18.12.06

Demens hos skattefar

"IT-mæssigt er det danske skattevæsen helt i top, hører vi. Et nyt og endnu bedre system er tilmed på trapperne. Men hvad nytter IT, når politikerne har gjort love og regler til et uigennemskueligt morads, og når skattefar lider af demens."

Sådan lyder indledningen til min klumme på bagsiden af Berlingske Business i dag. Den direkte anledning er ikke typisk. Den handler nemlig om en svensker, der bor i Danmark, men arbejder i Sverige - min gemal. År efter år - gennem 17 år - har det danske skattevæsen undladt at "huske" de fejl, der blev gjort årets før fra skattefars side. P.t. pendler 14.000 mellem Sverige og Danmark. Rammes de af samme problemer?

Men problemet er blot et symbol på, at der er råd i skattesystemet. Det er lang tid siden, at almindelige mennesker fattede skattelovgivningen. Nu er det sådan, at selv de ansatte hos Skat kan have problemer med at finde ud af reglerne. Politikerne har efterhånden fået lavet et makværk, der i sig selv koster enormt i tidsforbrug og ikke kun hos skattevæsenet.

Hvert parti vil tækkes egen vælgergruppe, så der bliver en helvedes masse fingeraftryk, der skal sættes på skattelovgivningen. Havde vi dog blot et to-parti-system:-)

Og havde vi dog ikke haft computeren. Så havde politikerne været nødt til at lave en lovgivning, der var logisk og konsekvent. Men måske repræsenterer min lille familie blot en undtagelse. Andre betragtes vel ikke som skyldig HVER GANG, indtil det modsatte er bevist, eller?

2 kommentarer:

Steelsky sagde ...

Hejsa,

Jeg er pr. 1. september flyttet fra Malmö til Gentofte.

Siden da har jeg fået 4-5 nye skattekort da Skat ikke kan finde ud af at lave det korrekt.

Åbenbart er det svært at læse igennem en mail og se at der tydeligt er skrevet at man er flyttet til Danmark, når det så bliver korrekt sætter de en med adresse i Gentofte til at betale skat i Odense for til sidst at få det rigtigt.

Hvor meget porto og administrations omkostninger mon de kunne spare ved at lave ting rigtigt første gang i stedet for at bruge et par timer af både min og deres egen tid med at lave det om igen og igen?

Dorte Toft sagde ...

Ja, der må kunne spares mange, mange penge og mange frustrationer blandt de ansatte, hvis det var ligetil at gøre det rigtigt fra starten. De må savne de rette værktøjer til beslutningsstøtte - til at vejlede dem selv.
Dorte