Der findes gudsbenåede formidlere, som kan formidle udelukkende via tale og tekst. Hvis fremmende for forståelsen supplerer de også med illustrationer - billeder, grafer med videre.
Og så findes der alle dem, der straks bestiller en PowerPoint-præsentation med deres foredrag i bulletform nede i informationsafdelingen, når de skal optræde. Hvis de da ikke selv sidder og nørkler præsentationen sammen.
Foredrag! Lav PowerPoint! En pavlovsk reaktion, der ikke har noget som helst hold i kunsten af formidle, men som på ejendommelig vis er blevet et tegn på en professionel præsentation. Især hvis der er noget, der bevæger sig på storskærmen.
Nu er der såmænd en forsker, der har fundet frem til, hvad vi alle har oplevet. Det fremmer sgutte forståelsen af ordene, at foredragsholderne både viser dem på "tavlen" og siger dem. Tværtimod. Det hæmmer forståelsen.
Historien har jeg fra Ingeniøren. Sjovt nok kommer det australske forskningsresultat frem nogenlunde samtidig med, at Google - som længe ventet - varsler at firmaets lille webbaserede Office-pakke, Google Docs and Spreadsheets snart udvides med et præsentationsværktøj.
Den af mine egne præsentationer, jeg SELV mindes som den bedste formidlingsmæssigt? Det var måske da Dansk Databehandlingsforening - nu Dansk IT - ved et jubilæum for en del år siden bad mig holde et it-historisk indlæg. Den internationale og den danske. Jeg havde vist hele 40 minutter til det:-)
Jeg fokuserede på fem emner, heriblandt Grace Hopper (tidlig nørd, der opfandt begrebet bug) og Niels Ivar Bech (der stod i spidsen for Regnecentralen). Jeg fik Computerworlds daværende markedsføringsildsjæl til at lave illustrationerne. Det blev til fem stærke "portrætter" lidt i Andy Warholstil. Ikke et ord.
Så vidt jeg evnede at vurdere, så virkede kombinationen af de fem små historiske fortællinger og de markante portrætter godt.
Men selvfølgelig er der tidspunkter, hvor ord ikke kan undværes. For eksempel når man tager en rundvisning i alle de ord, der udløser en Bullshit-Bingo:-) Hele bizz-buzz-slanget. Og i øvrigt viser forskningen selvfølgelig også, at når et billede/graf kan sige mere end 100 ord, så SKAL det da op i PowerPointen, være det sig Microsofts eller Googles.
18.4.07
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
2 kommentarer:
jeg må lige rette dig Dorte: begrebet Bug er meget ældre en Grace Hooper. Se f.eks. i
"The Jargon File". Ordet blev brugt med samme betyding som det har i dag af telegrafister i 1800-tallet... og der er endda en Shakespeare reference til ordet :-)
Iøvrigt synes jeg også at man skal bruge PowerPoint eller et andet præsentationsværktøj på den rigtige måde, ellers virker det ikke. F.eks. er det super smart at hvis man er ved at gennemgå et matematisk bevis så kan man farve de enkelte led i hver sin farve og lade dem dukke op et efter et... det hjælper enormt at man kan følge tankegangen på den måde. Men man skal ikke bare skrive sin præsentation ned at så læse højt hvad man har skrevet ned... ligesom man ikke skal stå og læse højt fra et stykke papir.
Oj... det er ikke sådan, når man kun støtter sig til hukommelsen. Jeg tjekkede lige wikipedia (og satte lænke ind). Hun blev kendt for at sige, at de var i gang med at debugge computeren. Der var et møl :-), som havde sat sig fast bag et relæ. Så i Wikipedia tilskrives hun, at have gjort ordet debugging populært.
Send en kommentar