9.4.07

Danske kvinder skyr i ekstrem grad datalogi

Arbejdsgivere lover guld og grønne skove til dataloger, men danske kvinder gider ikke datalogi. Sidst jeg tjekkede var kvindernes andel på de rene datalogistudier på tre universiteter nede på 5 procent. I datalogiens barndom i starten af 70’erne lå andelen på hele 25 procent.

På forskersiden ser det også skidt ud. Århus Universitet, der har flest Ph.D-stipendiater, nemlig omkring 50, byder på tre Q’er, hvoraf kun 1 er fra Danmark.

Danmark ligger faktisk tæt på bunden i OECD-divisionen, hvad angår kvinderepræsentation på datalogistudierne. En undersøgelse foretaget for få år siden ved to amerikanske universiteter, viser, at i kun fem lande ud af i alt 21 står det dårligere til end i Danmark, når det gælder kvindernes deltagelse på datalogistudiet i forhold til repræsentationen på alle studier generelt.

Undersøgelsen kommer jeg nærmere ind på i klummen ”Sidste kvinde lukker og slukker”, der bringes i morgen på bagsiden af Berlingske Business.

Problemet er ikke kun dansk, omend ekstremt i Danmark. EU er ude med en generelt advarsel. Her påpeges, at der i 2010 vil mangle 300.000 kvalificerede it-folk i Europa, og man anbefaler, at der skal sættes initiativer i gang, der skal trække flere kvinder til sektoren.

Antallet af kvinder, der forlader uddannelsessystemet i Europa med en ”it-grad” er faldende i Europa. Nu er det nede på 22 procent, mens tallet for USA er 28 procent og for Sydkorea er det 38 procent.

Og jo, jeg ved at det lysner en smule – også for mændenes interesse – når datalogien tages med som et krydderi til andre fag, være det sig økonomi, design, sundhed, kommunikation eller noget helt femte, men det forslår stadig kun som en skrædder i helvede.

I øvrigt så jeg i forbindelse med undersøgelsen om forholdene i de 21 OECD-lande, at jo mere overflod, der er i et samfund, jo mere vælger kvinderne typiske kvindejob. Så skal vi have vendt søgningen til datalogi, skal mor Danmark altså noget så grusomt på røven:-)

41 kommentarer:

Anonym sagde ...

Fantastisk at der endelig kommer fokus på manglen på kvinder indenfor datalogi.

Jeg er en af typen og jeg savner kvindelige medstuderende og er ærligt talt bekymret for en fremtid som ene kvinde i IT-afdelingen.

Anonym sagde ...

Jeg synes studiemiljøet var langt mere hårdt for kvinder end det er når man er eneste kvinde i en udviklingsafderling. På universitetet som dataingeniør var den mest velfungerene gruppe jeg var i den med halvt om halvt mænd og kvinder, så det er synd der ikke er flere kvinder i IT.
Studiemiljøet kan være langt mere diskriminerende end erhvervslivet er. Der er nok nogen der dropper ud hvis de ikke kan holde det ud. Jeg ved jeg overvejede det mange gange.

Anonym sagde ...

Jeg tror, det er typisk, at kvinder fravælger de "hårde", tekniske fag. Vi ser viden om teknologi som et middel, ikke som målet i sig selv. Derfor foretrækker vi blandingsuddannelser.

Dorte Toft sagde ...

Umiddelbart ville jeg ønske, at nogle kvinder ville fortælle om jobglæden, for eksempel ved at programmere eller tilrettelægge kravene til systemerne eller styre projektet.

At jeg selv skred fra programmeringen for mange, mange år siden, skyldtes ikke, at det var for kedeligt. Tværtimod. Jeg var blevet så bidt af det, at det næsten blev MIT liv, og det var jo fint som unge, men ville det være nok som 40 årig? Den helt konkrete årsag til, at jeg skiftede og tog journalistuddannelsen, var dog, at jeg et forår missede, at bøgen var sprunget ud, og det er for en dansker nærmest utilgiveligt.

@de anonyme. Gå meget gerne lidt mere i detaljer med studiemiljøet. Og tag også gerne et kig på indlægget fra Lone Ingemann, der også på en blog skriver lidt mere om det. Hun skriver, at kvinder i højere grad ser computere m.v. som middel end som mål, og jeg er på sin vis enig, men alligevel ikke.

Her er der et eksempel med et kamera. Lone Ingemann skriver:
"Vi kvinder betragter apparatet som et stykke værktøj, som vi bare vil lære at bruge godt nok til at skabe de resultater, vi ønsker: Jeg ønsker at tage et flot billede med mit kamera - ikke fordybe mig i avancerede indstillingsmuligheder. Og computeren er et kommunikationsværktøj, dvs. midlet til målet - ikke målet i sig selv." Citat slut.

Jeg går selv og bander over, at jeg ikke lige får taget mig sammen til at lære de indstillinger, som ind imellem skal til (under visse lysforhold) til at tage det allerbedste foto. Og jeg er overbevist om, at det kan gøres lettere, langt mere intuitivt at lære. Men hvis vi holder "indstillinger" som nørdområder, gør ingen det nogensinde bedre.

Gad i øvrigt vide om nogen kameraproducent nogensinde har sat en gruppe kvinder - nørder, designere, "pædagoger" - sammen i en uge med fokus på blot at udfordre tingenes tilstand. Måske ville vi se adskillige nyskabelser - også på hardcore siden.

Og så tror jeg på, at også kvinder (omend langt færre end mænd) kan udfordres ved at se teknologi som et mål, ikke blot et middel.

For mig er den ypperste disciplin af alle at gøre ting så indlysende lette at bruge, at brugeren faktisk føler sig klogere end denne er. Og her slipper vi heller ikke uden om en vis portion hard core teknologi for at muliggøre det.

Anonym sagde ...

Problmemet er virkeligt stort. Jeg underviser på datamatiker uddannelsen, og her har vi i de sidste par år, stort set ikke rekruterret kvindelige studerende. Jeg har selv læst IT på universitetsniveua, og dengang i slutningen af 80'erne, var vi dog ca 10 ud af 100..
Vel, men jeg vil prøve at ændre lidt på dette. Vi prøver på min skole at lave en "Girls in IT" event på handelsskolen, gymnasiet og HTX. Vi har fået IBM og Cisco med, og fagforeningerne har sponset en masse pink merchendice..
Det vi vil, er at gøre pigerne opmæksomme på hvad de pr. automatik fravælger. IT branchen er nemlig meget mere en nørdede coladrikkende programmører.
Se www.eavest.dk/girlsinit

Anonym sagde ...

Jeg tror, at kønsrolledebat er for nedadgående i øjeblikket. For en generation siden var der langt mere fokus på at give kønnene lige muligheder og på at inspirere piger og drenge til at vælge udfra egne interesser fremfor stereotyper. Her har forældrene et stort ansvar.

Jeg har selv deltaget i et hav af hvervekampagner efterhånden ifbm. mit gamle universitet, for at få flere (især kvinder) til softwareingeniørudannelsen, men det er dælme en kamp op ad bakke.

Jeg ville ønske, at jeg havde nogle bedre forklaringer og løsninger :-(
Sidder selv med et superspændende job som softwareudvikler, og får set masser af bøge springe ud sammen med mine børn, da jeg har valgt at være på nedsat tid (i en tid med mangel på højtuddannet arbejdskraft kan man jo selv diktere vilkårene).

Anonym sagde ...

Helt ærligt! Jeg forstår godt hvorfor kvinder fravælger datalogi-uddannelsen - eller datamatikeren for den sags skyld. Førstnævnte er mit indtryk, er alt for tør og teoretisk. Netop flere år på uni med hård matematik og formulering af algoritmer tænder ikke de fleste kvinder. Selvom jeg ikke er kvinde tænder det bestemt heller ikke mig. Datamatikeren er "håndværker-orienteret" - dvs. stor fokus på det praktiske og en smule teori. Desværre anklages den jo for at være for kort og før i tiden døjede vi med stor arbejdsløshed. Dette i en tid med rekordlav arbejdsløshed.

Hvor er det mellemlange bachelor-alternativ med fokus på praktiske kompetencer?

Sjovt nok, er det min opfattelse, at katastrofe-uddannelsen Multimediadesigner tiltrak en del flere kvinder i dotcom-dagene og få år efter. Her var der noget større fokus på visualisering og internetmedier. Dog efterfulgt af enorm høj arbejdsløshed.

Jeg tror IT-branchen og IT-uddannelserne skal redefinere sig selv, hvis der skal tiltrækkes flere dygtige IT-folk og en gang for alle få indført ordentlige ansættelsesvilkår over hele linien, hvor overarbejde hononeres og afskaffe de dårlige rygter og billedet af den typiske nørd den har i visse dele af befolkningen.

Desuden tror jeg uddannelserne skal markedsføres mere massivt. Der er jo en del kvindelige ingeniører, så hvorfor ikke it-folk?

Jeg arbejder selv som systemkonsulent og kunne ikke forestille mig noget andet.

Anonym sagde ...

Jeg synes at kommentaren om at kvinder ikke ser teknologi som målet, men som et middel er en anelse arrogant, idet den må tolkes derhen at mænd gør?

Som udgangspunkt er det nok de færreste mandlige dataloger (el. ingeniører o.lign.) der ser teknologien som målet, men i mange situationer er man nødt til at beherske teknologien for at kunne bruge den effektivt nok til at opnå målet.

Tag for eksempel systemet bag ruteplanlægningsværktøjet på krak.dk.
Målet med dette og andre tilsvarende systemer, er ikke at implementere en avanceret algoritme, men derimod at kunne optimere en transportrute evt. ifm. større logistiske opgaver som udbringning og afhentning af varer eller mennesker.

Der er man nødt til at have nogle halvtunge matematiske/datalogiske værktøjer op af skuffen for at kunne løse opgaven, og så er der (måske) brug for en datalog og ikke en cand.mag i serbisk folkedans med PC kørekort.

Det er i tidens ånd at vi skal behandle store mængder information, hvad end det er i søgemaskiner som Google, ruteplanlægning, email-arkiver, prisdatabaser, kunde-relations-systemer oma. og for at kunne forstå og udvikle disse systemer kræves der ofte en stor viden om tekniske emner. Hvis kvinder ikke kan lide dette, symes jeg de skulle holde op med at tude over at de ikke får lige løn eller ikke kommer ind i topstillingerne. :-)

Mvh
Kenneth

PS: Jeg kender heldigvis flere kvinder som excellerer i de hårde datalogiske og matematiske områder, så de findes da.

Karen sagde ...

På Aarhus Universitet og Alexandra Instituttet har vi sidste år afholdt en it camp for piger. Vi gentager successen igen i år d. 15. til 17. oktober.

Hvis det kunne have interesse for nogen at høre mere om denne konkrete og nye måde at give de unge piger til hvad der foregår på it-uddannelserne kan man se mere på: www.alexandra.dk/it-camp/

Vi tilrettelagde et tre dages program for en flok teenagepiger hvor de kom godt omkring datalogiens mange aspekter. Der blev både programmeret til mobiltelefonen, designet it til fremtidens hjem, virksomhedsbesøg, møde med kvindelige rollemodeller, forelæsninger om kryptologi og meget andet.

Pigerne var begejstrede og vi føler at de fik et fint indblik i mulighederne med en it-uddannelse i ryggen. Og det heldige er at man ikke en gang behøver at oversælge uddannelserne - alle de gode argumenter ligger lige for!

It camp for piger d. 15-17 oktober på Katrinebjerg i Århus. Det er gratis at deltage. Man behøver ingen forkundskaber indenfor it og deltagerne er 15-18 år. Kig forbi hjemmesiden www.alexandra.dk/it-camp/ hvis du kender en ung pige med interesse for it, der kunne tænke sig at deltage.

Anonym sagde ...

Hvis målet er at flere kvinder skal uddannes inden for IT, (og hvorfor det er et mål, er en anden diskussion) tror jeg at vi skal gribe fat om nældens rod. OECD forklarer uligheden med overflodssamfundets frit valg opbygning af de gymnasielle uddannelser. Her vælger mange kvinder den letteste fagsammensætning, der samtidig giver det højeste karaktergennemsnit; de sproglige og humanistiske fag, og samtidig fravalg af naturvidenskabelige fag, hvor det tillades. Jeg vil ikke ind på hvorfor det forholder sig sådan, kun antyde at en del af forklaringen kan ligge i det forhold, at mænd generelt er mere konkurrencebetonede, og derfor i højere grad synes at gribe fat om fag som er udfordrende. MEN hermed diskvalificerer kvinder sig jo til en mere ligeberettiget fremtid på arbejdsmarkedet, selvom de som sproglige studenter ofte har et større gennemsnit end mandlige matematikere. Så skal noget gøres, skal der sættes ind med et strukturelt tiltag, så 15 åriges interesser eller mangel på samme ikke i så høj grad kommer til at skygge for unges fremtidige valgmuligheder på uddannelsesmarkedet og arbejdsmarkedet. Skal vi have ligeberettigelse på arbejdsmarkedet, inden for IT og generelt, skal gymnasiereformens ”frit valg på alle hylder” annulleres. Måske kunne en generel indførsel af skoleuniformer, som det kendes fra bla. Storbritannien og asiatiske lande, også hjælpe til at gøre op med feminisering og pornoficering af unge kvinder, og give dem andre interesser end tøj, flade maver, modeldrømme og make-up, måske endda IT – hvem ved?

Anonym sagde ...

@karen : det er lige præcist den slags der skal til, ikke så meget politisk snak. Sig til hvis i skal bruge en foredragsholder der kan fortælle om hvordan man bruger IT til at forstå universet :-)

Anonym sagde ...

Ung mandlig datamatiker skriver 'Jeg tror IT-branchen og IT-uddannelserne skal redefinere sig selv, hvis der skal tiltrækkes flere dygtige IT-folk ...'. Jeg tror, han har helt ret. Især hvis det handler om at vække kvinders interesse. Jeg har siddet ved utallige sammenkomster, og når én sagde 'Jeg laver noget med IT' kunne man se utallige øjne rundt om bordet blive glaserede og fjerne. M.a.o - uinteresserede. Temaet IT og køn er sindssygt spændende for det er velkendt, at kvinder er mere orienterede mod computerens kommunikative egenskaber, hvor mænd er mere orienterede mod de tekniske (selvom der er masser af overlap og omvendte forhold). I 2003 lavede jeg en undersøgelse af drenge og pigers brug af computerspil, som mundede ud i et speciale. Jeg ville bag om årsagerne til den skæve kønsfordeling - og min søgen bragte mig ind på en bred vifte af forklaringsmodeller, bl.a. at computeren i rigtig mange hjem er et redskab til brobygning mellem far og søn. At piger ofte tildeles rollen som 'novice' og 'elev' og drengen ell. andet maskulint eksemplar i familien som ' læremester'. Og at pigen ofte indfandt sig med denne rollefordeling. Dette kunne kaldes familiens sociopsykologiske-dynamik. Jeg tog så et spadestik dybere for at se på de rent psykologiske årsagsforklaringer, og brugte (valget kan diskuteres) Erikssons alderskarakteristika opdelt efter køn. Hvis man køber hans teori indgår computeren som værktøj langt mere naturligt i drenges udviklingsproces. I pigernes udvikling opstår der i ca. 8-9 års alderen en ærgelig tvivlen på sig selv og egne evner. Forklaringen her ligger i, at det nu ikke handler om HVAD man er god til, men om alle de ydre ting: hvem er veninde med ven, tøj, social status osv. Og hvis computerinteressen havde været der, forsvinder den som dug for solen - for det er ikke street blandt piger. Det er det til gengæld balndt drengene der er så heldige, at deres store drengehobby kan glide ubesværet over i voksenverdenen - uden at blive set skævt til. Der er SÅ mange gode forklaringer til hvorfor det er, som det er. Jeg synes selv, at mit speciale kom ind på rigtig mange af dem. Jeg håber, at ovenstående måske aspirerer til læsning af det (det står desværre og samler støv på KB REX's hylder - jeg fik i øvrigt 11 og blev opfordret til ph.d...men så fik jeg barn..nå, det er jo aldrig for sent).

Håber ikke denne debat glider alt for hurtigt ud...

Hej fra

Christiane Krogh
'Computere, børn, køn og alder - med fokus på piger og computerspil'.

Anonym sagde ...

Well.

Tyder det her ikke på, at det feministiske ideal med en 50 / 50 fordeling kræver et totalitært system der udøver social modellering fra børn bliver født?

Mænd og kvinder vil forskellige ting.

Respekter dog folks valg i stedet for at spekulere i hvordan i kan tvinge folk til at vælge det I mener, de bør vælge.

I erstatter jo blot en myte med en anden.

Dorte Toft sagde ...

Det feministiske ideal med en 50/50 fordeling? Det kender jeg ikke, så fortæl gerne mere om det.

Hvad jeg kender til er derimod ønsket om, at kvinder - hvor de har en interesse i at være repræsenteret - også får en FAIR chance for det. I alles interesse.

Og har kvinder slet ingen interesse i at være repræsenteret på områder, der er vigtige, så er der en årsag til at se nærmere på grunden dertil. Et "informeret" fravalg må vel være at foretrække frem for et fravalg pr. autopilot, eller?

Anonym sagde ...

Lige min pointe, med det ovenstående indlæg. Hvis ligestilling på IT jobmarkedet er en underordnet præmis i forhold til frit valg, for at skabe et godt samfund med glade individer, må vi også respektere de valg mennesker træffer og leve med konsekvenserne. Så ingen social engineering her, tak. Men heller ingen "besserwissen" om hvor skønt det ville være, bare flere kvinder interesserede sig for IT...

Anonym sagde ...

En FAIR chance?

Selvfølgelig. Den er jeg helt med på.

(Så vidt jeg ved, er der ingen der forhindrer kvinder optag på datalogi-studier)

Jeg går ind for formel ligestilling.

Altså lige muligheder (lige udganspunkt.)

Jeg forventer blot ikke, at det vil føre til en lige slutfordeling.

Mænd og kvinder har forskellige behov, interesser og evner (tænk overlappende, men forskudte normalfordelinger.)

Din artikel siger jo netop, at det er nødvendigt at indskrænke individets valg for at opnår en eller anden fordelagtg fordeling mellem kønnene (et abstrakt ideal.)

Det er for mig at se uacceptabelt. Jeg sætter individets frie valg højere en flotte symmetriske fordelinger på papiret.

Individets valg tager udgangspunkt i individets konkrete viden om egne evner og behov. Hvem ved bedre end individet selv hvad det vil, kan og ønsker?

Abstrakte politiske idealer er blot nogle få menneskers ideer om, hvordan resten bør fordele sig. De er netop abstrakte og har ikke adgang til den information individniveautet indeholder.

Anonym sagde ...

jfa's pointe holder kun i den ofte misforståede udlægning af ligestilling: at kagen skal skæres i nøjagtig 2 lige store halvdele - uanset hvor sulten man er.

Nu er det sådan, at børn socialiseres - også ind i køn. Ikke køn, der er det aber dabei der hedder biologi. Som jeg er inde på er det da problematisk at piger, der ellers viser interesse for computere og ny teknologi i øvrigt ikke opmuntres mere, men bl.a. lærer, at det er et 'far/søn' domæne, og senere, at det ikke er 'in' i pigevennekredsen at være hooked på computere.

'Social modellering' får en underlig klang af 30'er facisme, men hvis man i højere grad kan skabe et fordomsfrit rum hvor kvinder og piger, der i forvejen viser interesse, kan dyrke deres teknologiske interesser, er der da ved gud intet i vejen for det.

Anonym sagde ...

Hmmm. Individets frie valg. Det tror jeg godt nok er noget af en illusion. Vi lever jo ikke frit i luften svævende, men er præget af normer og forventninger.

Som voksen dame :-) syntes jeg godt nok, at den lyserøde feminimisering og pornoficering som mindre piger bliver udsat for idag må være anstrengende. Hvorfor er det blevet sådan? Godt jeg fik lov til at klatre i træer......

Jeg tror, at det kønspres der ligger på piger idag medvirker til at få dem til at fravælge de tekniske fag, herunder IT. Det tager ikke mange nanosekunder for en pige at finde ud af, at det giver minuspoint både hos veninder og hos drengene at være god til teknik og matematik.

Jeg har læst om nogle undersøgelser der viser, at piger der går i rene pigeskoler har meget højere karakterer i de tekniske fag end piger, der går i blandede skoler. Og det er næppe noget der kan tilskrives medfødte forskelle i matematiske intelligens. Men snarere forventninger. Og så var den der lige igen - den med individets frie vilje...

Dea

Dorte Toft sagde ...

jfa skriver:
Din artikel siger jo netop, at det er nødvendigt at indskrænke individets valg for at opnår en eller anden fordelagtg fordeling mellem kønnene (et abstrakt ideal.)

CITAT slut.

Min artikel? Midt i alt andet, jeg skriver, CITERER jeg et stykke forskning, der i øvrigt havde et for mig overraskende indhold.

Alt i alt tror jeg, at jeg har formidlet både humor og fakta for dårligt, siden du kan udlægge så meget af stoffet i en anden retning, end det er tænkt. Eller også læser du gennem ganske særlige briller.

Jeg kræver ikke en skid. Jeg spørger tilmed, om danske kvinder i virkeligheden er geniale ved deres konsekvente fravalg af hårde fag. Men jeg fortæller også, hvorfor det gør mig ondt, at kvinderne fravælger it-verdenen. Lad mig blot repetere:

"For mig, der blev programmør, før der overhovedet fandtes offentlige uddannelser på området, er udviklingen sørgelig. Programmering er jo så hulens fængende et arbejde. Man udfordrede konstant sig selv, spiller op mod computeren - en med- og modspiller, hvis uvildighed jeg desværre aldrig siden har mødt.

Vi var flere kvinder, og vi trivedes på dette nye felt, der lå så langt fra datidens konventionelle kvindeprofessioner."
Citat slut.

Jeg siger IKKE, at alle kvinder skal trives med det. Jeg synes blot, at det er et meget interessant arbejdsområde, og det samme mener adskillige af de øvrige kommentatorer til dette blogindlæg jo.

Slut, prut, medisterpølse.

Anonym sagde ...

Ja hvis kvinder faktisk havde et frit valg og kunne indskrive sig på it ville det da være ok så at valgte noget andet. Men vi har ikke et frit valg.
Da jeg var barn for 15år siden skulle jeg f.eks. argumentere meget mere for at få en computer end drengene jeg gik i folkeskole med.
Der er ikke nogen piger at snakke med om computere så derfor gik jeg på HTX og snakkede med drengene der, men det skulle jo så være på deres niveau. Problemet med det er så at drengene kommer med "Kvinder og teknik" eller de tror man snakker med om computere fordi man er mere interesseret i en af drengene end i IT.
Det kan godt være det har ændret sig idag, men for 10 år siden skulle man påtage nørd imaged som pige for at interessere sig for computere. Det er ikke et frit valg.

Anonym sagde ...

@christiane

Accepterer du, at mennesket har en natur, kan du skabe et samfund med forståele for og plads til den natur.

Folk der har en tabula rasa opfattelse af mennesket er ofte hurtige til at devisere diverse abstrakte idealer.

Den dag mænd og kvinder er fordelt med 50 / 50 procent indenfor IT, for eksempel - hvad ser du da?

Et ideelt samfund?

Jeg ser et samfund gennemsyret af regulering, kontrol og social modellering.

@dea

Opgiv blot den frie vilje, hvis du har lyst. Så tilslutter du dig en fraktion, der historisk set har mere på samvittigheden end nogen anden, nemlig den der sætter gruppen eller samfundet over individet.

Ja, den frie vilje medfører dårlige valg, men sjovt nok har det historisk vist sig altid at gå mere galt når staten skal ind og vælge i stedet for individet.

Overså du bevidst mit nærhedsargument?

Alt andet lige ved individet bedre hvilke behov det har - hvilke evner - end statsfeministerne i Bruxelles.

Anonym sagde ...

@dorte toft

Jeg siger ikke, at du kræver noget.

Jeg siger, at din artikel kan bruges som eksempel på, at tvang er nødvendig, for at opnå det nogle mennesker ser som det ideelle samfund.

På den måde læser jeg ganske rigtigt artiklen med "specielle briller."

Frihedens briller.

Jeg ønsker at vise hvad realiseringen af et ideal indebærer, hvilke konsekvenser det har for det enkelte individ og hvordan en sådan realisering vil påvrike balancen mellem individ og stat.

Artiklen er da godt skrevet og et fint eksempel på forskningsformidling bevares!

Anonym sagde ...

Hæhæ Dorte, nu har du igen rørt ved noget sprængfarligt.

Og til jfa:

Det er jo et gammelkendt debatkneb at tillægge en modpart nogle synspunkter som vedkommende aldrig har udtryk for, og så begynde at argumentere imod de opfundne synspunkter. Et kneb som du dyrker i udstrakt grad.

For jeg har ikke skrevet noget om, at vi mennesker er ufrie og fuldstændigt styret af andres normer og forventninger. Det håber jeg da ikke er tilfældet i lande i den vestlige verden. Men at det er en illusion at tro, at vi ikke er påvirkede i et eller andet omfang.

Dea

Therese sagde ...

Jeg tror ikke, der er nogen der vil overveje at tvinge piger til at læse IT, selvom vi i branchen har hårdt brug for arbejdskraft :-).

Jeg tror til gengæld at det ville være en stor hjælp at informere alle om hvad IT i virkeligheden er. De folk jeg møder i hverdagen har ofte et meget forskruet billede af hvad IT er og hvordan en hverdag ser ud for en IT-medarbejder.

Noget som folk ofte bliver overrasket over er hvor lidt tid vi egentlig sidder ved computeren og hvor bredt IT-faget egentlig er. Man kan jo lave lidt af hvert med en IT-uddannelse i bagagen.

IT-uddannelserne lider i dag voldsomt under misinformation og fordomme, som vi skal informere os ud af.

Anonym sagde ...

@dea

Du antydede, at jeg naivt mente at personer blev skabt i et socialt vakum.

Hvordan er dette mindre et kneb, end at jeg antager, at du naivt antager at individet ikke kan agere på trods af det sociale aspekt?

Du gør jo præcist det samme, som du beskylder mig for.

I øvrigt
"Jeg har læst om nogle undersøgelser der viser, at piger der går i rene pigeskoler har meget højere karakterer i de tekniske fag end piger, der går i blandede skoler."

Hvis drenge ligger over piger på almindelige skoler vil dette uværgeligt ske da en høj karakter defineres i forhold til gennemsnittet for det pågældende miljø.

Dorte Toft sagde ...

@Therese og andre Q'er glade for faget.
Hvilken herlig samling videointerviews Therese har fundet frem til på YouTube og placeret på sin blog, der findes her:
http://www.daimi.au.dk/~therese
Kig efter indlægget "Positive kvindelige rollemodeller i it" - som er et af de nyere indlæg.

Jeg har foreløbig kun nået at tjekke de tre unge Google-kvinder, men skal videre.

Er der mon nogensomhelst i DR eller TV2 som kan se en idé i et program, inspireret af danske rollemodeller?

I øvrigt - gad vide, om danske arbejdspladser er lige så flexible i dag. Har min tvivl.

Anonym sagde ...

Jeg er selv kvindelig datalog fra 1985. Vi var nu heller ikke mange dengang, men jeg mener at unge kvinder kender for lidt til de efterfølgende jobs, der kan være rigtig spændende og sagtens have en masse at gøre med mennesker, da det meste datalog-arbejde sker i samarbejde med andre i projekter mv. Camp-ideen fra Århus lyder fin! og der er jo meget sjov ved at programmere og teste/fejlfinde er det rene detektivarbejde.
Det er rigtig at lønvilkår er gode, til gengæld er arbejdsforholdene ikke altid lige familievenlige, det forstår jeg godt kan afskrække kvinderne, der er en udfordring i at gøre datalogarbejdet til et mere familievenligt arbejde - uden stress. Det kunne man godt tage op allerede i uddannelsen.
Ja, og drop så den overdrevne fokus på matematik, som man sjældent har brug for i jobbet. Nu er jeg selv god til matematik - ligesom rigtig mange kvinder er, men det er bestemt ikke nogen forudsætning for at blive en god programmør/udvikler osv. Det kan jo bare være et tilvalg for dem, der har den interesse i stedet for at fylde så meget på bachelordelen.

Anonym sagde ...

Det lader til, at mange af initiatierne i forhold til at få flere kvinder til at vælge IT er rettet mod UNGE kvinder....

Måske det var en ide også at satse på andre aldersgrupper - f.eks. sådan nogen som mig, der er motiveret for er karriereskift?

Anonym sagde ...

anonym skriver: "drop så den overdrevne fokus på matematik, som man sjældent har brug for i jobbet". Jeg tror ikke ligefrem, at løsningen er at mindske det matematiske indhold i uddannelserne, hvis vi skal kunne klare os i den internationale konkurrence. Det er det høje teoretiske niveau, som netop gør, at beskæftigelsesmulighederne for datalogerne er så meget bedre end for f.eks. datamatikerne.

I øvrigt er der relativt flere piger på matematik-studiet end på datalogi-studiet, så det er næppe matematikken, der skræmmer dem væk.

Anonym sagde ...

anonym: "Nu er jeg selv god til matematik - ligesom rigtig mange kvinder er, men det er bestemt ikke nogen forudsætning for at blive en god programmør/udvikler osv."

Det er derfor at man på datalogistudiet uddanner dataloger og ikke programmører.

Anonym sagde ...

Female nerd, hvad angår dit syn på matematik. Jeg nævnte også, at datamatikeren er mere "håndværker-orienteret" - altså praktisk. Dvs. har man lyst til at arbejde med fx. NET-udvikling eller med drift og implementering af serverinfrastruktur er den ideel. Er man den, som slår stregerne på papiret og tænker de store tanker - et niveau højere end datamatikeren - er det datalogen man skal være. Men jeg kender nu altså en fandens masse dygtige datamatikere, der kan deres kram. Deres beskæftigelsessituation - inkl. min egen - er i øjeblikket særdeles gunstig. Det handler bare om, at have den tilstrækkelige erfaring og spidskompetencerne i orden. I øvrigt er det mit indtryk, at de nye datamatikere, de dygtige af dem, bliver flået væk i øjeblikket. Selv opholder jeg jævnligt, at blive headhuntet, men siger pænt nej tak. Så beskæftigelsesmulighederne for datamatikere er også særdeles gode.

Mvh. den unge mandlige datamatiker.

Dorte Toft sagde ...

Christiane Krogh skrev:
"Jeg har siddet ved utallige sammenkomster, og når én sagde 'Jeg laver noget med IT' kunne man se utallige øjne rundt om bordet blive glaserede og fjerne. M.a.o - uinteresserede."

Det gav minder. Efter jeg havde oplevet det samme adskillige gange, gik jeg over til at sige, at jeg var sygeplejerske, og så var den hjemme...i hvert fald hos mændene:-)

Også "kvindelig datalog fra 1985" bragte minder tilbage, da hun skrev:
"og der er jo meget sjov ved at programmere og teste/fejlfinde er det rene detektivarbejde."

Og hvilken herlig følelse, når det lykkedes for detektiven.

@Persille Schwartz. Når arbejdsgiverne har haft det allerværst (sværest ved at finde it-folk) har de store indimellem oprettet hold for omskoling af akademikere, og jeg tror, at der var mange, der fik en supergod karriere ud af skiftet. Der er lidt langt imellem, at jeg ser den slags nu, trods situationen, og spørgsmålet er vel så, om der er andre genveje ind. Måske burde der slås på tromme på projekter, der tager folk, som gerne vil skifte bane, ind i it-verdenen.

Jeg tør jo næsten ikke nævne det her, hvor det gælder dataloger, men min oprindelige "uddannelse" bestod i tre ugers superkoncentreret kursus hos NCR i London tilbage i tresserne (og jeg blev sgu tilbud job i det britiske INDEN jeg var blevet færdig med kurset) og derefter et hårdt slid med learning by doing. Da jeg også var instruktør (assembler, cobol, operativsystem) var jeg på årlige crash-kurser i Bruxelles, men kompleksiteten i dag ER jo helt anderledes.

@female nerd. Kan der ikke være behov for en bredere definition af datalogi herhjemme - eller i hvert fald et mellemfelt mellem datalogien og datamatiken. Tag et område som forskning i angreb på it-systemer og forsvar. Hvorfor blev det lige sådan, at i Danmark havde man i alt for mange år udelukkende øje for kryptografien (altså matematikken, algoritmerne), når det gjalt it-sikkerheden. Et vigtigt område, men slet ikke nok hvad angår systemsikkerhed, og vi journalister, der har interesseret os for it-sikkerhed, var på herrens mark, når vi søgte efter uvildige kilder herunder på universiteterne. Det er vi stadig. Er det mon fordi datalogien er gjort så smal herhjemme? Er den danske datalogi ikke smallere end ”computer science” er i USA? Og var den ikke bredere til at begynde med – altså, da Peter Naur fik oprettet datalogien som universitetsfag? Det er i hvert fald min fornemmelse.

Dorte Toft sagde ...

Interessant artikel hos New York Times om problemet med for få kvinder i datalogien. Den kan findes her

Dorte Toft sagde ...

Surt show. Fik lavet forkert lænke.
Jeg skriver den direkte, men delt op i to linier, der så skal sættes sammen, inden lænken virker:
http://www.nytimes.com/2007/04/17/
science/17comp.html?8dpc

Therese sagde ...
Denne kommentar er fjernet af forfatteren.
Therese sagde ...

Ja, jeg faldt også over artiklen fra New York Times. Jeg fandt den igennem Digg, hvor flere amerikanere har kommenteret den. Det er jo lidt svært at forholde sig til amerikanske forhold, når man ikke har oplevet det.

Det jeg bed mest mærke i, var hvor mange flere kvinder, der er indenfor feltet i USA - hele 28%. Ifølge kommentarerne på Digg er der også flere der kommenterer at de ikke kan genkende det antal i deres hverdag.

Du kan finde kommentarerne på Digg her

Dorte Toft sagde ...

@Therese. De 28 procent - ja det er højt, sammenlignet med vores, men det handler jo om indskrivningen på bachelor-delen. Der er sgutte nogen tal om andelen på master, så vidt jeg har set.

Og så et dumt spørgsmål måske... går danske uni'er overhovedet ud og markedsfører bachelordelen af datalogistudiet separat. Har de unge ikke en fornemmelse af, at det hele moletjavsen, man indskriver sig til?

Therese sagde ...

Nu kender jeg ikke tallene for indskrivning på kandidatdelen i Danmark, men da jeg gennem tiden har fulgt årgangene af dataloger efter 1999 i Århus, vil jeg gætte på at procentdelen af kvinder er ca. det samme som på bachelordelen - det er dog ret svært at vide, fordi vi har så stort frafald på studiet generelt.

Jeg har set en tendens til at kvinderne er bedre til at holde ved end fyrene, når de først er kommet igang, men det er svært at sige, for vi har også mistet hele årgange af piger på dominoeffekten (når den første dropper ud går der ikke længe før den næste gør).

Det har aldrig rigtigt været en promoveret mulighed at stoppe efter bachelordelen af studiet. Vi har altid fået at vide at man i Danmark ikke kan bruge en bachelorgrad alene til noget, men jeg vil sige at det er en mentalitet der er ved at ændres.

Til sommer begynder datalogi i Århus at udbyde en ny bacheloruddannelse, hvor det nye fokus er en mere praktisk udgave at den eksisterende datalogiuddannelse og forhåbentlig et svar på det som det danske erhvervsliv har efterspurgt - en mere praktisk uddannelse, men på et andet niveau end datamatikeruddannelsen.

Dermed kommer vi nok til at se flere der stopper efter en bachelorgrad.

Dorte Toft sagde ...

Tim O'Reilly kommer på sin blog Radar ind på NYT-artiklen og funderer selv over sagen.
I kommentarfeltet blev nævnt en ting, jeg ikke anede. Hvis man er bekymret over, hvor få kvinder, der er i datalogien, så skal man bare se, hvor få kvinder der er inden for Open Source. Næsten ingen overhovedet. Og det fremhæves jo ellers som idealernes holdeplads.... Hmmm.
O'Reilly, der jo for nylig var i spotlightet for at foreslå en Code of Conduct for bloggere, skriver om det
her

Dorte Toft sagde ...

P.. (og det slutter på s). Mine lænker bliver forkerte, når de laves under kommentarer.
Så her hele moletjavsen. Dels i to linier - lim selv sammen:
http://radar.oreilly.com/archives/2007/04/
women_in_comput.html#comments

Therese sagde ...

En anden interessant ting som kommentatorerne trak frem var problemet med at beholde de it-kvinder, der er i branchen. Kvinderne har tendens til at trække over i jobfunktioner der har administrative eller kommunikationsopgaver og dermed ikke arbejde med de ting de har lært i deres uddannelse.

Det er ikke første gang jeg hører om den problemstilling og min oplevelse er også at det er meget nemmere for kvinder at få muligheder i administration og kommunikation end det er at få muligheder i mere tekniske job.

Dermed ikke sagt at det ikke sker. Jeg er meget stolt over min bedste veninde, som med en datalogiuddannelse nu arbejder for Terma med radar - et meget hardcore job, som ellers ofte er besat af mænd. Heldigvis trives hun i et mandedomineret miljø :-).