18.9.07

Office-angreb fra IBM, Google og Yahoo

Den ene af Microsofts store malkekøer, økonomisk set, Office-pakken, får i disse timer en masse nye udfordringer.

Google er nu kommet på plads med sin PowerPoint-lignende funktion til kontorpakken Google Docs & Spreadsheets. Det er webbaseret præsentationssoftware, som også gør det enkelt at samarbejde om de enkelte slides.

Yahoo tager kampen op mod både Google og Microsoft via opkøbet af Zimbra for 350 millioner kroner. Zimbra har en meget rost, webbaseret kontor- og samarbejdspakkepakke.

Endelig fortæller New York Times i dag, at gamle IBM nu tilbyde en gratis kontorpakke under navnet Lotus Symphony. Softwaren vil kunne downloades over nettet.

Produktet hører til den såkaldte Open Source-verden, hvor OpenOffice udgør det mest kendte kontorprodukt, og hvor Sun har sin version af OpenOffice med betegnelsen Star Office.

Hverken Googles nyhed eller Yahoos kommer bag på mig, men IBM's (som egentlig var klausuleret til kl. 15:-))- dog blot indtil jeg fik nærlæst artiklen. IBM står jo massivt bag Open Source-verdenen, og Lotus Symphoni bliver IKKE en decideret konkurrent til gratis OpenOffice. Faktisk bygger Lotus Symphoni på OpenOffice, men IBM har sat 35 programmører på opgaven med løbende at forbedre produktet. Og jovist. Selvfølgelig bruger IBM's nye kontorpakke den åbne dokumentstandard, ODF.

IBM forklarer sin satsning med, at et kontortilbud inden for open source-verdenen kommer til at stå lidt stærkere over for erhvervslivets/myndighedernes beslutningstagere, når det har IBM's blåstempling og navn i ryggen.

Voila. Et gratis tilbud om kontorprogrammer fra IBM kontra dyre produkter fra Microsoft. Gad vide, om det kan rykke noget ved den offentlige forvaltning i Danmark, der snakker og snakker og snakker om at gå over på open source, mens der købes stort ind fra Microsoft.

IBM forsøgte sig i øvrigt tidligere med en Lotus-kontorpakke, Lotus Smartsuite, men uden succes. Lotus 1 2 3 regnearket var godt nok REGNEARKET en gang - lang tid før Excel kom på markedet, men selv om store IBM købte Lotus, der havde kontorpakke og groupware på hylderne blev det alligevel Microsoft, der rendte med væksten. Og Lotus-kontorpakken blev begravet.

Hvad tror du? Er IBM, som jo en gang blev betragtet som det grimme monopol - som the Evil Empire, men som nu fremstår rentvættet af sit bad i open source-verdenens gode image, hvad der får nutidens Evil Empire, Microsoft, til at tabe terræn på kontorområdet?

5 kommentarer:

Henrik S.C. sagde ...

Faktisk fandtes der længe før Lotus Smartsuite og Microsoft Word - dengang hvor Wordperfect var gud - et produkt der hed Lotus Symphony.

Gad vide om den nye version vil være bagudkompatibel, og være i stand til at læse de gamle symphony dokumenter ;-)

Jeg er ikke sikker på, at IBM's satsning vil gøre en forskel. Argumentet om at virksomheder og det offentlige vil vælge en open source løsning, hvis der står 'store kræfter' bag, brugte SUN jo også som argument for Star Office. Og det er jo ikke ligefrem markedsførende.

Anonym sagde ...

En enkelt lille petitesse: Yahoo har købt ZimbRa.

Jeg tror, at den helt store hurdle for de mange nye konkurrenter i forhold til at tage markedsandele fra det efterhånden 'kanoniske' Microsoft Office kommer af, at
de fleste virksomheder og organisationer er tøvende over for at skulle uddanne brugere til at mestre nye tekstbehandlingsprogrammers grænseflader og særlige problemstillinger. Det går jo udmærket med MS Office er holdningen vel og "vi skal alligevel betale for hele licenspakken, så længe vi bruger Exchange Server".

Så der skal nok en kritisk masse af nyuddannede ud i virksomhederne, der kan agere superbrugere på baggrund af deres erfaringer med Google Docs og lignende fra rapportskrivning og studieprojekter, før vi ser mere momentum over mod Google Docs, Zimbra Collaboration Suite m.fl. Og så skal virksomhederne jo lige have udarbejdet en politik i forhold til online-opbevaring af dokumenter. Men netop den problemstilling har du vist også skrevet om tidligere i din gengivelse af Microsofts PR-kritik af Google Docs.

Mit bud er, at der vil gå i hvert fald 5 år, før vi ser et virkeligt nybrud på markedet for Office-løsninger til erhvervslivet. Blandt privatpersoner, studerende og frivillige organisationer sker det helt store gennembrud allerede i de kommende år.

Jesper Thomsen sagde ...

Jeg tror også der vil være en betydelig træghed i et eventuelt skift. Blandt andet fordi der jo ligger en kolossal mængde dokumenter og regneark derude som vil skulle konverteres og jeg ville da godt kunne forstå dem som er noget skeptiske ved om ens formler og tabeller osv nu også bliver konverteret korrekt. For slet ikke at tale om de steder hvor man bruger VBA.

Google forærer i øvrigt en StarOffice-væk. Jeg har lige installeret den og vil give den en prøvetur efter at have kørt OpenOffice længe. OpenOffice er fint, men det tager en formiddag at starte programmerne.

Dorte Toft sagde ...

@ Henrik. Ja, jeg erindrer, da Wordperfect var gud og F-tasterne lå i fingrene:-) Men var Lotus 1-2-3 ikke guden forinden, omend for færre? Det stykke software krediteres jo altid for at være den første store succes på pc-fronten.

@ Alle. Det er rigtigt, at Sun forsøgte.. Men Sun "we are the dot in dotcom" var knapt inde på de bonede gulve, selv om deres servere var hotte som ind i helvede, når det gjalt om at håndtere internetsiden. Og så fik vi kollapsen. IBM derimod er født inde på de bonede gulve.

Men jeres gode bemærkninger illustrerer også, at vanens magt er stærk, og at der er masser af "samspils-udfordringer" at tage højde for.

Therese sagde ...

Hvis der er nogen der har lyst til at afprøve IBMs Lotus Symphony, så kan den findes her.