Selv retsmedicineren er nu blevet en rollemodel for unge amerikanske kvinder, der vælger karriere. Den ses en stor tilstrømning til disciplinen Forensic Science. Det skriver jeg om i min mandagsklumme på bagsiden af Berlingske Tidende i morgen.
I klummen efterlyser jeg nogle roller med kvinder som it-eksperter, der leverer de endelige beviser. Så kan vi måske omsider få bremset kvindernes exodus fra it-området og måske tilmed få sat gang i tilstrømningen:-)
Jeg foreslår i klummen, at der skabes en serie baseret på krimi-triologien Millennium", skrevet af svenske Stieg Larsson. Den tredje bog i serien fra den alt for tidligt afdøde forfatter udkommer på dansk i morgen. Titlen er "Luftkastellet, der blev sprængt." (jeg har tidligere skrevet om serien her.)
Jeg blev selv så fascineret af den ene af de to hovedpersoner, den aparte Lisbeth Salander, der er noget af et en geni bag et tastatur, men uduelig i social sammenhæng.
I lørdags læste jeg i Berlingske Magasin forfatterens egen karakteristik af romanfiguren: "Lisbeth Salander..... er en sociopat med psykopatiske træk.... Salander er forsynet med stereotype mandlige værdier og egenskaber".
Hm... hvad siger det, at jeg faldt for karakteren, mon om mig?
Men jeg synes ligegodt, at hun er en af de mest interessante personer i en krimi, jeg nogensinde har mødt, og især fordi hun/forfatteren får beskrevet, hvor spændende en lang række teknologier er.
Jeg skriver i klummen også, at forfatteren må have noget af en tung reseachopgave - fjernt kompliceret stof, der skal fortælles enkelt. Så er det jo ligegodt lettere at se sig rundt i sin 30-45 årige bekendtskabskreds og beskrive parforholdets trængsler til næste og næste og næste tv-serie.
Hvad angår kvindernes fravalg af de tungere discipliner, så vil jeg også lige gøre opmærksom på nogle artikler, jeg skrev til Ingeniørens it-avis Version2 - udgaven fra i fredags.
Èn af artiklerne er lagt på nettet. Den handler om den berømte læreanstalt Massachusetts Institute of Technology og bærer overskriften:
"MIT vinder på opgør med kvindefjendtlig kultur" med underteksten "Hele 45 procent af de studerende på bachelorniveau på MIT er kvinder. Bag det høje tal ligger et årtis kamp mod ubevidst kønsdiskrimination."Jeg henviser i en anden artikel til en større rapport, der gennemhuller myterne om kvinder og naturvidenskab. Det er rapporten ”Beyond Bias and Barriers”, udgivet af the National Academies. Undertitlen er: ”Fulfilling and Potential of Women in Academic Science and Engineering”. Den kan læses gratis (pfd.fil) her.
PS: Der vil nok til dette blogindlæg om kvinder og datalogi/ingeniørdisciplinerne - ligesom tidligere - komme anonyme kommentarer om, at jeg bare bør respektere, at kvinder ikke gider disse fag. At det er imod deres ønsker/natur.
Men der er faktisk kvinder, som elsker disse områder, og heraf mange, der nærmest blot "snubler" ind, fordi andre åbner døren. Det fortælles for eksempel i antologien "She's Such A Geek". Her er en læseværdig dansk anmeldelse af bogen med overskriften "Mere frydefuld end et kys". Anmeldelsen, der er skrevet af Annette K Nielsen, mag.art. og journalist, er fint krydret også med danske vinkler.
12 kommentarer:
Hørt hørt.
Lad os få nogle kloge kvindelige computer-eksperter ud i det offentlige rum, så andre kvinder kan se at det ikke er så svært.
Hilsen
En af de kvinder, der er snublet og it-faget og elsker det.
Jeg møder mange dygtige kvinder i IT branchen - både som menige og på lederposter - og synes også det er synd at film og TV altid fremstiller os IT-kyndige som nørder. Der er faktisk også mange normale, socialt velfungerende mænd - ja faktisk er det meget længe siden jeg overhovedet har mødt en rigtig nørd.
Lisbeth Salander er desværre en typisk nørd. Hun er bare ikke en mand, men denne gang en kvinde og det er da en forbedring. Jeg havde nu hellere set en skildring af de velfungerende kvinder jeg møder til daglig.
@Johannes.
Jeg giver dig helt ret i, at vores nørdimage ofte er helt forfejlet, og at det også ville være godt med nogle it-forbilleder, der ikke ligner nørder.
I efterårsferien er jeg med til at arrangere en it-camp for teenagepiger på Århus Universitet og en del af det program er netop at gøre op med nogle af de nørdbilleder, som ellers lever godt. Vi har en aften hvor vi præsenterer pigerne for nogle velfungerende it-kvinder, som kommer og fortæller om arbejdslivet og svarer på teenagepigernes spørgsmål.
Men det gør jo kun en forskel i det små.
Så kvinder vælger karriere efter, hvad de ser på TV?
Det virker ikke specielt selvstændigt.
Var det ikke bedre at komme i kontakt med et mere autentisk selv og forsøge at spore sig ind på, hvilken "karriere" der bedst kan anspore talenter og tilfredsstille behov?
@Lennart
Det var dog en negativ måde at se på det. Både kvinder og mænd (især de unge) bliver påvirket af medierne og hvad man opfatter som samfundets forventninger til dem - er det ikke lidt naivt at tro andet?
@therese
For det første. Det er ikke min måde at se det på. Det var hvad, jeg læste ud af blogindlægget.
Jeg læser, at forfatteren til indlægget mener, at det kunstneriske udtryk primært skal fungere til at bevirke en bestemt fordeling af køn inden for erhverv.
Det er totalt imod min egen tankemåde. Jeg mener ikke, det æstetiske skal underlægges en politisk moraliseren.
Hvis man mener, mennesket er et ubeskrevet ark (tabula rasa), er det naturligvis omverdenen, der skaber det enkelte individ.
Men hvis mennesket ikke har nogen iboende natur, får du et problem med at forklare, hvorfor vi skal investere så mange ressourcer i at sørge for at mænd og kvinder fordeler sig ligeligt inden for alle erhverv.
Hvis vi ikke har nogen behov, inklinationer og talenter fra fødslen kan det vel være fuldstændig ligegyldigt, hvad kulturen vil påvirke os til at blive. For der er ikke nogen baggrund at teste det vil er blevet til imod.
Jeg mener ikke, at man blot skal se på hvad omverdenen på et givet tidspunkt sætter pris på, men derimod sætte sig ind i, hvad der passer til ens natur.
Jeg giver faktisk kvinder mere kredit end blogindlægget her, som jeg ser det, for jeg mener sagtens de selv er i stand til at finde deres vej uden at underholdningsindustrien skal gøres til et værktøj for social modellering.
Velkommen tilbage Lennart.
Som også tidligere overtolker du "forfatteren", men det giver dig jo unægteligt en langt bedre anledning til selv at sætte dig op på den høje hest. Hvad med at kravle ned, så du også kan høre nuancerne?
Det er især disse to afsnit fra din hånd, der er træls: "Jeg læser, at forfatteren til indlægget mener, at det kunstneriske udtryk primært skal fungere til at bevirke en bestemt fordeling af køn inden for erhverv.
Det er totalt imod min egen tankemåde. Jeg mener ikke, det æstetiske skal underlægges en politisk moraliseren." Citat slut.
Ja, "du læser" mine blogindlæg, mine klummer og andres kommentarer, som fanden læser biblen.
Men o.k., nu er læserne af denne blog endnu en gang blevet orienteret om, hvor rettænkende du er.
Og for den, der gerne vil vide mere om Lennarts ideelle holdninger, er det jo bare at klikke på hans navn. Det bringer dig videre til Lennarts egen blog på forsker.net. Fornemt navn i øvrigt.
@ Johannes. Enig. Men går udviklingen i DK ikke ligesom i USA, hvor kvinder ne forlader stadig flere af it-stillingerne?
Og alligevel. Måske ikke. Grundet overenskomster og love er det måske lidt lettere for en kvinde med børn at kombinere arbejde og karriere.
I USA taler man meget om, hvorledes man skal få trukket de kvinder tilbage til it-feltet, der valgte at have ekstra fokus på familien i en årrække - vel at mærke uden, at de skal ind på startniveau etc.
Ja, folk skal være velkomne til at kigge forbi, dog er min blog på:
http://forsker.net/blog/lennart-kiil
som er uafhængig af resten af forsker.net, som - hvis vi endelig skal komme ind på det - har sit "fornemme" navn ud fra en gammel fordring om at lave et sted for forskningsformidling.
Der er man velkommen til at kommentere og jeg sætter større pris på kritik end på et "Ja, jow og Amen."
Hvis en blog kun fungerer som et sted, hvor man klapper ligesindede på skuldrene, mister den - i mine øjne - sin værdi som et sted, hvor man kan udvikle sig.
Derfor lyder alle mine kommentarer rundt omkring måske nok også negative, for er jeg enig, skriver jeg sjældent en kommentar. "Hørt," "Enig!" - det er vel lidt kedeligt.
På den anden side respekterer jeg klart, hvis en blogejer ikke gider høre på kritik, så bør det bare skrives klart et sted på bloggen - så spilder hverken den ene eller den anden part sin tid.
Hej Dorte
Jeg har et bud på en sej, ung IT-kvinde lige her:
http://www.theserverside.com/news/thread.tss?thread_id=47121
Og bemærk, at mændene der kommenterer ikke kan lade være med at vrøvle løs om kvindens hår - som om hendes viden sad der?
Og faktisk gjorde du noget tilsvarende i din klumme i dag - du skrev nemlig, at Nora Denzel er køn - og det overraskede mig? Det er da hamrende ligegyldigt om hun er køn eller ej (og undskyld hvis jeg lyder sur, men jeg var jo nær blevet kvalt i morgenkaffen)
Så hvis du vitterlig ikke diskriminerer så er der hermed en opfordring til at få sneget en køn mand ind i en af de kommende klummer :-)
Undskyld linket var for langt:
kortlink.dk/4ara
@ trine-maria....
Skal skal-ikke skal skal-ikke skal skal-ikke. Årsagen til jeg, at jeg til sidst meget bevidst valgte at skrive "kønne" har med nørd-imaget at gøre.
Jeg har ind imellem set kvindelige nørder eksemplificeret, som man så rødstrømper i gamle dage. Man (redaktionssekretærerne) valgte de allergrimmeste ud, så læserne kunne få fornemmelsen af, at "de rødstrømper, de er sgu' bare er for grimme til at at få en mand, og så bliver de rødstrømper"....
Jeg var heller ikke glad over at skrive "kønne". Og det gav altså bagslag.
Det kan være, at det er mig, der ser spøgelser, men jeg fornemmer, at udsagn afvejes forskelligt, ud fra hvordan afsenderen ser ud. Tag en smuk kvinde som Malou Aamund - hvor fint hun slipper af sted med at sige om kvindekønnets mulighed inden for it-branchen og inden for ledelse. For medierne gør udseendet en forskel.
Og jeg skal nok få en køn mand ind i bloggen. Bare vent:-)
Send en kommentar