3.12.06

Vent med Microsofts Vista

Der er ingen grund til at skynde sig over på Microsofts nye generation af Windows-styresystemet med navn Vista. Der er altid børnesygdomme i ny software, og som altid kan det bedst betale sig, at lade andre tage besværet først, med mindre der er ganske specielle behov, der taler for, at man skal være "first mover".

Vista blev jo lanceret med bulder og bragt i sidste uge. Som jeg bebudede for en uges tid siden blev lanceringen straks fulgt op med "opråb" om sikkerhedsproblemer. Vista ville være sårbar over for visse "gamle" vira, råbte it-sikkerhedsfirmaet Sophos, der som planlagt altså opnåede den ønskede ekstraomtale. Hvad jeg hæftede mig mere ved, er at store antivirus-leverandører som Symantec, Trend Micro og CA stadig ikke er færdig med deres antivirus til Vista.
Men som nævnt. Skiftet haster ikke, og endnu er Vista jo kun frigivet til brug i virksomheder. Analytikere skønner, at børnesygdommene vil være kureret med en såkaldt service pack, der kommer om fem seks måneder.

Børnesygdommene? For eksempel mangler der endnu en del "drivers" - de stumper software, der gør at styresystemet kan genkende og håndtere diverse hardware pr. automatik. Jeg læste for eksempel også, at bruger man - på en bærbar pc - Vistas nye, anderledes brugergrænseflade Aero, så udøves rovdrift på batteriet. Oveni kommer så, at pc'er, der har mere end et par år på bagen, næppe har kræfter og lagerplads til Vista.

Privatbrugere får først adgang til Vista ved udgangen af januar. Men står man med en gammel pc og et gammelt styresystem, kan det nok være fornuftigt med en total udskiftning. Haster det og har man ikke noget mod selv at skulle udbedre lidt bøvl, man jo skifte straks, men ellers er det nok bedst at vente et halvt års tid, altså til efter Service Pack 1 er frigivet.

Som jeg har skrevet før, er Vista er sikret langt bedre mod angreb end tidligere Windows. Men kører man Windows XP opdateret med ServicePack 2 er man ret så godt sikret, og der er ingen årsag til at skifte.... medmindre der altså er noget i det nye, der fænger.

En ting jeg selv ser frem til er, at med Vista bliver det langt lettere at finde sine ting på pc'en, og det er ved gud på tide. (Heldigvis har jeg længe gjort brug af Google Desktop, der har klaret eftersøgningerne for mig).

Læs mere på denne ZDnet-blog om fem ting, som Vista gør rigtig godt, og fem ting, der stadig halter.

2 kommentarer:

Anders Hvid sagde ...

Det er selvfølgelig rigtigt, at der vil være fejl og mangler i den første version. Jeg syntes dog du mangler hele det element, at Vista indeholder en lang række funktioner som ikke er i XP og som giver brugeren (også den private) værdi. Søgning er blot en af disse. I sidste ende må det vel være en vurdering af, om de nye funktioner, den nye brugergrænseflade, de nye muligheder opvejer de problemer, der altid er ved en første version.

Dorte Toft sagde ...

Nu skriver jeg i forvejen for langt på bloggen:-) - så at begynde at fortælle om alle steder, hvor Vista er blevet bedre end XP? Nej det er ikke bloggens opgave. Det er de "rigtige" mediers opgaver, og der er it-medier, som har fortalt om det.
Hvad angår fra "I sidste ende..." og ud. Jeg er fuldstændig enig. Jeg har tilsyneladende blot ikke skrevet det tydeligt nok.
Dorte