17.1.07

Firefox-browseren stadig mere populær

Selv om Microsoft netop har fortalt, at den nyeste version (7) af Internet Explorer browseren er blevet downloaded hele 100 millioner gange, så synes den ikke at have bremset op for den succes, som den mest brugte alternative browser, Mozilla Firefox, har. Flere af de firmaer, der professionelt holder øje med webtrafikken, herunder med hvilken browser folk bruger, fortæller, at Firefox fortsat vinder markedsandel.

En statistik, som firmaet Net Applications står bag, viser, at Explorers markedsandel i december faldt til under 80 procent, mens Firefox' nu er steget til 14 procent. I en artikel i bladet Information Week anføres, at Explorer 7 blot erstatter den tidligere version.

På sin vis har jeg altid troet, at en browser er en browser er en browser. At forskellen er forsvindende. Men på ét punkt er der en kolossal forskel. Når jeg arbejder med denne blog, der er baseret på blogtjenesten Blogger, går det vel dobbelt så hurtigt med Firefox som med Explorer. MS-browseren gav også jævntligt problemer. (OBS - jeg har ikke downloaded version 7).

Tippet om at bruge Firefox til Blogger fik jeg af Lisbeth Klastrup efter tidligere at have klaget min nød over langsommeligheden her på bloggen.

Udviklingen i "browserkrigen" er faktisk overmåde spændende at følge. Pioneren var jo Netscape, men da Microsofts Bill Gates med nogen forsinkelse fik erkendt, at internet repræsenterer fremtiden, varede det jo ikke længe gør Microsoft nærmest tog livet af Netscape gennem at forære sin nye browser væk. Mozilla Firefox, der også er gratis, og som hører Open Source-verdenen til, ser ud til at præstere, hvad jeg ikke rigtig har set på andre fronter, nemlig at æde sig ind på et af Microsofts veletablerede territorier.... Men så var der også lige Googles gratis mailtjeneste Gmail. Er der mere, jeg har overset?

4 kommentarer:

Anonym sagde ...

Prøv at se FDIMs statistik over browsere anvendt på danske internetsider: http://fdim.dk/?vis=page&ID=73

Her vil du se, at de tal du nævner ikke passer med de danske forhold. IE browserne anvendes af 88.4%. Hvis du sammenligner over de sidste uger kan du se at IE 7.0 vokser meget hurtigere end Firefox.

Men indrømmet: Firefox er en fed browser

/Per Palmkvist Knudsen

Dorte Toft sagde ...

Har Danmark ikke også et ry for at være det allermest Microsoft-loyale land? Og hvis det er tilfældet - hvad skyldes det mon? Så vidt jeg husker har Firefox syd for grænsen en meget stor markedsandel.
Dorte

Per Palmkvist sagde ...

Når jeg ser på de samme statistikker for krak.dk, så er billedet endnu mere tydeligt: 94.4% af krak.dks brugere anvender en IE browser. Og da krak.dk har mere end 1 mio unikke brugere om ugen, og mere end 2,5 mio unikke brugere om måneden, så udtrykker de nok meget godt hvad gennemsnitsdanskeren anvender. Og det er ikke fordi alle danskere loyalt følger hvad Microsoft siger. Det kan bla. ses af at 1.7% af alle besøgene på krak.dk i januar 2007 indtil dato - eller lige så meget som 67.415 besøg - stadig anvender windows 98. Men måske er det mere et udtryk for, at danskerne var tidligt på Internettet - og egentlig lever meget fint uden tab browsing, bannerblockers oma?

/Per Palmkvist Knudsen

Kim Elmose sagde ...

Ja, de fleste vænnede sig vel fra starten til at have den installerede browser liggende - og så er langt, langt de fleste brugere som jeg kender flintrende ligeglade med hvad de bruger - det skal bare virke - og de gider ikke at skifte rundt og prøve andet. Lidt lige som med VHS-maskiner til DVD-afspillere til harddiskoptagere.

Men jo - DK er MS land. Skidt at de fleste så først nu får adgang til tabbed browsing og feedreaders i browserne som i årevis har været standard i Firefox og Opera samt Safari.