21.1.07

To skærme booster din produktivitet kraftigt

En skønne dag vil arbejdsdagen måske ske foran en rundet, meget bred skærm, der fylder 100 grader af cirklens 360 grader. Forskning har vist, at en sådan skærm giver et meget stort boost i produktiviteten, for der er plads til alt, hvad man arbejder på lige nu, plus alt det man ind imellem har behov for jævnligt at tjekke ud af øjenkrogen (periferisynet). Mail og chat, webopslag, tekster, økonomisystemet… fortsæt blot.

Men blot en ekstra skærm foran pc’en kan skam øge produktiviteten med fra 10 procent og opefter, og det fortæller jeg om i morgendagens klumme på bagsiden af sektionen Berlingske Business. Titlen er ”10-30 pct. mere tid for 1.700 kroner” – en ret typisk pris på en ekstra skærm.

Men man ”knapper” ikke bare lige en skærm ekstra på
. Pc’en – hvad enten den er stationær eller bærbar – skal forsynes med lidt ekstra til, og her er jeg desværre på ret bar bund, fordi jeg ejendommeligt nok endnu ikke selv har fået mig en ekstra skærm. Men her er lidt, som jeg har læst (originaltekst følger).

Er det IKKE pc’en på arbejdspladsen, det gælder (dér har I sikkert kyndige pc-oppassere), og har du ikke selv lyst til at åbne ”dåsen” så søg hjælp hos den kloge gut m/k, der har hjulpet dig før. Pc’ens manual skulle hjælpe på vej.
Gælder det den stationære pc, skal der et ekstra grafik-kort til (kortet forbinder selve computeren og skærmen). Til den bærbare findes en særlig adapter, og der ser også ud til at være en måde blot at koble den ekstra skærm til via et af USB-hullerne.

Journalisten Ivan Berger på New York Times har skrevet en artikel om, det kæmpefremskridt som en ekstra skærm repræsenterede. Fra artiklen lidt om tilkobling af ekstra skærm:
”Adding more monitor outputs to a computer is usually not difficult. For desktop PC's, you can either add a second graphics card (the board that links your computer to your monitor) or replace your single-output graphics card with a dual-output model (about $80 and up) — and probably get other improvements (like faster screen response for games) in the bargain.
You can add more video cards if two screens are not enough and your computer has the slots to hold them, or buy triple and quad cards from Matrox and Nvidia. (Just make sure you get a card that fits your computer's graphics slot: PCI, AGP or PCI Express. Your computer's manual should tell you this, or you can run the system scanner software at www.crucial.com.)
If you have a laptop computer, or are reluctant to delve into your computer or hire a technician, you can use the Matrox DualHead2Go, or Tritton SEE2 adapters. The DualHead2Go ($169, shopmatrox.com) plugs into the VGA monitor output of laptops and some desktop computers; the SEE2 ($99, retailers listed at www.trittontechnologies.com) plugs into a U.S.B. 2.0 socket.”

Hvis du har et bedre bud, så fortæl endelig om det. Tryk blot på Comments.

Begræns forstyrrelserne
Jeg har også kigget på en lang række andre artikler/rapporter om fordele (og ulemper) ved dobbeltskærme, og om, hvorledes hvorledes man øger sin produktivitet ved at få begrænset alle forstyrrelserne.

En rigtig god, ældre artikel om folk, der forsker i, hvor vi kan blive mere produktive, findes i New York Times Magazine. Den har titlen ”Meet the Life Hackers”. Lifehacker er blevet et synonom for alle dem, der kigger på, hvordan vi bedre overlever informationsoverflod og tilværelsen i den anden ende af en dims eller computer.

Undersøgelsen, der viste en meget stor produktionsgevinst ved at bruge en stor Apple-skærm er her.

En af nøgleforskerne på området, psykologen Mary Czerwinski, der er forsker hos Microsoft og tidligere har arbejdet med Nasa-opgaver, skriver om produktivitet og skærme her.

Check i øvrigt, hvad hun skriver om kvinders problemer med at orientere sig i virtuelle 3D-verdener, og hvorledes det blandt andet kan afhjælpes med større skærme.

Men store skærme rummer i sig selv også problemer, der mangler at blive løst. Det omtales i en større forskningsbaseret publikation, som du finder her.

Tjek Gina Trapani
Når det gælder lifehackers vil navnet Gina Trapani ofte dukke op. Hun står i spidsen for et lifehacker-site og skriver selv to ugentlige klummer under overskriften ”Geek to Live”. Tag for eksempel et kig på, hvilken software (med indflydelse på produktiviteten) hun synes var bedst i 2006.

Og vil du virkelig drukne dig i skriverier om lifehacks og produktivitet, så klik bare på denne del.icio.us- søgning.


Men som nævnt. Kommentarer til, hvorledes ekstra skærme tilføjes – samt fordele og ulemper ved dem modtages gerne.

14 kommentarer:

Karen sagde ...

Jeg mærker helt klart et forbedret produktivitet med 2 skærme. Jeg er "technical communicator", bedre kendt på dansk med den begrænsede titel "teknisk skribent". Dette emne optager mange i de kredse, der diskuterer teknisk kommunikation. Alle der har 2 skærme, roser opsætningen til skyerne, og vil aldrig nøjes med 1 skærm mere. Tak for de links du har her om dette emne. Det er nok 2 år siden jeg fik dem installeret på arbejde. Hjemme har jeg kun 1 skærm. De 2 skærme er hvad jeg foretrækker når jeg skal lave en større redigeringsopgave. Alle indkomne kommentarer står på den ene skærm, og den fil jeg skriver i, står på den anden skærm. Jeg får masser af plads at boltre mig i, og jeg får et bedre overblik. Hvis jeg arbejder med et værktøj som Illustrator, kan jeg smide alle toolbars mm over på den ene skærm, og bruge den anden skærm udelukkende til det, jeg arbejder med. Nu får jeg en slags klaustrofobi på min hjemmeskærm! Hvis jeg vil arbejde hjemme, tilrettelægger jeg mit arbejde så jeg kan lave de arbejdsopgaver der kun kræver 1 skærm. Dog er jeg villig til at droppe de 2 skærm hvis jeg kan få fat i den skærm jeg blogger om her: http://www.mardahl.dk/2007/01/21/very-cool-screen/
:-)

Karen sagde ...

PS Jeg glemte dit første spørgsmål: hvordan gør man. På sin vis har du allerede svaret. Det afhænger af din nuværende opsætning, og hvad du skal opnå. Men... jeg faldte over en diskussion om 2 skærme eller en meget bred skærm her:
http://reviews.cnet.com/4520-10166_7-6464075-1.html
Og det link har et link til en vejledning i hvordan man får en ekstra skærm koblet på sin pc:
http://reviews.cnet.com/4520-11319_7-5620889-1.html

Dorte Toft sagde ...

Tak for kommentarerne og henvisningen til "sådan gør du". Stærkt med de små undervisningsvideoer. Bare man altid kunne få sådanne, når man skal sætte sig ind i noget teknisk:-)
Dorte

Søren Kiilerich sagde ...

Hej Dorthe

Tak for din som oftest interessante blog.

En stille korrektion må dog være på sin plads: De fleste bærbare (dvs alle jeg er stødt på, som er produceret inden for de sidste 3-4 år) er født med et grafikkort der kan håndtere to skærme samtidig. Kig efter et trapezformet stik på ca 1½ x ½ cm med et gevind på hver side - se billede på http://square.umin.ac.jp/elbow15/adapter/miniD-Sub15pin.gif

Mvh

Søren K

Anonym sagde ...

Ifm. systemadministration og softwareudvikling har jeg selv brugt "dual head display" på Linux i nogle år efterhånden, og vil heller ikke så gerne tilbage til kun en skærm.

Det kræver faktisk ikke så meget af hardwaren, og mange nyere PC'er kan sagtens klare sig med kun et skærmkort fordi de ofte har to udgange - en til analog skærm (gammeldags billedrør) og en DVI udgang til digitale fladskærme.
Så slutter man bare de to skærme til hver sin udgang og beder operativsystemet om at bruge dem som separate skærme - vupti, så har man dual head.

Dette har jeg også gjort med min IBM laptop, hvor jeg sætter den til at bruge en ekstern skærm samtidig med den indbyggede. Det spiller fint nok.

Udover den forbedrede produktivitet er der også god mulighed for lidt ekstra stress - hvis man altså benytter sig af at have sin IM klient, mailprogram, RSS newslæser osv. på skærmen samtidig. Men det bliver nok det næste problem der skal løses... :-)

Og i øvrigt - hvor ville det være meget federe at have den der 30" Apple skærm istedet for to cheap'o Dell 17" TFT'er... :o)

Mvh
Kenneth

Dorte Toft sagde ...

Den med den ekstra medfødt stik på den bærbare. Jeg var nok bare lidt indsnævret og ikke særlig sparsommelig:-) Tænkte på, at det bedste nok var to skærme i samme højde og måske drøjde, så øjet ikke skal omstille sig for meget. Men selvfølgelig vil det være et stort fremskridt alligevel med en ekstra skærm knappet på.
Hvad med softwaren? Man skal jo f.eks. gerne kunne lave drag-and-drop og cut-and-paste på tværs af skærme. Skal der noget særligt til?
Dorte

Anonym sagde ...

Mmm, nu bruger jeg fortrinsvis Linux og der skal der ikke noget særligt til, udover man skal ændre i skærmopsætningen og fortælle at man vil bruge begge skærme og strække sin "workspace" over dem begge (samme på både stationær og laptop).
Man kan selv bestemme om maksimering af et vindue maksimerer til begge skærme eller kun den ene, og jeg har endnu ikke mødt et program som havde problemer med mit setup. Jeg gætter på at det foregår helt transparent for applikationerne - de "ser" bare en skærm med en meget højere opløsning.

Jeg ved at min kollega har samme stationær maskine som mig, og han har også "en stor desktop" i Windows XP, men jeg har ikke gidet at undersøge opsætningen. Antageligvis indstiller man det i ATI-tool/Nvidia-tool eller hvad det nu hedder, det program som sørger for ændringer i grafikdriveren.

I den mindre seriøse ende af skalaen, omend stadig fornøjeligt, er der den nye udfordring i at finde dual-head baggrundsbilleder. De skal jo så være i 2560x1024 opløsning for mit vedkommende, og det giver mulighed for nogle ret fede panoramafotografier m.m. :-)

Mvh
Kenneth

Mark Jensen sagde ...

Hej

Når du nu så pænt nævner Apple testen i din artikel på Business.dk, så bør du måske også være opmærksom på, hvor forkert testen er!

Productivity and Screen Size

Summary:
A study of the benefits of big monitors fails on two accounts: it didn't test realistic tasks, and it didn't test realistic use. Productivity is a key argument for workplace usability, but you must measure it carefully.

Dorte Toft sagde ...

Jamen dog. Sidder lige p.t. optaget af arrangement i USA, men vender tilbage og tjekker. Tak for informationen.
Dorte

Jesper sagde ...

Hej Dorthe,

mht. den tekniske del af sagen:
Jeg bruger selv en bærbar med et ATI grafikkort og her skal jeg blot aktivere det eksterne skærmstik og vælge den rigtige opløsning til den eksterne skærm.
I indstillingerne kan jeg så indstille hvordan de to skærme er placeret ift. hinanden så musen ikke skifter højde mellem skærmene.
Da XPs skrivebord blot bliver udvidet, har man fuld funktionalitet mellem de to skærme (to virtuelle, men een fysisk).
Prøøøøv det ;-)

Anonym sagde ...

På nyere bærbare Apple Macintosh skal man ikke gøre noget specielt, men blot sætte skærmstikket i.

Under skærmindstillinger kan man ændre skærmopløsning og placering af skærmene i forhold til hinanden om nødvendigt.

Dorte Toft sagde ...

@ Mark Jensen.
Så gode gamle Usability-Jakob (Nielsen)har fundet fejl i Apple-beregningen, og elementære fejl. Godt det blev sat på plads. Jeg havde dog håbet på at han - netop med sin interesse for brugervenlighed - også fulgte op på emnet - altså store skærme eller eventuelt dobbeltskærme. Men det gjorde han altså ikke. Det var blot endnu en gang hans kendte observationer, men måske har han været inde på det tidligere.

@alle
Talte lige for en halv time siden med en svensk kollega (dobbeltjob - udvikler og journalist). Han havde netop installeret dobbeltskærme, og han var tæt på lyrisk om den lettelse, det havde givet.
Dorte

Anonym sagde ...

Det skal gerne være to skærme i samme størelse og med apple (samt de fleste laptops), så kan man ikke have to eksterne skærme

Dorte Toft sagde ...

Det var også den instinktive fornemmelse jeg havde. En "lav" skærm på den bærbare plus en høj ekstern skærm. Nej det kan ikke være ligeså godt.