindst.

Undersøgelsens resultater kan ses her.
(Tip fra Kim Elmose).

Og så tilbage til, hvad blogindlægget handler om.

Fra Palms side blev Foleo på sin vis præsenteret som "the missing link", selv om betegnelsen var en "mobile phone companion". Men mange bloggere og andre observatører sagde, at Foleo blot repræsenterede en løsning, der søgte et problem.

Palm har mange fans helt tilbage fra, da stifteren Jeff Hawkins med Palm Pilot viste, hvorledes man tager brugervenlighed alvorligt. På daværende tidspunkt en mangelvare i techverdenen. Foleo var Hawkins seneste "baby", men der er sket meget i mellemtiden.

Palm Pilot var til adresselister, huskelister, kalender og lidt mere. Den satte en hel ny standard for, hvor enkelt det kan blive at bruge avanceret teknologi. (Og jo, jeg havde en sådan. Ligeledes min gemal, der er gadgethader, men som sværgede til sin Palm Pilot).

Senere, da Hawkins havde forladt Palm, viste han, hvorledes en Palmagtig dims og en mobiltelefon kunne kombineres, igen med stor brugervenlighed. Det var i firmaet Handspring, og produktet hed Treo. (Og jo, jeg havde den).

Senere igen købte Palm, som var ved at sakke agterud i kampen mod Microsoft med partnere, Handspring, og Treo'en kom i nye, lidt mere avancerede versioner. (Og jo, jeg har i dag en af dem).

Tilsidst kom Palm endda med en version baseres på Microsofts Windows. Ærkefjendens! Palm-familiens eget operativsystem, der oprindeligt var langt bedre end Microsofts gadget-OS, sakkede bagud, og skuffelsen for Palms trofaste fans blev efterhånden hørbar.

Derfor var forhåbningerne høje, da Hawkins skulle præsentere sin nye baby, som ingen anede, hvad gik ud på. Og skuffelsen så meget større i disse tider, hvor en mobiltelefon som iPhone får hele verden til at gå amok.

Nu er Foleo så skrinlagt. Ifølge direktøren, fordi man ville fokusere på at blive rigtig gode på et område, altså Treoen. Det nyttede ikke at bruge udviklingsomkostninger på to projekter, der gik hver sin vej.

Den kendte gadgetblog, engagdet.com, var tæt på at tage æren for at få Palm på rette vej. Engadget havde tidligere skrevet en slags "open letter" til Palm med en liste over, hvad firmaet havde gjort galt, og med hvad firmaet burde gøre.

Foleo er dog ikke erklæret helt død. Der kan komme en tid, hvor en Foleo2 er på sin plads, skriver direktøren.

Jeg fornemmer mest, var produktet lidt før sin tid. Lidt før, at alverdens chefer på farten bliver forbandede over, enten at skulle bruge de bette mobiltelefoner med masser af tastetryk til deres mail m.v., eller også over, at det tager fem lange og fem brede, før en pc er vågen nok til at gå på nettet. Det er også "lidt før sin tid" deri, at megen data - såsom breve og regneark - stadig ligger bundet på pc'er og ikke på nettet.

Jeg ser IKKE Foleo som en ersatning for den bærbare pc for dem, der virkelig har noget relevant at bruge pc'en til på farten. Mit eget udstyr ville forsat være en moderne mobil og en bærbar.

Men at jeg vurderer Foleo positivt, kan jo hænge sammen med, at jeg er en håbløs Palm -fan.

3 kommentarer:

Thomas D. sagde ...

Kan jeg henlede din opmærksomhed på denne "ting". Jeg var også én af de første Palm Os V og Vx brugere, og den var da nr. 1. Men check lige en HTC P3600 ud:
Samtlige mobil telefon protokoller i verden.
Icl. 3G, derfor har den også 2 kameraer 1 til video telefoni og et 2M pixel til fotos og video (m. lyd)!
Interfaces: Ir, Bluetooth, WLAN (56 Mb/s), telefon og GPS med TOM TOM 8, som bare er kanon i bilen!
Den kører godt nok Windows Mobile, til gengæld synkroniserer den perfekt med både min hjemme PC og arbejds PC. Via telefonen eller WLAN kan jeg også checke min private mail ud når som helst.
Så når du snakker om at Folioen er forud for sin tid, snakker du så om det ydre interface/design (som IPhone er gode til) eller funktionalitet? For hvis det er det sidste så findes det allerede og har gjort det længe. I parentes bemærket synes jeg ikke at P3600 interfacet er dårligt (der er berørings skærm), MS kunne dog godt oppe sig og understøtte konfigurering af alle de knapper devicen har!

Dorte Toft sagde ...

Med Foleo'en tænker jeg på, at det nu en gang er lettere at skrive en mail eller svar på en mail via et nogenlunde ordentligt tastatur i stedet for på en mobil (omend nogle jo er forrygende hurtige på mobilerne), ligesom f.eks. et skriv er lettere at overskue på en lidt større skærm.

Stig Andersen sagde ...

@ Thomas
At sammenligne HTC’ MS Mobile telefoner, Palms Treo og især Foleo er som at sammenligne pærer og æbler.

Palms produkter har altid haft den klare fordel, frem for MS-baserede produkter, at de er langt overlegne som PIM (kalender, kontakter, todo, osv.). Disse funktionaliteter har de, som Dorte nævner, båret med over i deres telefon-produkter, Treo’erne. Jeg har selv ejet en HTC Tytn. Dens (MS Mobiles) evne til at assistere med at holde styr på aftaler, kontakter og opgaver kan, imho, slet ikke hamle op med Treo’ens. Jeg har selv en Treo 650, som jeg er gået tilbage til at bruge, og som sync’er fint med MS Exchange og MS Office 2007. Den primære årsag til, at jeg droppede HTC’en er, at MS ActiveSync ikke fungerer med en laptop i docking station. (Det hjalp naturligvis heller ikke på sagen, at Tytn lider under HTC’s sædvanlige problemer med den trykfølsomme skærm, hvorfor den har ligget hos Arvato/Telecare i en del uger af flere omgange og i øvrigt har charme som en mursten).

Tilbage til Foleo – Foleo så ud til at være det in-between produkt, som vi ikke har set siden Psion lavede de EPOC-beserede NetBooks og de 'små' Psion 5. Os der har brugt Psion ved hvor meget større brugsværdien er af et produkt, der er ”instant on”. Det ser jeg som den helt store værdi ved Foleo’en. Den havde en lang række andre svagheder i sin første version; at den kun connectede til Palms mobiler, at den ikke supporterede de store bizz applikationer mv. Men som Dorte skriver, så er det /konceptet/ i Foleo, der er forud for sin tid. Fordi vi stadig er afhængig af de store bizz applikationer, og fordi markedet endnu ikke har opdaget potentialet i UMPC