24.4.07

Nul master i it-sikkerhed i Danmark

Alle planer om at oprette en masteruddannelse inden for it-sikkerhed i Danmark er skrinlagt, erfarer jeg. Heller ikke en bachelor bliver det til.

Unge, der ønsker at specialisere sig inden for det stadig mere påtrængende problem med angreb på nettet og på data, må i stedet søge til nogle af USA's bedste universiteter eller over Sundet. Blekinge Tekniska Högskole er stærk på området, men flere andre svenske universiteter har også fokus på it-sikkerheden.

Jeg har skrevet et par artikler om det til Version2, der har lagt en af dem på nettet.

Forklaringen i universitetskredse lyder på, at de unge ikke er interesseret. Jeg tror snarere, at det er de "gamle", der ikke har været interesserede og derfor har skudt forbi i deres oplæg. Det eneste inden for it-sikkerhed, der altid har tændt de gamle på læreanstalterne, er kryptologi, altså forvrængning af data, så det for uforstående virker som volapyk. Men den disciplin har jo også rødder hos de gamle grækere, og ikke i noget nymodens ballade:-)

Der tilbydes dog kurser på forskellige sikkerhedsområder, både på datalogistudier og på Danmarks Tekniske Højskole, men det er altså alt.

På Blekinge Tekniska Högskola er 100 unge i gang med en bachelor i it-sikkerhed, og til efteråret åbnes for masteroverbygningen. Hos IBM Danmark påpeges, at der er en alvorlig mangel på sikkerhedsfolk. IBM selv må flyve eksperter ind fra udlandet, hvis det virkelig brænder hos kunderne.

Brian Birkvald, der står i spidsen for IBM's kundevendte sikkerhedstilbud, fortæller i øvrigt, at en god it-sikkerhedsperson får mellem 50.000 og 90.000 kroner om måneden. Også af den grund skulle det undre mig, hvis det vitterligt er sandt, at danske unge ikke gider it-sikkerheden. Og på dette område vil der desværre altid være gode beskæftigelsesmuligheder.

4 kommentarer:

trolden sagde ...

Jeg tænker på omkring sikkerhed, at man overgang talte om, hvor godt alting ville blive, hvis man brugte kvanteteknologi både i pakker og protokoller på nettet. På den måde kunne man skabe meget høj sikkerhed. Nogen af de projekter jeg har hørt om igennem tiderne er aldrig blevet til noget eller også er de netop kvalt af den al for høje sikkerhed. Hvad ved jeg, jeg er jo ikke matematiker. Det er bare et spørgsmål til de højpandede.

Jeg ved godt at det lidt, uden for artiklen og så alligevel ikke, for der må være meget matematik i at lave høj sikkerhed, og det er måske det som skræmmer folk fra studierne.

Peter-Emil sagde ...

Hej
Jeg faldt over denne uddannelse for nyligt, udbudt på Aalborg Universitet København. Det er en master ved navn: Computernetværk med speciale i sikkerhed (http://aauk.imi.aau.dk/?page_id=24).

Det smager da lidt af fugl...

Dorte Toft sagde ...

Jamen, jamen. Jeg kimer rundt til alskens steder, hvor der er ren datalogi. Og jeg havde også fat i DTU, men altså ikke Ålborg, hvor de har flere gode it-retninger inden for ingeniørstudierne.

Peter-Emil. Nu har du ikke alene gjort mig klogere, men også topfolk på Århus Universitet, DTU, IT-Universitet, og Center for it-sikkerhed på Alexandra Instituttet. Tak.

Netværkssikkerhed er vældig relevant. Og så mangler vi mastergraden i softwaresikkerhed/herunder modgift mod angreb.

Jakob IP sagde ...

Ja, den var også undsluppet min radar. Problemet er jo nok at i virkeligheden at selv ikke folk i branchen kender den.

Men, hatten af for et godt initiativ.