9.10.07

Nobelpris for teknologi til at "krympe" harddiske

Nobelprisen i fysisk blev tildelt to forskere, der - uafhængigt af hinanden - fandt frem til teknikker, som gør, at harddisken, der engang havde en diameter som en stor drinksbakke, har kunnet krympe. Prisen gik til franskmanden Albert Fert, professor ved Université Paris Sud, og til tyskeren Peter Grünberg, professor ved Institut für festkörperforschung, Forschungszentrum Jülich.

Teknologien de opfandt går under betegnelsen GMR (giant magneto-resistance), fortæller Dagens Nyheter her. Den udnytter ganske svage magnetiske forandringer til at skabe store forskelle i den elektriske modstand. På harddiske er det netop magnetisk lagret information, der skal forvandles til elektriske impulser. Svensk tv har en del ekstra stof om prismodtagerne.

Tilføjelse den 10. oktober: Jeg hører, at den danske forsker Lene Hau, på svensk radio i går morges også blev nævnt som en mulig prisvinder af Nobelprisen i fysik. Forskeren, der nu arbejdet på Harvard University, er blevet berømt for at have bremset lysets hastighed drastisk. Her er et tidligere interview i Boston Globe, hvor Nobelprisen også nævnes. Det blev så ikke denne gang, men hun er jo næsten også for ung i Nobelprissammenhæng:-)

Ingen kommentarer: