26.10.07

Hvorfor bunder Firefox i Danmark?


Hvad er forklaringen mon på, at open source browseren Firefox har en så stor markedsandel som 38 procent i vores naboland Tyskland? En lille visit i Berlin gør, at jeg endnu en gang fæstnede mig ved det forhold, også fordi Firefox ikke er særlig populær i Danmark, hvor det er Microsofts Internet Explorer, der regerer. Faktisk ligger Danmark ifølge analysehuset Xiti Monitor, næstsidst i Europa, hvad angår Firefox-brug.

Det seneste tal fra Xiti repræsenterer en uge i juli, og de viser, at Firefox har en gennemsnitlig markedsandel på 27,8 procent i Europa. Slovenien topper listen med 47,9 procent, fulgt af Finland med 45,4 procent. I Sverige er tallet 24,5.
Ifølge Xiti lå Firefox-andelen i Danmark på 15,2 procent og kun Holland ligger lavere.

Danske FDIM (Foreningen af danske internetmedier) har nogle august-tal, der ligger endnu lavere. Under ni procent af alle sidehenvisninger på medlemmernes websteder, som klikkes frem fra Danmark, sker via Firefox, mens tallet stiger, når klik fra udlandet tæller med.

Xitis Europa-statistik er her , og man kan hurtig falde over andre interessante statistikker på stedet. FDIM’s statistik her.

Men altså? Hvorfor ligger Tyskland så højt? Hvorfor ligger Finland skyhøjt? Hvorfor ligger Danmark så lavt, også taget i betragtning at selv et ganske respekteret analysefirma som Gartner tidligere anbefalede, at folk brugte Firefox for at undgå sikkerhedsproblemer med Internet Explorer, der jo i hvert fald tidligere fungerede som en magnet for hackernes interesse.

Har det mon noget med udbredelsen af Open Source-software generelt set at gøre eller hur? Browserne kan jo stort set det samme grundlæggende set, så funktionaliteten er vel ikke afgørende, eller? Kan det være de ekstra plug in's, der er til Firefox, såsom reklameblokeringen Adblock Plus, der gør forskellen?

19 kommentarer:

Anonym sagde ...

Nogen entydig forklaring tror jeg, det er svært at komme med. Når det er sagt, giver jeg gerne et par bud:

1. Danmark har et rigtig godt MS-land. Open Source har aldrig fået et folkeligt gennembrud, og vi har ingen virksomheder, der for alvor indenfor forskellige nicher har skabt konkurrence til MS, som f.eks. Nokia har været med til at gøre det for mobil OS'er i Finland. Der er så at sige ingen fanebærere til at vise vejen.

2. Hvis en tredjedel af danskerne er IT-analfabeter skal der noget til for at få dem til at udskifte noget, der allerede er installeret og ser ud til at virke, med noget andet.

3. Psykologien spiller en rolle. Store lande vil gerne vise, de er udenfor USA's skygge. Tyskland er et rigtig godt eksempel. F.eks. med hele debatten om München, der ville skifte til Linux. Er der et alternativ, der virker mindre Corporate USA, giver man det gerne en chance.

Bare et par idéer til mulige del-forklaringer på fænomenet.

Anonym sagde ...

Jeg tør næsten dårligt sige det, men efter min smag er der et punkt, hvor IE7 virker meget bedre end Firefox: Explorer er meget mere læsevenlig, fordi Explorer er mileskridt foran, når det gælder visning af typografi. Det er som forskellen på en matrixprinter og en laser.

Men det forklarer selvfølgelig ikke forskellen på de forskellige lande, det er blot en kommentar til, at man ikke behøver bruge Explorer på grund af uvidenhed eller magelighed.

Anonym sagde ...

Den største årsag, vurderer jeg som folks magelighed. Folk vil bruge det de kender, og det der bliver brugt på arbejdspladsen. Og det på trods, af de sikkerhedsproblemer der i mange år har klistret til IE.

Jeg har med held formået, at få Firefox op på 40-45% på et site vi driver. Og det er bestemt ikke et nørd site, men i høj grad et site der benyttes af mange computer-analfabeter. 60% af brugerne er kvinder f.eks. ;) Siden har 500.000 visninger om måneden.

Midlet har mere eller mindre været tvang, og bevidst promovering af Firefox fremfor IE. Budskabet har været, at hvis du vil bruge vores side, så skal du bruge Firefox/Opera/ Safari eller i det mindste opgradere til IE 7. Vi har forsøgt, at hjælpe via videoguider til installation bl.a.

Vores frygt var, at vi ville miste brugere - det har vi sikkert også, men andre positive ting, har gjort at vi istedet har trukket mere progressive brugere ind. Så alt i alt, et positivt regnskab - og jeg har sparet mange frustrationer og meget udviklingstid på missionen ved at fravælge at understøtte IE 6.

Håbet er, at IE mister udbredelse. Det vil forhåbentlig medføre, at Microsoft opper sig og begynder at lave ordenlig software og at nettet bliver et nemmere sted at udvikle til.

/anders dahl pape
singleplus.dk

Anonym sagde ...

En mulig årsag, kan msåke baseres på måden hvorved nationaliteten stedbestemmes.

Hvis det er udfra sproget i den pågældende browser så vil jeg stå som englænder

Hvis det er udfra IP addresse, så vil jeg stå som dansker

Hvis det er udfra ejerskab af PC som der browses fra, så ville jeg stå som franskmand

Bare for at nævne tre muligheder. Jeg har ikke undersøgt XILI nærmere for at finde forklaringen.

/Doc

Dorte Toft sagde ...

Tak for de mange gode bud på forklaringer.

@mads. Danskerne som it-analfabeter? Jo, jeg har læst det. Umiddelbart har jeg mere en fornemmelse af, at danskerne er uendeligt konservative - og det gælder både virksomheder og privatpersoner. Man holder sig til hvor alle de andre er. Finland... mon ikke også at Linus Torvalds indsats med Linux har betydet en del?

@hanne. Jeg havde ikke tænkt på "læsebilledet", men du har ret.

@anders. Det var da interessant, at I så bevidst har flyttet folk over på en anden platform. IE 6'eren udgjorde også et stort problem, så vidt jeg ved.

@doktor_e. :-)

Walker sagde ...

Et problem herhjemme er muligvis, at ubehageligt mange danske sider, ikke mindst 'penge-sider' (homebanking, forsikringsselskaber mm.), er skrevet specifikt til IE.

(Jyske Bank kører dog fint. Og deres log-in er endda så 'primitiv', at det er langt mere sikkert, end mange af de fancy tiltag andre banker bruger.)

Jeg benytter selv 'Ildræven', men et par gange om måneden sker det desværre, at jeg kommer ind på en side, hvor IE er eneste løsning.

Lær virksomhederne, at det koster kunder, at skrive en browser-specifik hjemmeside, så kan der ske noget med 'ræv'-procenten.

En af de rigtig gode ting i Firefox er, at udskrifter skaleres til papirets størrelse. Med IE klippes der ofte noget af, fordi den åbenbart tror, at amerikanske papirformater også benyttes uden for Nordamerika.
(Letter er bredere men knap så høj som A4)

Anonym sagde ...

Jeg er enig med Walker - den største hurdle ligger i, at internet-banking enten kun kan lade sig gøre med IE, alternativt at det er væsentligt mere besværligt såfremt man ønsker at anvende Firefox eller Safari.

Såfremt pengesintitutterne ville udvikle deres systemer til at fungere ens i såvel IE, Firefox og Safari tror jeg det kunne være flytte nogle procenter....

Anonym sagde ...

Jeg tror, det i høj grad handler om, at danskerne er så bundkonservative, i hvert fald hvad angår it.

Vi vil have det, vi kender, for det kender vi. Alt det andet, må de andre om.

// Lars

Anonym sagde ...

Dorte,

Det er IMHO rimeligt simpelt at forklare.

Brugen af FF hænger sammen med bevidst teknologivalg, dvs. dermed også hvorvidt man forholder sig til teknologi i bredere forstand ud fra mere end pris og en simpel brugervenlighedsparamter.

Professionelle brugere gør det, hvilket f.eks. ses i OOS communities. Men det er et lille mindretal.

Her er sikkerhed og kontrol 2 vigtige parametre som relevante for almindelige mennesker.

Men her lider man i Danmark under at medierne er "lalleglade", når det kommer til andet end den økonomisk ideologiske debat mellem de "onde" virksomheder og den "gode" kollektivisme. For nu at tage et simpelt eksempel, så ser du f.eks. Peder Bjerge huserer med hans sædvanlige "Folk er ligeglade" .

Medierne har skabt den illusion at teknologivalg er ligegyldigt, fordi du skal stole på staten og alle i digne omgivelser. Dermed fjerne du fokus over på mere økonomomiske og convenience paramtre, hvor IE bare er nemmere at beholde, fordi medierne ignoerer argumenterne for at skifte af mere principielle årsager.

En del af svaret er ganske enkelt. Når IT-journalister og medier bagataliserer årsagerne til bevidst teknologivalg, så får du de lette sofa-valg.

Jeg bruger FF, fordi IE bruges til at binde dig til MS. Men spørgsmålet er om FF ikke vil binde dig som almindelig bruger til Google som betaler for udviklingen. Uden bevidste teknologivalg - så er vi lige vidt over tid. Den ene gris ligner den anden - du er kanonføde whatever.

Anonym sagde ...

Nej, der er næppe nogen entydig forklaring, men min fornemmelse er, at hovedårsagen er danskernes magelighed; vi er lidt slappe, initiativløse og forkælede sammenlignet med vores naboer - ikke mindst tyskerne.
Selv har jeg anvendt Firefox i 3-4 år; først fordi jeg derved kunne slippe for de fleste reklamer (Adblock Plus) og Flash-flimmer (FlashBlock), men også fordi jeg finder den mere sikker (NoScript).
Problemet med netbanking løses let med IE Tab og problemet med læsbarheden sammenlignet med IE løses let ved installation af ClearType Tuning.

Jan

Anonym sagde ...

Grunden til at jeg ikke bruger Firefox (ret meget) er at min primære browser er Opera, som i de 5 år jeg har brugt den altid har haft bedre funktionalitet end FF og IE. Af og til er der sider den ikke kan læse, men som FF kan, jeg gider bare ikke afprøve det hver gang, så min sekundære browser er IE.
Jeg er for nyligt startet i et jyt job, og har ikke admin. rettigheder til min pc. Hvis det er udbredt at man ikke selv har rettigheder til at installere en browser, forstår jeg godt at man bruger den som PC en er født med, det vil som regel sige IE.
mvh
Torkil

Dorte Toft sagde ...

God debat om emnet med mange deltagere på Lars Jensens blog på Ingeniøren. Både om fordele ved Firefox og ulemper.
http://ing.dk/artikel/82724

Anonym sagde ...

Mange af forklaringerne her er for generelle. Hvorfor skulle danskere f.eks. vaere mere eller mindre dovne end folk fra omkringliggende lande? Danmark og de andre nordiske lande scorer meget hoejt naar det gaelder den generelle IT brug og kundskab i befolkningen.

Jeg mener at forklaringen ligger i netvaerkseffekter. Kort fortalt: af mere eller mindre tilfaeldige grunde faar en teknologi enten medgang eller modgang tidligt i en konkurrence situation. Derfor vil der derefter vaere enten relativt mange eller relativt faa fortalere for denne teknologi naar nye brugere senere er klar til at begynde at foretage deres eget teknologivalg. Med andre ord bliver smaa tidlige forskelle forstaerket til stoerre forskelle senere.

For tyve aar siden havde IBM en paafaldende stor markedsandel i Danmark sammenlignet med andre tilsvarende lande, og Apple havde en paafaldende stor markedsandel i Sverige end i andre tilsvarende lande. Der var heller ingen gode, grundlaeggende grunde til den forskel dengang.

Dorte Toft sagde ...

@ Jan. Der er alligevel en særhed ved Danmark. Vi var altid diamanten i IBMs krone, hvad angår markedsdominans pr. capita, hvis man kan udtrykke det på den måde. Og nu er Danmark vist det samme for Microsoft.

Følger det så af, at landet også er storforbruger af IT, at det er de seneste 40 års største monopoler, der begge har haft netop Danmark som diamanter?

Anonym sagde ...

større mysterium:

hvorfor vælger man firefow og ie fremfor fantastiske opera?? jeg har prøvet det hele-som man siger- og opera er af guld.

Anonym sagde ...

@ Dorte. Ja, IBMs styrke i DK var/er en "saerhed".

Og hvis du vil finde de underliggende grunde til det, skal du lede andre steder end DKs generelt store forbrug af IT, for det samme gaelder i de andre nordiske lande, i Tyskland, osv.

Norge og Sverige har ogsaa haft deres egne socialdemokratiske 70ere med deraf foelgende Kommunedata osv. De har tilsvarende uddannelsesniveau, generel velstand, osv.

Som naevnt tror jeg forklaringen ligger i smaa, tidlige forskelle, der er selvforstaerkende, saa eventuelle forklaringer skal soeges aartier tilbage.

I tilfaeldigheds-afdelingen:
F.eks. en populaer TV uddannelses-serie i et af landene der brugte en bestemt computer som sin eksempel maskine?

I den mere substantielle afdeling:
Forskellige erhvervsmoenstre? F.eks. har Sverige staal, bil, fly og andre industrier som DK aldrig har haft. Det vil goere en stor forskel hvis et par store svenske koncerner fravalgte den p.t. markedsdominerende leverandoer (til hver deres server centre, fabriksautomation og 20.000 skriveborde).

Anonym sagde ...

IE dominerer - Ja !
Men det går god fremad med FF, som nu, ifølge Xiti Monitors seneste tal fra September er 19%, hvilket briger DK på 5. pladsen.
(det bygger på 110 337 websider, siger Xiti - jeg har nemlig spurgt ;-)

Efter min mening er FF sjovere, hurtigere, sikrere og mere praktisk at bruge end IE, som man ikke kan ændre på (Så vidt jeg da ved)

Folk der ikke "tør" prøve snyder sig selv for en god oplevelse.

Jeg kan faktisk også lide Opera og Safari.
Men FF er No. 1.
Og IE er da også OK - Jeg bruger den bare ikke ret tit !
(Og man kan ikke afinstallere den - så går det ud over systemet)
- Det er måske også derfor den er den mest dominerende browser
Men DK er altså ikke no 2 længere...
MvH
Jørn Rudolph

Anonym sagde ...

Hov - Jeg glemte lige denne
Reklame-Film for Firefox ...

http://www.rocketboom.com/vlog/rb_05_dec_02

Amanda Condon fra hjertet af New York City, som med sin nysgerrige mikrofon spørger. "Internet Explorer or Firefox"

The Big Apple har, ifølge videoen ret så mange flere tilhængere end IE - Og så kan man jo tro på det eller ej ;-)

FF brugerne har generelt også bedre begrundelser end IE brugerne ;-)

Men jeg kan lide filmen, selv om den er, skal vi kalde det, "redigeret virkelighed"

MvH
Jørn Rudolph

Dorte Toft sagde ...

Hej Jørn,
Tak for kommentaren på min "gamle" blog. Du skal vide, at alt indholdet er flyttet over på min nye blog, der ligger på Berlingske Business' Wordpress-platform og som findes her:
bizzen.blogs.business.dk
Jeg har også kopieret en del af din kommentar derover:-)