11.7.06

Chipkortlæser i ultrabærbar ny Dell

Der findes masser af gode sikkerhedsaspekter i chipkort, men jeg har altid fået at vide, at de er for bøvlede til bred brug, da folk jo skal anskaffe en separat chipkortlæser til deres bærbare eller hjemmepc'en. Men måske bliver det historie. Jeg kan i hvert fald se, at Dells nye ultrabærbare D420 som standard har en indbygget chipkortlæser - en bette revne i siden. Måske er andre producenter også ved at gøre chipkortlæser til standard.

Chipkortet er som måske bekendt langt, langt sværere at kopiere og forfalske end et kort, som blot har en magnetstribe (derfor satte bankerne chip på vores Dankort). I visse virksomheder er chipkortet allerede blevet en af adgangskoderne til såvel bygninger som systemer.

Perspektiverne for private? Lad os sige, at fremtidens sygesikringskort får en chip i sig. Kortet kunne så blive en af adgangsnøglerne til diverse offentlige registre og serviceydelser, altså vores digitale signatur(så vi slipper for bøvlet med den nuværende). Det kunne såmæn også rumme vores elektroniske patientjournal, således at vi altid har vores helbredsoplysninger på os (og selvfølgelig skal der ekstra adgangskoder knyttes til den del).

Køber vi ind på nettet og vil betale med et chipkort (Dankort, Visa, Mastercard, American Express etc), slipper vi for møjsommeligt at indtaste tal for tal, og skulle der i pc'en være indsmuglet ondartet kode, der aflytter tastaturtryk, lytter koden forgæves.

Men udviklingen fordrer jo, at diverse web-steders software (applikationer) evner at hente data fra chipkortet, og det tager nok tid, inden det er på plads. Til gengæld må det også være muligt at sikre ubrudt kryptering af kortets informationer fra chippen til dybt inde i applikationen.

Dells D420'eren debuterede i øvrigt USA i den 20. juni og i Europa i denne måned. Vægten ligger på omkring 1,5 kilo, og der kan vælges et batteri, som har op mod syv timer i sig. (Det har Dell også brug for - har ikke det bedste ry, hvad angår de lette bærbare og batterierne) Pc'en er ikke som standard superbestykket med hverken processor, RAM eller harddisk, men den lette vægt og batteritiden er jo også det vigtigste den ultrabærbare kategori.

Hvad jeg også noterede mig var imidlertid, at forbindelse til mobiltelefonnettet (det hurtige 3G-net) er indbygget som standard (ligesom til Wi-Fi). Man er altså ikke kommunikationsmæssigt fortabt, hvis man som jeg var i sidste uge, er langt væk fra en bredbåndsforbindelse. (Og jo, jeg ved. Også ved 3G-net kan man jo risikere at være i et "hul" på kortet, og så er der kun tankeoverførsel tilbage:-))

Ingen kommentarer: