5.10.06

Hårde dage for ung dansk succesinvestor

Mød Morten Lund. Manden, der brød endelig igennem som kändis og mediedarling, da han scorede millioner på salget af Skype til auktionsgiganten eBay, der betalte i alt 16 milliarder kroner. Lund var jo en af de helt tidlige investorer, for private penge, og scorede altså jackpot. Men han er garanteret en meget nervøs millionær i disse dage.

Morten Lund står lige foran to D-dage. Officielle lanceringer af to opsigtsvækkende projekter, som han har skudt penge ind. I morgen, fredag, gælder det lanceringen af online-siden af Nyhedsavisen, der udgives af islandske bagmænd. Det er gratisavisen, der har fået hele den danske medieverden til at gå i selvsving med udgivelse af egne gratisaviser og med offentliggjorte spekulationer om den islandske soliditet.

Zecco skrotter kommission ved aktiehandel
På mandag er der international luft under vingerne. Her åbnes for zecco.com, der tager kampen om værdipapirhandel op mod eTrade og alle de andre. Våbenet? Først og fremmest nul kommission. Zecco tager sig ikke betalt for handelen, mens de andre tager 10 til 20 dollar pr. handel. Zecco er faktisk først med gratistilbudet. Indledningsvis er målgruppen "blot" hele det amerikanske marked, men mon ikke mere ligger i kortene.

Morten Lund har sammen med sin investeringspartner Søren Kenner investeret i det lille Zecco-firma, som er etableret i Amsterdam. Stifterne er sværvægtere fra de gamle, respekterede investeringsbanker.

Lynhurtig udvikling
I min øresnegl hører jeg, at det kun tog otte måneder at få hele den it-mæssige platform på plads. Den trækker på et bagland med partnere, der i forvejen er blåstemplet i finansverdenen, og som bruges af konkurrenten eTrade i Canada.

Zecco fortæller kunderne, at de har forsikret hver konto godt - i visse tilfælde vil det være helt op til en forsikringssum på 35 millioner dollars. Hvordan Zecco tjener penge? Blandt andet på rentemargin, daytradere, som ryger over et vist antal handler, samt børsmæglere.

Nyhedsavisens brovtende alfahan
Og så til Nyhedsavisen, som jeg har et noget ambivalent forhold til. Jeg har det nemlig svært med selvglade alfahanner, der endnu ikke har gjort sig fortjent at være selvglade alfahanner, og en sådan opfatter jeg avisens chefredaktør som.

Chefredaktør David Trads bruger to dele pral og en del forurettethed som PR for sig selv og sin avis. I morgen får vi så for første gang at se, hvor meget mere Nyhedsavisen har at byde på end pral, ungdomsberuselse og nysprog.

Min ambivalente holdning skyldes dog også, at netop Morten Lund er med inde i billedet. Også han kan prale, men oftest fulgt af en pæn portion selvironi. Desuden har han faktisk noget at have sit pral i. Dertil kommer, at han har nok fiaskoer i baggagen til (endnu?) at have rødderne fæstnet i en vis ydmyghed.

Sociale medier
Som nævnt er Lunds investering i opbygningen af Nyhedsavisens onlineside, der foruden nyhedsstof skulle rumme alt, hvad der buzzer for tiden inden for ”sociale medier”, og det må vel være læserjournalistik (a la Ekstra Bladets laeserbladet.dk) , læserblogs, journalistblogs (er der allerede i overflod – enkelte er ret gode), fællesskabssteder for snak, fotos, videos og måske tilmed dating, spil, job- og boligformidling plus kassekoen – reklamerne. Gad vide, hvor meget af det, der er på plads i morgen?

Udviklingen af onlinedelen sker i reklamebureauet Hello, oprettet af Lund og hans partner Kenner. De har udvidet Hello-staben med Peter Svarre (reklamemand, cand.scient.pol. og Master of International Affairs fra Columbia University), som tovholder for Nyhedsavis-projektet.

Jeg ønsker dem succes med onlinesatsningen, og jeg håber på at se et "dansk" onlinemedie på den internationale lystavle som et fornyer-ikon.

Talentfulde Trads?
Men så er der lige det med tågehornet Trads. Måtte han vise sig også at være talentfulde Trads, åben og relativt utynget af politiske og generationsmæssige facitlister. Ikke mindst for sine unge medarbejderes skyld.

PS: Undskyld det lange indlæg. Og nej. Jeg er ikke på Morten Lunds lønningsliste.

3 kommentarer:

Kim Elmose sagde ...

*brøøøøøl*

Det kan jeg fuldstændig skrive under på, Dorte.

Jeg glæder mig til i morgen, fordi så kan vi alle sammen endelig få at se, hvilken nytænkning Nyhedsavisen bringer til dansk avis-verden. Jf et screen-dump af deres site (set hos FDIM's direktør Jon Lund http:/newmediatrends.fdim.dk)
ser det ud til at de vil integrere sociale medier - og det er da helt rigtigt. Det er vi andre også på vej med - bl.a. på mit eget medie Politiken.dk - og som onlinejournalist glæder det mig, at det endelig rykker nu.
Men jeg er også inderlig træt af alfahan brøl og Gangsta-rap-style kommentarer i aviskrigen: "I'm a even more bad motherf..... than you" etc. Lad os nu se hvad de kan

Soren Kenner sagde ...

Hej Dorthe og Kim. Her er den anden halvdel af den dynamiske duo LundKenner. Jeg er sgu også spændt på i morgen ... eller rettere i dag. For vi er jo i fuld gang. Her er en lynhurtig status:

Avisen har I sikkert set. Pæne anmeldelser i Politiken. Berlingsk var mere interesseret i at skrive at vi ingen penge har plus tekniske problemer.

Det med de tekniske problemer er rigtigt -- trykkemaskinen brød sammen i nat. Det med pengene er noget vrøvl ... vi har ca. 800 millioner at lave avis for. Ca. det samme om Politiken/JP har i kassen ... og betragteligt mere end Berlinske hvis nye ejer indtil videre ikke helt har haft råd til at betale regningen. Men never mind.

AVISEN.DK som online satsningen hedder er pt. ikke i luften ... kun alle de mange blogs som gennem de sidste uger har givet folk lejlighed til at lære nogle af journalisterne på Nyhedsavisen at kende. Siten er sådan set færdig men vi har problemer med importen af artikler fra Saxo Tech nyheds-systemet som redaktionen kører på. Vi håber at få det løst i løbet af nogle timer. Og så bliver det for alvor spændende at se, hvad der sker fremover.

Personligt synes jeg det er fantastisk at få lov til at være med til at ryste den etablerede medie-branche en smule ... og som man vil kunne se på al virakken har vi om intet andet jo allerede fået hele bondetoget til at stramme sig gevaldigt an med redesign, blogs, gratisaviser etc.

Det er faktisk sjovt. Hver gang vi fortæller om en ny feature er der nogen af de etablerede der også vil have den. Man får næsten på fornemmelsen, at hvis man sagde vi ville uddele gratis hotdogs så ville man i morgen på rådhuspladsen kunne finde en pølsevogn fra Politiken / JP og en fra Berlingske. Med det samme tørre brød om pølsen, forstås ..!

Anyways ... det er fedt at der er debat om dette og nå vi har fået hjemmesiden op at spille håber jeg I kommer og blogger hos os (eller vi kan syndikere).

Ha' det godt så længe.

Dorte Toft sagde ...

Lyder godt, at avisen.dk vil syndikere blogs. Hørte i dag (på Blogforum i Islands Brygges Kulturhus) også om en anden avis, der vil syndikere. Rart at der rækkes uden for egen (og evt. egne læseres) blognavle.
Dorte