Det er ikke et spørgsmål om ytringsfrihed. Ikke et spørgsmål, om man som corporate blogger har ret til at skrive om alt. Det er snarere et spørgsmål, om man bør skrive alt.
Sådan lyder sammenfatningen af en selvransagelse, foretaget af en af Microsofts mange bloggere. Han havde skrevet et længere indlæg om, hvad der var grundlæggende galt med Windows - også med den kommende version Vista. Konstruktionen er for eksempel for kompleks - der er simpelthen for mange lag, man skal kende. Og hierakiet er alt for dybt. Mellem udvikleren, der skriver indlægget, og Bill Gates er 11 lag, og bloggeren har selv folk under sig.
Det er en meget åbenhjertig, interessant skildring af hans syn på tingene. Men skildringen fik helvede til at bryde løs i kommentarfeltet, og kun en håndfuld af over 160 indlæg gav noget som helst konstruktivt til diskussionen (hvad de andre kommentarer gik ud på, skriver han ikke, men det har vel været indspark fra horden af Microsoft-bashere, der farer ud af hullerne, så snart der er en mulighed for at sværte "The evil empire" til).
Bloggeren valgte at slette sit indlæg, og så brød helvede løs igen. Konspirationsteorierne lød på censur fra toppen, men bloggeren pointerer, at der absolut inget pres har været ovenfra. Det var fuldt og helt hans eget valg at fjerne indlægget. Og medvirkende til hans beslutning var også, at der er en diskussion i gang internt i Microsoft omkring værdien i at blogge og etikken deri, og den skulle have fred til at nå frem til en løsning.
De fræsende konspirationsteorier om censur og pres fra kolleger gjorde imidlertid, at han valgte at lægge sit kritiske indlæg på igen.
Tag et kig på hans redegørelse for at fjerne indlægget og lægge på igen. Og tag et kig på den omdiskuterede post Broken Windows Theory (stammer fra det kendte faktum, at står en stor gammel bygning tom, men med intakte ruder, så sker der ikke noget, men er der smadrede ruder, så accellerer folks lyst til at ødelægge bygningen). Han skriver om ting, som har relevans for mange udviklere på store projekter.
Du finder de to indlæg her. Bloggen har ikke været opdateret siden 15. juni, hvor han redegjorde for forløbet!
(Og tak til Computerworlds Dan Mygind for lænken).
2.10.06
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
2 kommentarer:
Hej Dorte,
Tak for link. Tro det eller ej, men jeg havde faktisk hverken set eller hørt om denne post!
Sikkert fordi jeg havde travlt med de sidste finansårs aktiviteter netop der og strøg træt på ferie og trak stikket umiddelbart efter. :-))
Kan godt forstå at der var nogen der følte sig stødte, men er alligevel glad for at det blev posted da det viser at der er ganske meget plads til selvransagelse i MS - hvilket vel ikke lige er det billede der oftest tegnes. :-)
Steve Ballmer har da også selv offentligt udtalt at vi har lært meget af Vista forløbet.
Hele blogforløbet viser dog også at det skrevne ord opfattes langt hårdere end det talte, og at man nemt kan komme til at støde/opildne andre på en måde som ikke var hensigten....alt efter hvilken vinkel folk har til indlægget.
Kører iøvrigt selv Vista RC1 nu, og det spiller indtil videre fint.
/Bo
Hej Dorte
I fremtiden vil corporate-bloggere
nok blive bedre til at lægge bånd på dem selv - hvis de da ikke allerede er gode til det -og derved dræbe lidt af uforudsigeligheden, spontaniteten, anarkiet som blogs er så gode til.
Ganske ligesom ansatte generelt ikke uden videre disker op med interne virksomhedshistorier til vildtfremmede mennesker.
Derved bliver corporate-blogs mere intetsigende og uniforme. Eller er jeg for pessimistisk?
Dan Mygind
Send en kommentar