14.5.07

Bag Microsofts skringre krig mod open source

Krænkelse af i alt 235 patenter! Det er jo, hvad Microsoft hævder, at såkaldt Open Source-software gør. Og Microsoft vil have penge ved kasse 1.

De mest kendte produkter fra den åbne verden er nok styresystemet Linux, webserver-softwaren Apache og kontorpakken Open Office. Og det er alle produkter, der gør indhug i Microsofts egen kæmpekage.

Patentsager – altså juraen – er tilsyneladende, hvad der skal skræmme slutkunder væk fra at tage Open source- programmer i brug, hvis de altså ikke vil risikere at få en horde jurister og hele retsmøllen på nakken. Hvis juraen altså ikke først og fremmest er metoden, som skal tvinge dem, der distribuerer softwaren, til at betale royalty til Microsoft, og ligeså dem, der videreudvikler egen software ovenpå det åbne fundament.

Open Source-verdenen er karakteriseret ved, at al kode lægges frem til fri inspektion, i modsætning til, hvad for eksempel Microsoft gør. Alle kan bruge softwaren gratis – også som fundament for videre egenudvikling. Ingen må imidlertid tage penge for at sælge kernen i Open Source-software. Linux-distributører såsom Red Hat og Novell må således kun tage penge for udenomsværker incl. support.

I det daglige holder jeg mig stort væk fra at beskrive kampen mellem Microsoft og Open Source (ligesom jeg heller ikke beskriver hele krigen om dokumentformatet – altså, om det offentlige Danmark skal standardiserer på ODF (Open Document Format), eller på Microsofts bud på en åben standard OOXML). Der er så mange danske medier, der så rigeligt dækker dette område, så jeg gør nok mere ”nytte” ved at dække alt andet – alt det, der nok udgør 95 procent af it-afdelingernes hverdag:-)

Kampene er imidlertid interessante og perspektivrige, så har du lyst til at få et rigtigt godt overblik over krigen på softwareområdet (altså ikke dokumentstandard-området) samt over historien bag Open Source, så har den flittige blogger på Version2, systemprogrammør Poul-Henning Kamp fundet frem til en rigtig god, grundig artikel fra Fortune, gengivet hos CNN.

I artiklen fortælles i øvrigt også, hvor patentkrænkelserne skulle finde sted:
.....that the Linux kernel - the deepest layer of the free operating system, which interacts most directly with the computer hardware - violates 42 Microsoft patents. The Linux graphical user interfaces - essentially, the way design elements like menus and toolbars are set up - run afoul of another 65....... The Open Office suite of programs, which is analogous to Microsoft Office, infringes 45 more. E-mail programs infringe 15, while other assorted FOSS programs allegedly transgress 68.
FOSS står for free and open-source software.

I øvrigt faldt jeg i går over en provokerende klumme med fokus på, hvorfor næsten alle andre it-selskaber er i gang med en nærmest korstogslignende markedsføring af Open Source-alternativer. Det er ikke idealer, der tæller, men gysser, hævder kommentatoren fra magasinet Network World. Klummen bærer overskriften "A cynic rips open source". Ifølge forfatteren repræsenterer Open source ikke en "bevægelse" men en "religion".

Sandt er det i hvert fald, at de fleste journalister har fået meget kontant afklapsning, hvis "disciplene" er utilfredse med en artikel, hvor emnet Open Source er med.

5 kommentarer:

trolden sagde ...
Denne kommentar er fjernet af forfatteren.
Anonym sagde ...

Det er i øjeblikket ikke muligt at tage patent på software i EU... og der bliver kæmpet hårdt on indædt på at det bliver ved med at være sådan (se f.eks. her for en gennemgang) Derfor kan jeg ikke rigtigt se hvorfor nogen herhjemme skulle blive skæmt af Microsofts sagsanlæg... de har jo ikke noget at komme efter.

Anonym sagde ...

Hmmm, Codegirl - nu var der jo også nogen en gang i 30'erne, der sagde at man ikke skulle blive skræmt over en hvis arbejdsløs østrigsk tapetserer med nogle markante udtalelser!!
Jeg tror ikke vi i Danmark skal tro os værnet imod alt muligt ondt udefra bare fordi vi har nogen "filantropiske" mennesker nede i EU som kun vil os det bedste. I disse globaliseringstider er det der sker i verden også det der sker i Danmark.

Jeg kunne godt tænke mig at Bizzen gav nogle eksempler på historierne om "..journalister der har fået en meget kontant afklapsning.."

Dorte Toft sagde ...

Prøver at få tid til det senere. Er midt i en deadline og derefter udlandsrejse, men det er altså en kendt sag blandt it-journalister, at man kan få alskens vrede kommentarer smidt i hovedet, hvis man bringer lidt kritik af open source (og hvis man kommer til at blande open source sammen med åbne standarder:-). Ligeledes kan man imellem blive klandret hvis man kommer til at skrive noget pænt om Microsoft.

Det er en meget, meget engageret skare, der bakker open source op. Masser af kloge mennesker, men nogle af dem har valgt kun at bære briller, der ser sort/hvidt.

Anonym sagde ...

Ja det er såmænd meget sjovt at se om ikke historien gentager sig. Der er måske noget om snakken når forfatteren bag artiklen " A cynic rips..." starter op med lidt genopfriskning af det kommunistiske manifest. Hvornår har det frie åbne initiativ til gratis goder for alverdens befolkning nogensinde sejret over en kapitalistisk grundholdning. Se hvordan det gik med kommunismen - den holdt ikke - holder Open Source?

Sjovt er det ihvertfald at læse de mange mudderkastninger og overfald der er i Version2's blogs, men der er aldrig nogen konkrete pragmatiske forslag om at komme videre, det ligner mest af alt nogen der har travlt med en studentikos pissekonkurrence, ligesom i mine goe gamle gymnasie dage hvor det var enormt hipt at kunne rette de andre tåber når de ikke kunne alle de radioaktive isotoper fra det periodiske system eller kasus i den russiske eller franske grammatik.....
Nåh, men nogen har en gang sagt at det ville være helt utænkeligt hvis man ikke var yderligtgående revolutionær når man var 20, men at man var helt galt på den, hvis man stadig var revolutionær som 40...