30.9.07

"Køb ikke en iPhone": Apple-opdatering giver ekstra bagslag

Apples opdatering af iPhone-softwaren, så hackede mobiler gøres ubrugelige, giver firmaet et nyt, voldsomt imagemæssige bagslag. Opdateringen indebærer nemlig også, at iPhone-købere har måttet sige farvel til en masse af de nyttige programmer, som Apple selv IKKE kunne levere, men som andre lynhurtigt udviklede til download på mobilen.

"Køb ikke en iPhone", lyder dommen fra en af de mest toneangivende gadget-blogs, Gizmodo, efter opdateringen.

Gizmodo hidser sig i modsætning til mange andre ikke op over, at Apple via sin softwareopdatering går i krig mod de hackere, der har gjort det muligt at fjerne bindingen til Apple-partneren AT&T's mobilnet. De to partnere deles jo om indtægter, lyder begrundelsen.

Men Gizmodo-bloggeren har på sin testtelefon også mistet en del af de non-Apple applikationer, som han satte pris på, og herunder muligheden for at uploade fotos på den populære Flickr-tjeneste, muligheden for instant messaging (chat) og for GPS-funktionalitet.

"Havde Apple selv sikret, at vi havde de applikationer, havde vi aldrig behøvet downloade tredje-parts applikationer," lyder det fra Gizmodo.

En blogger ved det respekterede e-magasin Salon skriver, at hvad der er sket, er et udtryk for, at køberen - selv om denne har lagt et stort beløb på bordet for iPhone - faktisk ikke ejer telefonen, men blot lejer den.

Salon-bloggeren Farhad Manjoo går i modsætning til Gizmodo-bloggeren også i rette med bindingen til AT&T-nettet. "Forestil jer, hvilket oprør der ville være, hvis Apple eller Microsoft solgte en pc, der kun måtte gå på nettet via Comcast (en US-internetudbyder, red) - og at pc'en, hvis man forsøgte at gå på nettet via Earthlink, ville blive lukket ned," skriver han. "Forestil jer, hvis Ford kun tillod jer at køre jeres Explorer til Wal-Mart for at købe ind."

Det kan se ud som om, at Apple denne gang er gået over stregen, selv for en del af de mest indædte Apple-fans. Hele forhistorien drages også frem. Apple tabte jo kampen mod PC/Windows-verdenen, selv om Apple havde det bedste produkt, netop fordi Apple ikke ville lade tredjeparter komme til fadet, lyder det. Der var jo hardwareleverandører, der gerne ville producere Apple-kloner, men de fik nej.

Apple synes at have misset, at i disse tider, hvor alle taler om fordelen ved at have "open source" - åbne systemer (som alle kan udvikle til), så vil tolerancen over for lukkethed naturligt nok være mindsket.
En ting var, at musikafspilleren iPod'en udgør en lukket verden. Den var jo helt i front, og det plus Apples stærke brand gjorde den elsket. Men iPhone er ude i et gammelt, konkurrencepræget marked.

Apple har nu vovet at slå sin dyre iPhone ihjel hos dem, der via hacker-softwaren havde åbnet den mod andre mobilnet. Lidt a la: "Kan du ikke længere ringe? Too bad. Men du er også en skidt knægt, så du har fortjent straffen."

Men Apple troede altså også, at køberne ville lade sig nøje med mindre funktionalitet, bare fordi det kom fra Apple og rummede lidt ekstra fancy.

Jesus-telefonen
, som nogen har kaldt den grundet den nærmest religiøse begejstring, den blev modtaget med, har fået endnu et skud for boven. Først var det en gevaldig prisnedsættelse kun tre måneder efter lanceringen (det skrev jeg om her, og nu dette.

Techcrunch, der er en førende it-blog, har følgende råd til Apples Steve Jobs. "Hold op med at tænke som et telefonselskab. Se dog i øjnene, hvad du selv har demonstreret, nemlig at mobiler omsider er blevet små computere. Det burde derfor ikke overraske dig, at forbrugerne forventer at de opfører sig som computere."

Bloggeren påpeger, at forbrugere forventer at kunne tilpasse en computer nøjagtig til egne behov, uanset hvor ejendommelige de end måtte være.

Spørgsmålet er så, om de kun er de tech-kyndige, der er blevet rasende på Apple. Om alle de andre, der nærmest forguder Apple (hørte jeg nogen sige reklamebranchen...), stadig vil købe Jesus-telefonen. Hvad tror du?

PS: Apple-opdateringen rummede i øvrigt også udbedring af 10 fejl/uhensigtsmæssigheder/sårbarheder forbundet med iPhone, skriver Inforworld.
--------------------------------------------------------------

Værd at læse i dag:
KMD bør ikke sælges! Eksisterede den kommunalt ejede it-gigant ikke i dag, ville det være genialt at oprette den. Sådan lyder det fra en af Version2's bloggere, Ole Bech, it-chef i Roskilde kommune. Han bestrider den gængse opfattelse af, at da KMD på visse punkter er nærmest et monopol, så bør KMD sælges, så der kan komme konkurrence på markedet. Ole Bech fortæller, hvad der skete i Norge, da man fik fuld konkurrence der.

6 kommentarer:

Anonym sagde ...

Jeg synes hidsigheden over denne rettelse er noget overdreven. Efter min opfattelse har Apple aldrig markedsført IPhone som en smartphone til erhverslivet med alverdens snedige applikationer på, men derimod som den hidtil bedste ipod, internet in your pocket og så videre.
Jeg slæber selv til daglig rundt på en ipod nano til at høre podcasts på, en telefon (SE K800i) til at ringe og skrive fra (og gå på nettet, men det fungerer så ringe at jeg sjældent anvender det). Telefonen kan også spille mine podcasts, men der medfølger ingen fornuftig software til at håndtere dette, og applikationen på telefonen er også temmelig elendig. Samtidig har jeg også ofte min PDA med for at kunne se videoklip på en acceptabel skærmstørrelse (3,5"), men igen er jeg nødt til selv at rode med at konvertere klippene i windows movie maker til noget der fungerer på PDA'en.
Så vidt jeg kan se kan iPhone erstatte disse 3 apparater uden 3. parts software, og levere en væsentlig bedre internet browse oplevelse. Jeg forventer derfor stadig at stå klar med pengene den dag den bliver tilgængelig i DK, selvom jeg ikke vil betegne mig selv som Apple fan.

trolden sagde ...
Denne kommentar er fjernet af forfatteren.
Anonym sagde ...

Apple har altid sat en stor ære i at levere produkter der virker....altid! modsat fx. Microsoft hvor du kan installere 200 millioner forskellige grafikkort, drivere, og andre programmer.

iPhone virker fantastisk! ...og er der nogle der laver programmer til den uden om Apple anbefalinger, så må man ikke forvente at Apple tager hensyn til dette.

Der skal nok komme de programmer til iPhone som brugeren har brug for...installerer man programmer Apple ikke kan stå inde for, så må man regne med at få et produkt der ikke altid virker.

Jeg har selv en iPhone som virker som den skal til den jeg skal bruge den til - jeg kunne aldrig finde på at installere "alternetive programmer" på den!

Dorte Toft sagde ...

@Henrik, Mon du ikke har lige lovligt lyserøde briller på over for Apple. Har der ikke været problemer med f.eks. OSX, er der ikke problemer p.t. med iPhonens skærm. Har Apple ikke måttet lukke sikkerhedshuller i Safari-browseren, etc. etc?

Men vi er jo forskellige. For nogen virker 3-i-en, for andre ikke. Og for nogen er Apples udbud af applikationer tilfredsstillende, og for andre ikke.

Anonym sagde ...

Ja, jeg fatter heller ikke hvorfor de ikke åbner mere op.

En meget fin lille video-stikpille til Apple her:

Apple: Think different

Dorte Toft sagde ...

Tak for link. Ja, en meget fin stikpille.