19.12.06

Venture: Balser blåstemper støvet herreklub

Det er endnu engang lykkedes for it-ventureselskabet IVS at erobre positive overskrifter, selv om IVS siden stiftelsen i 1999 ikke har budt på en eneste kanonsucces med porteføljeselskaberne. Denne gang handler det om en fusion med BankInvest IT Venture, der også har savnet bemærkelsesværdige succeser.

Minus plus minus resultatmæssigt bliver altså til plus pr. 1. april 2007 i form af det nye samlede NorthCap Partners. Selskabet får tilmed tilknyttet Navision-milliardæren Jesper Balser, som var formand for investeringskomiteen i Bank Invest IT Venture. Selskaberne sidder i forvejen på op mod 1 mia. venturekroner, og NorthCap Partners vil rejse en ny venturefond på 800-900 millioner kroner, skriver dagbladet Børsen.

Undskyld mig, men det her minder mig stadig mest om en slags nutidig herreklub, hvor ganske velhavende mænd, hygger sig gevaldigt sammen i gensidig rygklapning, mens de lader sig kurtisere heftigt af en masse kloge unge hoveder.

Honoraret er vel tilmed klækkeligt, men herreklubben bygger jo først og fremmest på andres penge. IVS fik således senest et kapitalindskud på 250 millioner kroner fra den offentlige institution Vækstfonden og fra et andet monopol, nemlig Lønmodtagernes Dyrtidsfond.

Forsiden af Børsen
Hos IVS har der ikke været nogen grænser for, hvor lovende porteføljeselskaberne har været gennem årene, bortset fra realiteterne. Men IVS har opbygget et enormt hoved og taler med fine managementord, og det resulteret i en række succesoverskrifter. Ikke mindst i dagbladet Børsen, der i øvrigt i mange år havde en af de toneangivende IVS-partnere i bestyrelsen. Og jovist. Fusionen har skam også ramt dagens forside som væsentligste nyhed.

BankInvest, som en masse provinsbanker står bag, udmærkede sig oprindeligt ved at sætte en nordjysk "købmand" i spidsen for sit IT Venture. Det var en ung arbejdssom mand, der evnede at købe diverse pc komponenter billigt og sælge dem dyrt, nøjagtig som man gør med heste på Hjallerup marked. Nul udvikling, hverken af komponenter eller software. Han fik såmænd også solgt sin egen biks dyrt, lige før den del af markedet også blev ganske almindelig "commodity" og derfor blev en hårdt trængt branche (der drømmer om gamle dage, hvor en sølle RAM klods kostede mere pr. gram end guld.)

For BankInvest, var det MANDEN ”der havde en direkte hotline til direktionen i de fleste it-virksomheder”. De, der gebærdede sig i de cirkler, slog sig på lårene af grin. Nuvel, det er fortid, og man sagde da efter pænt store tab farvel til den udmærkede nordjyde, der var blevet puttet i baronens seng.

Men selvfølgelig hører det med i billedet, at både IVS og BankInvest blev ramt af dotcom-kollapsen. Det gik ikke længere at tro på, at alt som blot lugtede af dotcom ville gøre investorer stenrige. Der skulle reel opfinderhøjde til, og det er nok på dette område, at det har knebet for de to venturefonde at finde de rette.

Tag et nærmere kig på dem, der bestemmer i de to fonde. Er kompetencerne tilstrækkelige, hvad angår evne til reel innovation (ikke blot i tale) og evnen til at genkende opfinderhøjde? Eller er det veltjente ”købmænd”, der selv sørgede for at få solgt biksen i tiden, suppleret med lidt nydelige finansfolk og en stænk investeringsrådgiver fra de glade dage på Wall Street.

Keder Balser sig?
Men Jesper Balser da? Manden, som sammen med sine partnere Torben Wind og Peter Bang gjorde et rigtigt godt stykke arbejde med Navision? De tre, der startede, mens de gik på Danmarks Tekniske Højskole, var på rette tid og rette sted. Balser blev især forretningsmanden, mens Wind og Bang er teknologerne.

Balser trak sig jo tilbage med sin familie til sit landsted i England efter salget til Microsoft, men mon ikke han har kedet sig lidt. Den store investering i en kommende nordsjællands golfbane vel ikke pirre de grå hjerneceller hver dag. Der gør de små it-investeringer foretaget sammen med Preben Damgaard og Peter Warnø nok heller ikke, og Balser har jo ikke engang rundet de 45 endnu.

Nu får vi se, om Jesper Balser kan gøre en forskel. Ifølge Børsen skulle Torben Wind gå med ind, og det giver jo en tiltrængt tilførsel af nørd-kompetence.

Men selv med Balser og Wind bliver det ikke let. Lytter jeg til unge innovatører – til dem, der vitterligt har evnet at skabe nyt i dagens Danmark - så har de for længst afskrevet firmaer som IVS og BankInvest. Selskaberne er simpelthen ikke interessante nok som kapitalpartnere, selv om de svømmer i penge. De er for omstændigelige, vil have for stor en andel af porteføljeselskabet, og den rådgivning, der følger med de "kloge" penge, har ikke imponeret. Vældig rare folk, er det dog, hører jeg.

De unge kratter i stedet på døren hos Nordic Venture Partners, anført af Henrik Albertsen. Tjek blot under "Presse", hvor mange nyinvesteringer der foretages, og sammenlign med, hvad der skrives pressemeddelelser om hos IVS.

Til Børsen siger IVS's administrerende direktør Thomas Weilbye Knudsen imidlertid at, det er "alt altafgørende at være blandt de første, der bliver præsenteret for de mulige investeringer, da det øger sandsynligheden for at ramme succeserne".

Og alligevel stiler nydannede NorthCap Ventures tilsyneladende mod at gøre samme fejltagelse som IVS, nemlig at fokusere alt for meget på opbygningen og promovering af sig selv og på at skaffe nye kæmpebeløb til huse. Med de institutionelle investorer som ivrige klakører. Jo, de hygger sig i herreklubben.

PS: Både Jesper Balser og Preben Damgaard sidder i Nordic Venture Partners Advisory Board. Hm…hm…hvor længe kan Balser mon være begge steder?

Tilføjelse kl. 14.30. Vedr. BankInvest IT Ventures. Selskabet overtog på et tidspunkt driften af Lars Kolinds IT-ventureselskab, der heller ikke havde budt på ordentlige exits. Kolind kom blandt andet med Retail Internet, der nu er solgt til fransk koncern. Beløbet er vist aldrig offentliggjort, men jeg har set tallet 250 millioner kroner, og det er jo pænt, hvis det er sandt. Siden har jeg kunnet læse, at Lars Kolind scorede de fleste af disse millioner. Men jeg har også læst, at salget fik fyldt BankInvests kasse helt op igen. Både og? Nixen Bixen. Der må være tale om fejlinformationer et eller andet sted. Og ingen har fortalt, hvor mange millioner, der var investeret i selskabet, som sender reklamemails og tilbud til folk, der har sagt ja tak til det, ej heller hvor stor en gæld, det blev solgt med, hvis nogen. Faktisk ligger tågen typisk tæt over ventureselskaber og deres porteføljeselskaber, hvilket gør en sober dækning svær. Måske er det en medvirkende årsag til, at stoffet ofte dækkes så ukritisk. Står den på venture, står den på plus. (med 2M Invest som undtagelsen..... til allersidst).

Ingen kommentarer: