11.10.07

Dilberts far ser sort på avisernes fremtid

Illustration fra Scott Adams's blog.

Scott Adams, der har givet os den vidunderligt pinlige Dilbert-serie, spår, at avisernes endeligt som papirbårent medie vil være et faktum inden for det tidsrum, som det tager for de fleste af os at "opgradere" vores mobiltelefon yderligere to gange - altså, at købe "sidste nye" mobil endnu et par gange.

Det bliver Apples iPhone og dens kloner, der skriver den endelige dødsdom over papiraviserne, skriver han på sin blog. Har man en browser "i lommen" og en nogenlunde o.k. skærm, så behøver man ikke længere de trykte aviser.

Godt nok hader mange stadig at læse nyheder på en lille skærm, men hvis blot 20 procent af avisernes faste læsere opsiger deres abonnementer på papiravisen, vil det knække økonomien, skriver Adams. Og derefter kan det kun gå nedad.

Som vi har set også af danske tal, så står det allerede slemt til med viljen til at betale. De unge især flygter over til gratisaviserne, fortæller Berlingske her, men der er garanteret jo mange andre, der for længst er flygtet over til onlinenyhederne, og flere går den vej efterhånden som mobilens skærm vokser.

Dilbert peger også på en udvikling, der faktisk allerede skimtes i horisonten, nemlig at man fra sin mobil lige ruller et stykke "papir" - en milimetertynd skærm ud, "for pleasure reading". En af hans læsere peger på en prototype, som bloggen Gizmodo allerede har vist.

Men det er ikke nok, at avishusene flytter deres produkter ud på en digital platform, mener Dilberts far. Der skal også være en mulighed for, at man kan nøjes med at få, hvad andre læsere synes er vigtigt (a la Digg-tjenesten) og yderligere "censureret" af menneskelige redaktører, der får frasorteret alt det, som der ikke synes at være hold i, det alt for ungdommelige (mon det er Britney-fascinationen, han tænker på) og al dobbeltdækning.

Hvad med dig selv? Hvor og hvornår læser du "din avis"? Har du sagt farvel til abonnementet og hvorfor? Hvordan skal aviser få råd til at producere kvalitetsindhold? Og hvad med alle de 40'årige og derover, der i forvejen er afhængige af læsebriller - hvor godt virker mobilskærmen for dem?

6 kommentarer:

Trine-Maria sagde ...

Det er sjovt du spørger. Min mand har lige fået en telefon med en temmelig god skærm - og pludselig sidder han ikke i metroen med en af gratisaviserne, han sidder med wifi og et af de sites der kan læses godt på den lille skærm. Foreløbig fører Politiken (som ellers ikke er hans foretrukne medie :-), men jeg tror et af problemerne stadig er, at hvad der kan læses stadig afhænger af, hvilken telefon man har?

jesperthomsen sagde ...

Så længe Weekendavisen udkommer på papir og jeg kan magte at bladre i den, har jeg abonnement. Det duer bare ikke at sidde henslængt i sofaen med en kop te og ungernes pludren med en skærm. Der skal være tryksværte og knitren.

Men papiraviserne, de betalte, står godt nok over for rigtig store udfordringer og som nyhedsmedie er de jo håbløse. De opdateres kun een gang om dagen og vi nægter stort set alle at betale for online-nyheder og så er der kun reklamefinansiering tilbage.

Tror først og fremmest det vil føre til ringere journalistik. TV-mediet bærer jo stolt den fakkel, hvor nyhedsudsendelserne på danskernes foretrukne kanaler er så ringe at jeg får kramper helt op til knæerne af at krumme tæer over dem. Historien har vist at hvis der er noget der kan overleve, så er det billigt juks, så aviserne forsvinder næppe. De bliver bare ringere.

Men bare WA bliver i nogenlunde nuværende form, så er jeg glad og tilfreds.

ChristianT sagde ...

Lænken til prototypen peger på Berlingske i stedet for på Gizmodo. Kan vi ikke få lagt den korrekte lænke på -- Bizzen?

Dorte Toft sagde ...

Undskyld fejlen. Er rettet.
Og hvor var det nu, at jeg forleden så en henvisning til en funktion, der pr. automatik viser de sider, som ens links fører til... som et ekstratjek?
Jovist, der findes en anden blogger derude, som også har forbrudt sig mod ALTID efterfølgende at tjekke links. Må på jagt efter det blogindlæg.

Tore sagde ...

Er fuldstændig enig med jesperthomsen.

Siden jeg har fået min højtelskede N95 har jeg benyttet mig af at jeg kunne se websider og læse PDF'er. Især google readers mobilversion har vist sig at være guld værd, til de der 5 min, som lige skal slå ihjel. (og det er selv om brugervenligheden langt fra er i top.)

Men så er der lige den med Weekendavis...
...det er hovedet på sømmet. Men det er jo netop en helt anden form for avis en gratisaviserne, og måske netop derfor folk er så glade for den. En seriøs nicheavis er der altid plads til. (og deres webdel, er faktisk en af de bedste, hvis man altså har abonnement.)

Dorte Toft sagde ...

Det ser næsten ud, som om det kommer til at gå endnu hurtigere, end Scott Adams spår.

Og ja. Weekendavisen. Den beholder vi på papir, tak.