30.7.06

For smalt bredbånd

Der kom bredbånd på bordet i går aftes blandt BBQ Ribs, dampet fisk og grillede pølser. Der var fælles sommerfest i en lille havneflække på Samsø, Langør, hvor vi ind imellem holder til, og jeg nåede ikke at sætte mig til bords, før to andre gæster havde krævet, at ”nu må vi altså få gjort noget ved bredbåndsforbindelsen herude”.

Forbindelsen er alt, alt for langsomt, og de af os, der allerede har fået etableret en forbindelse, betaler hver især i dyre domme, selv om de fleste af os ikke er fastboende. TDC tjener fedt på os. Andre aktører er her vist ikke.
”Du må sørge for, at vi alle sammen bliver dækket med ét trådløst, hurtigt net,” sagde en af dem, der kommer fra København, til mig. Henvendelsen skete vel i tiltro til, at når jeg skriver om IT, så har jeg nok forstand på bredbånd også. Det har jeg ikke, men lidt har jeg da snakket med nogen, der havde.

Men så enkelt er det jo ikke med bredbånd. For eksempel kan min nabo, der ligger 30 meter herfra ikke koble sig på mit trådløse net, som jeg ellers foreslog ham, vel vidende at trådløse net jo har en rækkevidde på omkring 100 meter. Men altså ikke mit. Det rækker ikke en gang ud i solstolen, 25 skridt fra det trådsløse udstyr. Jeg må bo i et helt strålingssikkert beskyttelsesrum. Jeg troede ellers, at den gamle fisker, som oprindelig byggede vores lille hus som egen garage med et ekstra rum til at arbejde med garnet, blot havde brugt de billigste cementsten på markedet.

Men som min kloge kilde sagde. I kan jo bare grave et kabel ned – læg det inden i en vandslange. Da kablet ikke skal over kommunal grund, kan vi faktisk bare gøre det, så det overvejer vi. Vi får det så billigere, men ak – ikke hurtigere. (Det har lige taget mig 15 minutter at uploade 40 fotos fra sommerfesten til et netalbum).

Jeg selv har håbet på at Samsø kommunen får rejst en mast til såkaldt WiMax-bredbånd, der har høj hastighed og som har en radius på omkring 25 kilometer – nok til at dække også alle de afkroge på Samsø, hvor TDC ikke ser sig i stand til at levere bredbånd. Men det har kommunen næppe til hensigt (når man tænker infrastruktur her gælder det udelukkende vand og varme, busser og færger). Men ville kommunen være fremsynet og gøre det for at stille fastboende og fritidssamsinge bedre, ville det være forbudt! Selv om INGEN blandt markedets bredsbåndsleverandører vil love at levere til ALLE på Samsø.
I min klumme på bagsiden af Berlingske Business i morgen tager jeg et kig på netop bredbånd til udkantsområderne, men den rummer altså ingen løsning til os i Langør.

PS: Hen under aftenen kom jeg til at snakke med en tredje nabo, der hører hjemme i Århus-området, om bredbåndsproblemet.
”Gør ingenting, kære du. Tænk hvis vi får bredbånd... så vil ungerne jo krybe hen foran pc’en og spille spil, ligesom derhjemme, og så har vi jo ingen undskyldning have for ikke at være tilgængelige,” lød appellen, som jeg bestemt også har forståelse for.
Men helt utilgængelig er han dog ikke. Faktisk har han et GSM-kort (mobiltelefoni) i sin bærbare, så han kan koble sig op. Men det er laaaaaaaannnnnnnnngggggsomt, så også af den grund holder han opkoblingen til et minimum.

PPS?: Hvordan er din holdning til dette? Og har du et godt tip til Langørs 25 husstande?

5 kommentarer:

Henr sagde ...

"har du et godt tip til Langørs 25 husstande?"

Ja, det har jeg: Flyt!

Er der lyntog med halvtimesdrift og 6-sporede motorveje direkte til enhver afkrog af danske feriesteder, små-øer osv.? Nå ja, ind i mellem er der som led i politiske studehandler måske placeret en ekstra overflødig motorvej et eller andet sted - men som hovedregel er der ikke.

I avisen skriver du, at kommunen gerne må støtte en biograf, men ikke bredbånd. Kunne fejlen her være, at kommunen overhovedet støtter biografen?

Hvorfor skal det offentlige tvangsopkræve skatter til noget, som for få borgere ønsker, og derfor ikke kan løbe rundt?

Ønsker du egentlig bare et mere socialistisk samfund? Eller det snarere udspekuleret egoisme, hvor det mere handler om at få andre til at finansiere det, man selv ønsker - men pakket ind som noget der kommer "alle" til gode...

Jeg kunne rigtigt godt tænke mig en Emmerys-bager lige rundt om hjørnet. Det ville være utroligt godt for folkesundheden og familielivet og højne fødevarekulturen hvilket jo er vigtigt i et stadig mere globaliseret samfund, hvor sammenhængskraften kan være truet. Af disse grunde burde der ligge en Emmery-bager i enhver lille landsby. Det tror jeg faktisk at vi er mange i min omgangskreds der synes. Men desværre lader der ikke til at være et marked for det. Er det så også en opgave for det offentlige?

Dorte Toft sagde ...

Til Henr,
Et mere socialistisk samfund? Gnæk, gnæk. Tænk at det skulle lykkes mig at få det skudt i skoene :-)
Nej, og det er vist heller ikke udspekuleret egoisme, der taler, for selvfølgelig skal jeg fortsat betale for bredbåndsadgangen.
Jeg mener såmæn' blot, at det også kunne tjene det lille samfund som sådan, at folk kunne vælge at udøve deres erhverv her på øen, når det kan gøres via en god nok bredbåndsforbindelse. Du kan evt. tage et tjek på statistikken over indbyggertallet på Samsø og aldersfordelingen. Men vi kan selvfølgelig også gøre hele øen til et stort plejehjem for de resterende oldinge. Spørgmålet er så, om der er skatteborgere nok tilbage på øen til at finansiere deres daglige brød.
Emmery-bageren lige om hjørnet? Det har jeg faktisk derhjemme, og jeg lægger pænt med penge hos dem. Gemalen synes imidlertid det er alt for dyrt, så han er så småt gået i gang med at øve sig i at bage (der er endnu langt til Emmery's standard). Men der er altså et alternativ, som vist ligger inden for alles økonomiske rammer. Det er der ikke med bredbånd, bortset altså fra dit råd "Flyt". Hvis det altså ikke koster for meget.
mvh Dorte

Martin Seebach sagde ...

Grunden til at kommunerne rundt omkring ikke må bygge IT infrastruktur for skattekroner, er af hensyn til konkurrencen. ClearWire fik for et års tid siden en del millioner skudt i ryggen af en investor, så der kunne komme liv i WiMaxx markedet i Danmark.

Men det koster mange penge og tager langt tid at være ClearWire. Og hvis der ellers var udsigt til at tilfældige "visionære" politikere på må og få kan udkonkurrere private (og det kan de typisk, med skattekassen i den ene hånd og lovgivningsapparatet i den anden), så havde ClearWire aldrig fået en eneste investor, og så går den teknologiske udvikling i stå.

Og mit konkrete, og markeds-kompatible forslag til dig og de andre ø-boer: Ring til ClearWire og sig at f.eks. 50 af jer er parate til at tegne abonnement fra første dag, hvis de sætter WiMaxx op på Samsø i en fart. Find også en med en skorsten på privat grund der vil lægge mast til. Hvis du ikke kan finde dem, så er problemet nok slet ikke så stort.

mvh
Martin

Gunnar Langemark sagde ...

Jeg har overvejet om man skulle lavet et projekt:
én million mennesker slår sig sammen om at købe en kommunikationssatellit til deling.
Men problemet med det er, at upload er så fandens langsomt ...

Så jeg ved det ikke rigtigt.
Endnu er en god netforbindelse ikke noget der ses på med samme alvor som rent drikkevand.

Dorte Toft sagde ...

Vedr. Clearwire. Har hørt en masse godt om tjenesten (f.eks. i Kurt Westh's blogindlæg om, hvorledes han fik bredbånd i kolonihaven). Jeg tror, jeg vil skrive et lille indlæg i Samsø Posten, som især går til de fastboende, og så bliver det spændende at se, om nogen melder sig på banen. Men bliver jo også nødt til at kende prisen, hm, hm. Samsø er dog som skabt til WiMaxx - relativ flad og ikke særlig stor. Dorte