11.10.06

Pc'en forstår kronprins Frederik i dag

Danmark har jo endelig fået software i hus, der gør det muligt for pc'en at ”forstå” det talte ord, eller rettere at omsætte tale til nedskreven tekst. I morgen (torsdag) fejres det ved en ceremoni med kronprins Frederik som deltager i sin egenskab af at være protektor for Ordblinde/Dysleksiforeningen.

Talegenkendelse er en sand gave til ordblinde, så de slipper for at slås med bogstaverne, og deres formuleringsevne adskiller sig jo ikke fra andres. En af de allerbedste journalister, som jeg er løbet ind i under min lange karriere, var faktisk ordblind.

Produktet hedder Dictus, og det koster til privatbrug kr. 937,50.

I øvrigt er talegenkendelse langt fra blot et handicap-redskab. Har du lyst til at diktere dit notat til Microsoft Word eller mail’en til Microsoft Outlook, så voila. En mikrofon (f.eks. i et headset) skal der dog også til. Men træn lige programmet 10-15 minutter først, så det vænnes til at lytte til dig. Og forvent ikke du kan diktere fejlfrit samtidig med, at dine teenageunger skændes, hunden gør og manden spørger, hvor han har lagt sine briller.

Dictus fungerer til hele Microsoft Office 2003-pakken. Har du en ældre pakke, skal der en udskiftning til. Talegenkendelsen naturligvis også en velkommen hjælp til dem, der ikke kan betjene sig via et tastatur – altså også til dem med svære museskader.

Avanceret sprogteknologi fra Philips
Produktet er udviklet af danske Prolog Development Center, der har taget udgangspunkt i avanceret sprogteknologi fra Philips, som desuden har bistået i processen. Videnskabsministeriet og Kulturministeriet har skudt penge i udviklingen, og ministerierne giver faktisk også en støtte til hver Dictus, som sælges til private.

Den første overskrift på projektet hed i øvrigt øjeblikkelig tekstning af nyheder på DR-TV og TV2, og det er vist halvvejs i gang. En anden overskrift er hurtig nedskrivning af alle de mange ord, der siges fra talerstolen i Folketinget. I dag tager det omkring 10 dage, før vi kan læse medlemmernes konstruktive guldkorn samt trivialiteter såsom de konstante indbyrdes æv-bæv-du-er-dum.

Mere om Dictus her. Jeg behøver vel næppe at fortælle, at de store sprogområder længe har haft god talegenkendelse på plads, og visse mindre har også.

PS til Open Source-tilhængere/Microsoft-hadere. Jeg ved ikke, om Dictus også på et tidspunkt kommer til at fungere sammen med Open Office.

5 kommentarer:

Anonym sagde ...

Du antyder, at man skal være OpenSource-tilhænger og/eller Microsoft-hader for at bruge OpenOffice.

Kunne det tænkes, at nogen faktisk foretrækker OpenOffice som produkt og er ligeglad med, om det er OpenSource eller hvem, der ikke har lavet det? Eller er det for nuanceret til din journalistik?

Dorte Toft sagde ...

Selvfølgelig kan der være mange flere årsager til at bruge Open Office end blot de anførte. For eksempel prisen, og at det er et udmærket produkt:-)

Mit PS var blot et forsøg på at undgå at der gik for meget pro et contra Microsoft-diskussion i dette. Erfaringsmæssigt skal der jo ikke ret meget til at udløse det, og så bruges tid og kræfter på den diskussion. Jeg håbede blot på en stund med fokus blot på TALETEKNOLOGI. Det har det truede danske sprog fortjent.

Så kære anonyme. Hvad er din holdning til det danske sprogs chancer i det elektroniske univers?
Dorte

Anonym sagde ...

Fair nok - og samtidig hermed en undskyldning for den impulsive lidt hårde bibemærkning.

On topic: Spændende udvikling. Det danske sprog er vores fælles sprog og teknologi til understøttelse af det danske sprog bør om muligt være tilgængelig for alle. Men det er ingen selvfølge, så jeg håber Kulturministeriet laver en strategi for at gøre sådanne teknologier teknisk til rådighed for mere end blot det nuværende flertal.

Anonym sagde ...

Open Office kommer det jo til at virke med hvis der er nogle der gider at skrive en plug-in. Det kræver næppe den store raket videnskab, men det er da interessant/underligt at det ikke er understøttet fra start af.

Dorte Toft sagde ...

Er der et "stik" i Open Office til sprogteknologi (syntetisk tale og talekendelse)?

Men i øvrigt i denne sammenhæng. Tag gerne et kik på min klumme på bagsiden af Berlingske Business på mandag.