19.10.06

Teknologirådet ønsker privatlivstilsyn

Resumé: Staten bør beskyttede almindelige mennesker bedre, når de færdes på nettet, mener Teknologinævnet. For de ved ikke, hvor meget de kan skade sig selv. Alene de elektroniske spor, de efterlader sig om deres færden på nettet, er med til at muliggøre et overvågningssamfund, hvor også arbejdsgivere kan misbruge sporene. Folk er heller ikke klar over, at når det billede ”hvor man danser på bordet til en familiefest” lægges på nettet i dag, så kan det blive brugt mod en om 40 år. Resumé slut. Af artiklen ”Teknologirådet vil have ny privacy-politik” på Computerworld.dk.

Artiklen, der er langt mere nuanceret end mit resumé, bygger på en ny rapport, som udgives af EPTA, der er ”det europæiske netværk for parlamentarisk teknologivurdering”. Teknologirådet her i Danmark er blandt medlemmerne. Er det mon et EU-officielt netværk, et halvofficielt eller pseudoofficielt?

Send flere penge til omsorg
Teknologirådets direktør Lars Klüver giver udtryk for, at opmærksomheden over for datasikkerhed i højere grad bør drejes over mod privatlivs-sikkerhed, også kaldet privacy. Det nuværende Datatilsyn bør have flere penge og øget myndighed, for eksempel til at lukke hjemmesider. Datatilsynet skal i højere grad virke som en privatlivstilsyn. Jo, det siger han altså til Computerworld.

Umiddelbart siger jeg blot ”Tak for kaffe”, og nej tak. En stat med et organ med et privatlivstilsyn. Men det er selvfølgelig ikke fair blot at reagerer med et skud fra hoften. Tid til at læse rapportens godt 100 sider igennem har jeg dog ikke. Men selvfølgelig ligger der en risiko for, at visse politiske regimer vil snage i folks privatliv. Behøver jeg skrive DDR, Kina, Rusland, Cuba med flere? Behøver jeg skrive antiterrorindsats, der er gået amok i paranoia? Jovist USA. Og selvfølgelig vil der også være virksomheder, der misbruger data. Virksomheder er jo ikke bedre end mennesket.

Beskyttelse mod bagvaskelse
Og man kan vel heller ikke have noget imod følgende citat fra Computerworld. ”Love og regler skal nemlig optimeres for at beskytte borgerne mod bagvaskelse på nettet eller mod, at kommende arbejdspladser dataminer (Min tilføjelse: computere leder efter "tilfældige mønstre i spor" og finder frem til nye sammenhænge) sig frem til svar på spørgsmål, som de ikke må stille ved en ansættelsessamtale.”

Men umiddelbart skimmede jeg i rapporten også en hel masse spor fra den professionelle bekymringsindustri på it-sikkerhedsfronten - fra dem, hvoraf nogle tjener til livets oprethold på begrebet "overvågningssamfund".

Jeg er helt sikker på, at der kan snørkles teknologi sammen, der tager højde for enhver ”hvad nu hvis min bagdel var spids og smurt med remoulade”-afsløring. Som lægger magt til at give og afvise indsigt i borgerdata i borgerens egne hænder (de får travlt), som sikrer en officiel stempling af websteder som ”sikre for privatlivets fred” etc.

Men ligger der ikke også en fare i denne velmente bekymring for vores alle ve og vel? Jeg håber, på at der er nogen. der har mod på at læse EPTA-rapporten igennem og komme med en nogenlunde afbalanceret vurdering af den. Gerne som kommentar til dette indlæg.

Bange ældre bestemmer
Googles administrerende direktør Eric Schmith sagde for få dage siden, at tech-industrien må hjælpe dem, der bestemmer, med at blive klogere på internettets rolle i samfundet (Artiklen er her
). For politikere og embedsværk hører typisk til en ældre generation, end dem, der færdes hjemmevant på nettet, og derfor også mere modtagelige for skræmmevisioner.

Jeg er selv overbevist om, at de generationer, der er de flittigste brugere af internettet, har en helt anderledes afslappet holdning til privatlivets fred. På et arrangement for omkring 70 bloggere for nylig (Blogforum) talte mange om, at netop den langt større åbenhed, som alle lægger for dagen på nettet (ved at skrive blogs, lægge fotos og videos åbent frem etc.) vil gøre, at ikke en hund vil gø over et billede, hvor man danser på bordet til familiefesten. I hvert fald slet ikke om 40 år.


PS: Dette indlæg bør også ses i en vis sammenhæng med, at videnskabsminister Helge Sander jo har nedlagt Rådet for IT-sikkerhed (der i forvejen var så skammeligt udsultet, at det var tandløst). IT-sikkerhed skal fremover især håndteres af Teknologirådet!

Beslutningen er hjernelam. Af mange årsager, heriblandt det basis-borgergruppe-flip, der også køres i Teknologirådet ("mon ikke vi har gode grunde til at være bange"), og derefter lanceres som SANDHEDEN om familien Danmarks holdning.

Sanders beslutning er faktisk så håbløs, at organisationen for it-ansvarlige i Danmark, Dansk IT, selv har valgt at oprettet et sikkerhedsråd, for at sikre, at der findes ansvarlig kompetence

Sander vil give Teknologirådet penge til at købe kompetence ind, når nødvendigt. Og jo, jeg erindrer tydeligt en af de konsulenter, som Teknologirådet for en del år siden brugte hyppigt, når det gjalt it. Det var en tidligere formand for fagforeningen Prosa. En formand, der på et tidspunkt sagde til sine medlemmer, at de måtte aldrig arbejde på et it-system, der kunne gøre nogen arbejdsløse!!

PPS: For nogle vil dette indlæg være som en rød klud. I er velkommen til at hænge mig til tørre via Comments. Jeg håber, at andre også vil give deres mening til kende.

1 kommentar:

Dorte Toft sagde ...

Som en afbalancering af mit eget indlæg, her et essay af sikkerhedsmanden Bruce Scheier, som jeg har dyb respekt for, selv om jeg ikke altid er enig med ham. http://www.schneier.com/blog/archives/2006/10/the_death_of_ep.html