9.10.07

Børnecomputer viser vej


Producenterne af de almindelige bærbare, som vi alle bruger, har nok taget et ekstra kik på den børnecomputer, der går under betegnelsen "One Laptop Per Child" (OLPC) - nu omdøbt til XO laptop. Både brugervenlighed og teknologi har fået et nøk fremad, fordi computeren skal kunne bruges af børn helt uden forudsætninger og i områder uden store ressourcer. Også hvad angår sikkerhedsteknologi kan der være noget, der bør smitte af på "voksencomputere".

Tag for eksempel måden, som disse computere går på nettet på. Vi er alle så vant til, at der skal være et lokalnet - eller i det mindste ikke langt til et bredsbåndsstik i væggen. Disse computere bliver hinandens net, og forbindelsen hopper fra computer til computer, indtil den når bredbåndspunktet, for eksempel i en skole. Teknologien kaldes Mesh, og det er forbilledligt forklaret i denne video:

Jeg hæftede mig også ved udsagnet, at børn ikke bare skal lære at bruge en computer, men også lære at bruge den til at samarbejde om ting. Igen er Mesh-netværket i centrum.

Batteriet? De klarer seks timer, men hele 22 timer, hvis man kun læser på skærmen (der i øvrigt også kan bruges som en lille tavle - den er trykfølsom), og batteriet koster kun 10 dollar. Og XO'eren overlever både vand på tastaturet og jord. En tur på gulvet skulle den også sagtens kunne klare. Softwaremæssigt bygger den på produkter inden for open sourceverdenen, og herunder styresystemet Linux. I øvrigt kan børnene selv med et tryk på en knap se koden, de kører på. Og de kan ændre den.... men den kan også genskabes med et tryk.

PS: Ja, jeg er sent ude med min omtale af One Laptop per Child, som MIT's Medialab Nicholas Negroponte blev bannerfører for, og hvis realisering er sket i et non-profit selskab.

Målet var at skabe en pc til 100 dollar, men prisen ender vist på omkring 188 dollar, altså knap 1000 kroner.

Hvis du er interesseret i at støtte børn i u-lande ved at gøre det muligt for dem at lære at udnytte en pc til at blive klogere og - hvem ved - måske til at skabe sig en forretning i den sidste ende, så kan du donere en børnepc via dette websted. Her fortælles også om et særligt gaveprogram, startende den 12. november, rettet mod borgere i USA og Canada, så de kan købe en OLPC-selv og samtidig forære en anden til brug i u-lande. (Sært, at programmet ikke er globalt).

Danske Computerworld har skrevet en del om børnepc'en, herunder både en voksen- og en børneanmeldelse. Listen over dækningen er her.

Tak til "trolden" for at have tippet mig om videoen.

2 kommentarer:

Helle sagde ...

Hej Dorte,
ja det er ærgerligt, at konceptet foreløbig er forbeholdt Amerika, men vi kan måske gøre noget ved det via denne Facebook-gruppe:
"I don't live in North America or Canada, but I WANT to buy the OLPC laptop"
http://www.facebook.com/group.php?gid=5562657313

vh Helle,
eJour

Dorte Toft sagde ...

Tak for tippet, Helle. Jeg har nu join'et gruppen.