23.10.07

Lang vej for Apple i Danmark

Apple har ikke haft den ekstreme medvind herhjemme, som ses på det amerikanske marked, hvad angår de personlige computere. Faktisk er markedsandelen faldet på det seneste.

Markedsandelen i tredje kvartal 2007 lå på 3,2 procent, fortæller analytikeren Anders Elbak fra IDC. Det repræsenterer en stagnation i forhold til samme kvartal sidste år, og et fald i forhold til andet kvartal 2007, hvor Apple toppede på 3,5 procent.

Som jeg fortalte på bloggen i går, er Apple netop blevet den tredjestørste leverandør af personlige computere i USA. Markedsandelen er ifølge IDC på 6,3 procent, altså næsten det dobbelte af den danske. Det andet store analysefirma, Gartner, giver Apple en endnu større markedsandel, nemlig 8,1 procent. Sært med så stor en forskel. IDC og Gartner er dog enige i at placere Dell som den største i USA fulgt af HP.

Anders Elbak har i øvrigt følgende kommentar til mit blogindlæg fra i går:
”Jeg har absolut ikke på fornemmelsen, at opgraderinger af OS går hurtigere på Apple - snarere tvært imod. Tidligere var Apple computere født med ét styresystem, som reelt ikke kunne opgraderes, og der er derfor ikke samme tradition for opgraderinger".
Analytikeren tilføjer:
"Jeg mener også, at man kan vælge at anlægge en noget anden vinkel til Apples seneste succes på computer markedet: Efter mange år har Apple nu valgt at bruge Intel processorer og gjort det muligt at køre Windows, så får de - pga. design og brand - langt flere
kunder”.
Samme forklaring gav "Jesper H" og Thomas Mejer i kommentarer til gårsdagens blogindlæg.

Og ja. Sådan er det nok. At jeg havde overset det skyldes lidt rust i hjernevindingerne. Nu kan man jo købe en Mac, der både kan køre Apples eget operativsystem samt Windows. Det sidstnævnte betyder adgang til en helvedes masse applikationer, som ikke var tilpasset Apple-verdenen.

PS: Jeg ser netop en Reuters-artikel om, at Dell satser på endnu en stor amerikansk detailkæde for at få fart på salget til forbrugerne. Starten gik jo med giganten Wal-Mart, og nu vil Dell også sælge via Staples, der sælger kontorartikler. Her bliver der tale om salg via 1.400 butikker. Der går vist et års tid, inden Dell er parat til at sælge via detailhandelen i Danmark.

17 kommentarer:

Anonym sagde ...

Jeg forstår ikke rigtig det her...

For det første virker det på mig som om, Apple de senere år har haft en release frekvens på nye OS'er, der er ca. dobbelt så hurtig som Microsoft. Hvis jeg ikke husker fejl, kom Tiger ud, mens MS arbejdede på Vista, og nu kommer Leopard lige om et øjeblik.

For det andet, findes der så virkelig nogen, der bruger Mac'ens mulighed for at køre Windows applikationer? Jeg kender mange, der har Mac's - heraf mange tidligere PC-brugere, og jeg mangler endnu at krydse én, der i ramme alvor bruger en Mac til at boote Windows og tilhørende applikationer på.

Mvh Mads

Mark sagde ...

Okay, nu bliver jeg sablet ned som prædikant for Apple, men sådan må det være.

Min kammerat købte en PowerBook i sommeren 2005. Jeg købte selv en Mac Mini i september 2005. Siden da har jeg opgraderet til en MacBook mens min kammerats lillebror, min kæreste, min søster, min stedsøster samt ca. 1/3 af de studerende jeg læser med (vi er ca 15 ud af 40) gjort det samme. Min stedfar er endda gået planken ud og startet som Mac-bruger med en iMac 24" og min far overvejer at gå sammen vej mens min mor nærmest forelskede sig en MacBook Pro sidst vi kiggede på sådan en.

Fælles for dem (/os) alle er nemlig at vi er trætte af virus, maskiner der går ned midt i arbejdet, pop-up-bokse der præsenterer dem for fejl de ikke engang kan udtale samt et nyt styresystem der reelt set ikke er andet end 3D og Vaseline på linsen-effekter.

Ingen af os er utilfredse med OS X (omend nogle har lidt startproblemer med at vænne sig til nye genvejstaster etc). Jovist, nogle har haft problemer med hardwaren (det har jeg også selv haft), men alle er kommet til mig med historier om hvor meget de elsker at arbejde med deres computer - og sjældent imod den, som det ellers var tilfældet med deres tidligere maskiner.

Desuden ved jeg at min kammerat, min kæreste, min stedfar, en tre-fire stykker fra studiet samt jeg selv regner kraftigt med at få installeret Leopard så tidligt som overhovedet muligt. Det er desuden hvad jeg fornemmer på folk på diverse fora og blogs er den generelle holdning.

Det er fedt at være mindretallet der peger af den dumme mainstream-masse, men i min omgangskreds (og blandt de teenagere Dorte kender) er det ved at blive normen at man ønsker sig en Mac - det kan altså ikke være tilfældigt, men kun pga. utilfredshed med deres nuværende styresystem (ellers ville de jo for dælen da ikke skifte).

Derfor undrer det mig altså voldsomt at markedsandelen ligefrem er faldet i Danmark. Det passer på ingen måde ind i mit billede af tingenes tilstand.

Mark sagde ...

En lille ekstra kommentar efter at have læst John Grubers syn på Apples omsætning i kvartalet juli-september 2007:

"It’s all amazingly good news, but the stat of the day has to be that Apple sold 400,000 more Macs in the quarter than in any previous quarter ever — in the quarter immediately preceding a major new Mac OS X release, the sort of thing many people wait for before buying a new machine."

Næste kvartals omsætning bliver vanvittig. Igen.

Link: http://daringfireball.net/linked/2007/october#mon-22-apple_q4

Orla Schantz sagde ...

Bortset fra Apples unikke kombination af æstetik og funktionalitet (yes, jeg er også en bruger og fanboy) så lad os se på AAPL på aktiemarkedet:

It’s official. Apple is the most valuable computer maker in the world.

After the blow-out earnings and the nearly 7 percent rise today, Apple's total market value comes in at $162 billion.

That edges out I.B.M., which is worth $155 billion. Apple also surged past Intel, worth $156 billion, and Nokia, the most valuable cellphone maker, which is worth $150 billion.

Indeed, Apple is now the fourth most valuable technology company, after Cisco ($189 billion), Google ($208 billion), and Microsoft ($290 billion).

Anonym sagde ...

En kommentar til Mads:
Jeg har ikke anvendt en mac sinde engang midt i halvfemserne (en PowerPC 7200, hvis jeg husker ret). Jeg overvejer dog at anskaffe mig en. Men hvis det sker føler jeg mig overbevist om at jeg vil installere Vista på den og anvende det jævnligt. Det skyldes følgende:
- Mit arbejde er at udvikle applikationer til Microsofts .Net platform i Visual Studio. Det kræver i sagens natur en Windows maskine.
- Min XBox 360 kan en masse fancy ting sammen med Windows Media Center. Det vil jeg gerne bibeholde.

I min optik kan der således sagtens være fornuftige årsager til at anvende Windows på en Mac. Spørgsmålet er så om jeg vil lave så meget arbejde som muligt i OSX, eller simpelthen bruge maskinen som en mere lækker Windows PC. Personligt er jeg fint tilfreds med Windows XP (Microsoft's systemer er altså ikke så ringe som Apple fans påstår :), men jeg vil da give OsX en chance.

Mvh Anders O

Anonym sagde ...

Opgraderings-grad og uvidende analytiker

Hvis Anders Elbaks er citeret korrekt, så afslører han en total - og i hans position tankevækkende - uvidenhed.

Siden 2001, hvor Apple forlod OS 9 -styresystemet, har Apple udgivet fem nye styresystemer.

91% af brugerne har i dag opgraderet til et af de to seneste operativsystemer "Panter" eller "Tiger".*

Lidt fakta:
Mac OS X 10.0 "Cheetah" udgivet 24. marts 2001.
Mac OS X 10.1 "Puma" udgivet 21. september 2001.
Mac OS X 10.2 "Jaguar" udgivet 24. august 2002.
Mac OS X 10.3 "Panther" udgivet 24. oktober 2003
Mac OS X 10.4 "Tiger" 29. april 2005.
Mac OS X 10.5 "Leopard" udgives 26. oktober 2007.

Apple har oplyst at der kommer endnu et nyt styresystem næste år.

* Kilde: Steve Jobs på Apple Worldwide Developer Conference, juni 2007. Se videocast med Jobs på Apples hjemmeside. Den indeholder mange informationer.

Anonym sagde ...

Også UNIX
Til Anders Elbaks orientering skulle jeg måske tilføje:

Foruden Mac OS styresystemet kører apple-computerne også UNIX-styresystemet parallelt. Bl.a. derfor foretækkes Apple af mange forskere - også i Danmark.

Anonym sagde ...

Jeg har fornyligt skiftet tilbage til Mac efter 3 år på PC.
Af samme grunde som Mark. Jeg oplevede en enorm mængde fejl og problemer og jeg brugte en absurd mængde tid på at sikkerhedsopgardere, virusbeskytte og sende fejlrapporter til Microsoft.
Apple er dyrere i indkøb. Men summen af det må være at det er det værd. Fordi operativsystem og computer bliver lavet af samme firma. Med andre ord højre hånd ved hvad venstre hånd vil lave.

Og den der med at der findes applikationer til pc som ikke findes til Mac er en ret tynd. Jeg har taget mere end 123 forskellige filformater med mig fra PC og det er lykkedes mig at åbne dem alle på min mac.

Dorte Toft sagde ...

Anders Elbak melder således tilbage pr. mail:
"Jeg ved ikke, om jeg har været for upræcis eller hvad, men jeg mente ikke, at Apple ikke lanserer nye styresystemer - jeg har blot mine tvivl om, hvor mange, der reelt opgradere til et nyt system, blot fordi det er tilgængeligt!"

Hvem har en mening om det? Jeg ser også, at min påstand om, at der er langt flere applikationer til pc-platformen end Apple kaldes tynd. Hmmmm. Hvor mange økonomisystemer findes egentlig til macplatformen - altså på dansk? Hvor mange logistik og produktionssystemer, etc. etc.

Anonym sagde ...

Vedr. opgradering en gang til
Som jeg skrev i min tidligere kommentar:
"91% af brugerne har i dag opgraderet til et af de to seneste operativsystemer "Panter" eller "Tiger".*"

Apple har tjek på dette da hvert operativ system løbende opdateres over nettet.

Jeg er f.eks. på OS 10.4.10.

I morgen køber jeg OS 10.5. Der er kun en version, der passer til alle behov og den koster 999 danske kroner incl. moms. Der er over 300 nye funktioner bl.a. det automatiske backupsystem "TimeMachine". Se mere her: Leopard

Anonym sagde ...

Økonomi og forretningssystemer

Her er et par eksempler:

Maconomy
e-conomic
Kaphorn
Filemakercenter

Oversigt
Lang liste

Dorte Toft sagde ...

Er Filemakercenter virkelig et økonomisystem? Har svært ved at tolke indholdet på webstedet. Men pyt.

Alt i alt er der 18 økonomisystemer på dansk, fortæller ERP-specialisten Herbert Nathan i Computerworld:

http://korturl.dk/aau

Inden for den grafiske verden er der jo et meget rigt udbud til Mac'erne (stadig rigere end til pc-verdenen?), men jeg har gennem mange år først og fremmest haft fokus på andre brancher.

Anonym sagde ...

En "ekspert" som Anders Elbak burde vide at det værste man kan gøre som ekspert er at undergrave sin egen troværdighed.

I Danmark - specielt, men også ude i den store verden - finder man alt for mange "eksperter", som ynder at kritisere enten Apple eller Microsoft, i stedet for rent faktisk at agere som eksperter - nøgternt og objektivt.

I denne kategori kunne man snildt placere en person som Anders Elbak - for påstanden om at Apples computeres styresystem ikke har kunnet opdateres. Det lyder som spin - en kritik af Apple uden dokumentation. Jeg har fulgt Mac OS' udvikling siden Mac OS 6 og har således set både Mac OS 6 (1988-1992), 7 (1991-1997), 8 (1997-1999) og 9 (1999-2001) komme og gå. Den længste periode, System 7 svarer både til Microsofts Windows 95-Me periode i 1995-2000 og med den senere Windows XP's 2001-2006 periode, hvor Apple tilsvarende har udviklet deres system gentagne gange, mens Microsoft har stået stille i et forsøg på at rette på alle de ting de har gjort forkert.

Nu mener Anders Elbak så at han blev misforstået, men hvad er der egentlig at misforstå i udtalelsen "Tidligere var Apple computere født med ét styresystem, som reelt ikke kunne opgraderes, ..."?

IT-journalister burde overveje at granske deres ekspertudsagn lidt grundigere - get a second opinion!

Apple har gjort en hel masse ting rigtigt siden lanceringen af Mac OS X i 2001. Unix og open source til forsker, studerende og resten af open source folket og som sidegevinst en stabil, modstandsdygtig basis for det uimodståelige eye candy, som Microsoft siden har kopieret i Vista med tvivlsom succes.
Verificer gerne ovenstående påstand om at Apple gør tingene rigtigt ved henvendelse til universitetsuddannet fagekspertise, såsom en datalog eller en informatikingeniør.

"The Apple Way" har siden 2001 handlet om at gøre tingene rigtigt - f.eks. styresystem og softwareudvikling på den rigtige måde og musik på den rigtige måde (iTunes og iPod).

Påstanden om at der findes langt flere programmer til Windows end Mac kan diskuteres! Der findes naturligvis flere programmer, generelt, til Windows end Mac OS. Der er jo simpelthen flere programmører på opgaven. Alligevel kan man sagtens finde nicher hvor udviklingen er rettet mod enten Mac OS eller Windows. Oplagt er programmer rettet mod studerende hvor Apple (især i USA) nyder stor popularitet. Studerende med Windows må normalt trækkes med Microsofts tilbud - Office og Visual (et eller andet) Studio til programmørerne.

Økonomer kan ikke betegnes som verdens mest risikovillige mennesker - naturligt nok - af samme grund finder man derfor en ordentlig bunke keine-experimänten-Windows hoveder i den gruppe. Derfor e.g. Navision til Windows og ikke til Mac OS.

Men nu vi er i gang med en liste over økonomisoftware:
HansaWorld, herunder FirstOffice, har et godt langt ry på Mac OS.

Og ja, jeg er Mac-bruger og ja, jeg læser datalogi! :-)

Dorte Toft sagde ...

@ Jesper. Hvis du blot vidste, hvor svært det har været for mig gennem tiderne at få en second opinion fra DIKU, DTU og andre steder. F.eks. inden for sikkerhed. Kun hvis jeg søgte kommentar til kryptografi, kunne jeg finde kilder, og sikkerhed er jo langt, langt mere end det.

Jeg har såmæn' også set second opions fra universitetsfolk, som jeg ikke kan tage alvorligt, fordi de klart har afspejlet, at her er en person med blikket fæstet i bakspejlet - i hvad den pågældende tænkte på og begyndte at forske i for 20 år siden.

Min erfaring er, at findes der nogen på uni'erne, som virkelig har erfaring og fremsyn, så hører man intet fra dem. De synes fuldstændig ligeglade med it-journalistikken og dermed også med de stakkels læsere. Måske er de højt hævet over at blande sig.

Derfor glæder det mig, at du tager til orde her.

Anonym sagde ...

Mac laver stadig de smukkeste maskiner på markedet men det skal jeg love for at man betaler for.

Jeg kører PC nu og har haft Mac tidligere. For mig er det bare computere, SÅ forskellige er de altså ikke. Jeg kan slet ikke forstå de religionskrige der altid er ved at bryde ud. Begge systemer kører med et WIMP (Windows, Icons, Menus and Pointer) Interface. Det der kan undre er at der ikke er nogle der virkelig prøver at nytænke et operativsystem der virkelig er anderledes og bedre.

Der er stadig gældende grafiske programmer der kun kører på PC. Lige ud af hovedet uden research, tre programmer jeg bruger, der ikke findes til Mac: 3ds Max, Autocad og Swift3D (et Flash plugin)

Forresten er vi jo nogle der stadig spiller på PC, ikke konsol, og spil er ikke just Mac'ens force.

Anonym sagde ...

Kommunikationen mellem universitetsverdenen og journalister kunne oplagt blive bedre.

Jeg tror dog problemet er forårsaget af begge parter - journalister bør være bedre rustet til det tekniske, så tingene ikke fortaber sig i flygtige forandringer - det ene øjeblik Second Life, så MySpace, så Facebook...
Mens universitetsfolk bør være mere klar til at kommentere et nutidigt fænomen - og give sig tid til at forklare det på en måde der er til at forstå.

Jeg ved at Naturvidenskab på KU har ansat kommunikationsmedarbejdere de seneste par år -- måske de er anvendelige.

Ellers tror jeg faktisk det er værd at få en mening fra de studerende -- især når det handler om noget "her og nu", f.eks. via http://diku.info/ - på wiki'ens forside: "Andre måder at træffe DIKU-studerende"
Meningen fra en studerende bør selvfølgelig vægtes enten med meninger fra flere studerende eller en professors mening.

I hvertfald er der brug for ændringer, så ikke PC World og Gear.dk får lov at slås om sendetid til deres egen uredigerede mening i DRs Rabatten - jf. programmer om digitalt TV og trådløs overførsel af lyd i hjemmet etc.

Et helt andet emne til debat: Etisk Råd webside om sammensmeltningen af mennesker og teknologi - homoartefakt.dk er ment som et oplæg til offentlig debat, men websiden mangler, meget i øjnefaldende, fuldstændig muligheden for at brugere kan komme med indlæg.

Anonym sagde ...

Mac OS X, er et UNIX styresystem, men blot med en Apple GUI.

Har anvendt Windows siden version 3.11, men er nu den lykkelige ejer af en Macbook.

/Morten