18.1.07

Stor dansk bedrift i programmeringens verden

Amazons liste over de bedst sælgende bøger om computere og internet i 2006 udgør noget af en cadeau til danskeren David Heinemeier Hansson. Den tredjemest solgte bog på listen handler om Ruby on Rails, som danskeren har udviklet. Der er tale om et programmeringsværktøj (framework), der gør det mange gange hurtigere at udvikle systemer til nettet - web-applikationer - end tidligere.

Bogens titel er ”Agile Web Development with Rails” A pragmatic Guide (Pragmatic Programmers), og forfatteren er Dave Thomas. 1. udgave af bogen udsolgt, men en ny opdateret version, der svarer til en ny version af Ruby on Rails, kom i december.

Ruby er et programmeringssprog i sig selv, men ”on Rails” delen repræsenterer en masse genveje, så programmøren slipper for en del detailarbejde.

Værktøjet får megen ros med på vejen. På denne blog , ført af analytikeren Dion Hinchcliffe, er Ruby on Rails placeret på listen over årets 20 bedste stykker software i kategorien web2.0.

Ifølge Hinchcliffe bliver programmøren 10-20 gange mere effektiv med Rails end, hvis programmeringen sker på de gammelkendte platforme, Java’s J2EE og Microsofts .Net.

Hvad angår bogsalget, så er en endnu mere kendt analytiker, Tim O’Reilly, inde på, at væksten i salget viser væksten i brugen. O’Reilly står bag forlaget af samme navn, og hans statistik viser, at salget af Ruby-bøger er glødende. Kig her, og scroll ned under Programming Languages. Ruby lyser kraftigst grønt i den visualiserede statistik, hvilket fortæller om stærkest vækst. David Heinemeier Hanssons overbygning – Ruby on Rails – tæller garanteret for væksten.

Ejendommeligt nok er Ruby on Rails ikke slået igennem herhjemme endnu, og jeg ved, at ophavsmanden undrer sig derover. Men jeg har til gengæld erfaret, at man på Microsofts hovedkontor i Redmond ved Seattle er overmåde opmærksom på, at Rails giver et kæmpeboost i produktiviteten - og altså ikke på Microsofts platform.

Det berømte tidsskrift Wired har i øvrigt udnævnt danskeren til at være ”The Hottest Hacker on Earth”. Tjek her.

David Heinemeier Hansson er partner i Chicagofirmaet 37Signals, hvis webprogrammer er udviklet med Ruby on Rails. Davids egen blog er her.

2 kommentarer:

Kim Elmose sagde ...

Jeg kan godt forstå hvis han er lidt stolt - ham David Heinemeier Hansson. Uden at jeg forstår Ruby on Rails har jeg dog hørt meget fra udviklere om, at det er spitze at benytte hans framework.

Forhåbentlig snupper han sig en bette tår champagne.

David Heinemeier Hansson sagde ...

Tak for rosen, drenge. Det har været noget af et eventyr ind til nu og vi er bestemt ikke færdige med at ruske op i "the establishment".