6.9.06

Erhvervsdramaet Hewlett-Packard

Det hæderkronede gamle it-selskab, Hewlett-Packard, har efterhånden udviklet sig til et fortløbende erhvervsdrama af format. I kølvandet på fyringen af Carly Fiorina som topchef for HP for halvandet år siden, har bestyrelsen forsøgt at få et sladdervorent, mangeårigt bestyrelsesmedlem, George Keyworth, til at trække sig. Keyworth nægtede imidlertid, og bestyrelsen fortalte i går, at man undlader at opstille ham til genvalg. Til gengæld har et andet bestyrelsesmedlem - en ven af Keyworth - for for nogle måneder siden selv smækket med døren. Det var den stenrige venturekapitalisten Tom Perkins.

Forvirret? Så er her lidt forhistorie.

Bestyrelsen for HP var som bekendt utilfreds med Carly Fiorina, der fra mange sider blev anklaget for "blot" at være en marketing-person og tilmed en arrogant en. Og hun havde jo ansvaret for, at HP-resultater og aktiekursen ikke var tilfredsstillende. Problemerne blev drøftet med og uden hende på lukkede møder, men på et tidspunkt endte detaljer fra drøftelserne på forsiden af Wall Street Journal, den dybt respekterede erhvervsavis, og så var skærmydslerne helt ude i det åbne.

Det var måske George Keyworth, der sladrede til Wall Street Journal om den alvorlige uenighed mellem bestyrelsen og Carly Fiorina. Keyworth, der en gang også var forskningsmæssig rådgiver for præsident Reagan, var på kant med Fiorina i diskussionerne om, hvorledes der kunne rettes op på HP efter opkøbet af Compaq, som hun tog initiativ til.

Keyworth havde først forsøgt at få et tidligere bestyrelsesmedlem tilbage, den 73-årige venturekapitalist Tom Perkins. Han var røget ud, fordi aldersgrænsen på 72 var overskredet, men Fiorina protesterede mod uden videre blot at bryde aldersgrænsen.
Keyworth ville desuden have en bestemt HP-person forfremmet helt op i Fiorinas nakkehår. Hun mente, at personen ikke var moden, og afviste det.

Nu har sporing af telefonopkald dokumenteret, at Keyworth vitterligt har en løs tunge, når i nærheden af journalister. Senest har han i januar fortalt ting om HP's planer, til it-branchens elektroniske megafon, nyhedstjenesten Cnet. Det var informationer fra et lukket møde.

Vennen Tom Perkins, der var lirket ind i bestyrelsen efter Fiorinas exit, blev så rasende over sporingerne af telefonopkald, at han forlod bestyrelsen og smækkede med døren. Men ifølge bestyrelsen har al sporing dog været foretaget inden for lovens rammer af de eksterne konsulenter, der blev inddraget i at afdække læk.

Wall Street Journal har i dag en grundig historie om dramaet, der fænger mig langt mere en alskens fiktion, men desværre kræver læsning af
H-P Board Clash Over Leaks Triggers Angry Resignation
abonnement. Men historien er også dækket på forskellige vis af andre nyhedstjenester.

Carly Fiorinas egne ord om sin exit med videre kommer i bogform den 9. oktober.

PS: I øvrigt talte jeg med Carly Fiorina, den dag hun blev udnævnt. Jeg arbejdede da i Boston for IDG News Service og deltog i en pressekonference via telefon. Jeg annoncerede mit spørgsmål indledte jeg med, at hun "ville afsky spørgsmålet". Det handlede nemlig om, at kvinder notorisk kun sidder på absolutte topposter i få år, inden de vippes ud, forfremmes ud på sidespor, helliger sig familien eller hvad den syge moster ellers forklares med.
Og jeg fornemmede rigtigt. Hendes venlige stemme frøs til is, da hun fortalte mig, at der intet "glasloft" fandtes for kvinder, at der ingen forskel var på, hvorledes kvinder og mænd blev behandlet.
Is that so?


PPS: Bloggerverdenen kræver HP's bestyrelsesformand Patricia Dunn fyret for at have bestilt telefonsporingen. Magen til kælling, lyder det.. med nogle andre ord.

Ingen kommentarer: