16.4.07

Verdens dyreste programmeringsfejl

Ingeniøren fortæller , at en programmeringsfejl har taget livet af en Marssonde til 920 millioner kroner. Mon ikke det er verdens dyreste programmeringsfejl?

Nasa mistede kontakten til sonden Mars Global Surveyor i november, og nu foreligger redegørelsen for årsagen dertil.

Hele historien får mig til at mindes al den jubel, der opstod, da Nicolas Carr i 2003 offentliggjorde artiklen "IT doesn't matter" i Harvard Business Review, hvor han var tilknyttet som Editor at Large (betegnelsen bruges typisk om en skribent, der svæver lidt over vandene og skriver hvad denne selv har lyst til). Carr mente godt nok kun, at it ikke længere kunne ses som en afgørende konkurrencemæssig faktor virksomheder imellem. Men han sagde også følgende ord til Computerworld:
"IT management should, frankly, become boring."
Gad vide, hvad Nasa mener om det synspunkt.

Årsagen til jublen den gang? Jeg tror, at den skyldtes, at mange i topledelsen har et horn i siden på it-afdelingerne, måske på grund af at direktørne ikke selv fatter en dyt, måske på grund af de store udgifter til it, måske på grund af arrogante it-chefer, forsinkede projekter etc. etc.

Men udsagnet "IT doesn't matter" blev også elsket og dyrket af pressen. Måske fordi så mange erhvervsjournalister/-redaktører ikke fatter meget mere end en dyt om it:-)Det er heller ikke ligetil.

Tilføjelse den 17. april: OBS. Det er blevet til verdens næstedyreste programmeringsfejl. Læs venligst kommentarerne, hvor jeg korrigeres.

8 kommentarer:

Anonym sagde ...

Jeg ved ikke lige hvor du har prisen på Mars Global Surveyor fra, men Ariane 5 Flight 501, inklusiv nyttelast, prissættes vist til $370 millioner, hvilket er i omegnen af 2 milliarder danske kroner.

Så kan man jo selvfølgelig altid diskutere om det er en programmeringsfejl, en designfejl eller en organisatorisk fejl.

Dorte Toft sagde ...

Beløbet er, hvad Ingeniøren oplyser (følg blot lænken):-)

Anonym sagde ...

Bummeren med Ariane raketten er nok en bedre kandidat til den dyreste programmeringsfejl. Den var væsentligt dyrere og gik fuldstændigt tabt pga fejlen. Mars Surveyor havde da trods alt langt overlevet sin oprindelige mission :)

Dorte Toft sagde ...

Nååååh. Nu fatter jeg også Peter Makholms indlæg. Så Mars-bommerten er den andendyreste. Jeg undskylder min vildfarelse.

Anonym sagde ...

Det er vist lidt af et definitionsspørgsmål, hvad der er verdenshistoriens dyreste programmeringsfejl, hvilket Peter Makholms kommentar også meget godt illustrerer.

Er en programmeringsfejl eksempelvis en logisk misforståelse, et forkert design eller valg af en udviklingsplatform, som viser sig at være forældet? Og hvordan måler man omkostningerne? VUE-projektet kostede væsentligt mere at udvikle end forventet og havde en langt mindre virkning end planlagt - AMANDA, deMars og andre store administrative systemer har lidt af tilsvarende skavanker, som dog kan være svære at definere/vinkle journalistisk som én meget dyr programmeringsfejl.

I sammenligning hermed er rumprojekterne jo taknemmelige ofre, da det jo med nærmest naturvidenskabelig sikkerhed er muligt at fastslå, om noget virker eller ikke virker: Virker styresystemet ikke, bliver sonden smadret. Endelig er omkostningerne ved rumforskning jo takket være tyngdekraft, kosmisk stråling og de lange afstande i universet 'astronomisk høje'.

Hvad angår Global Surveyor havde sonden udført sin planlagte mission forlængst. Den havde rent faktisk overskredet sin planlagte levetid med en faktor 4, hvorfor omkostningerne ved programmeringsfejlen er lidt svære at fastsætte - i hvert fald som andet end opportunity costs, men de vil jo altid være meget usikre at fastsætte.

Mit personlige yndlingseksempel hvad angår omkostningerne ved enkeltstående programmeringsfejl er den beslægtede Mars Climate Orbiter-sonde, som i 1999 gik tabt under indflyvning til Mars på grund af en uoverensstemmelse om brug af måleenheder mellem to udviklerteams. Ifølge det altid pålidelige medie CNN.com var omkostningerne til denne sonde 125 millioner USD i 1998-penge.

imonsei sagde ...

Hm. Jeg mener nu den dyreste programmeringsfejl, var den der talte stemmer op dengang Bush blev president. Jeg kan ikke begynde at tænke på hvor mange penge de har smidt ud af vinduet på hans regning.

Dorte Toft sagde ...

He, he.

Og gad i øvrigt vide, hvad den globale regning er for alle de sårbarheder, der udnyttes af hackere og andre kriminelle på nettet? Mon Microsoft har et overblik? Mon de andre softwarefirmaer har det? Ingen går jo efterhånden fri for at få uhensigtsmæssig kode afsløret. Og hardwarefirmaerne - f.eks. leverandører af routere - mon de ved det?

Måske lidt off topic. Her snakker vi jo om mange fejl, men der er masser af fællestræk.

Anonym sagde ...

Hvor blev diskussionen af ??

Dorte Toft startede med en pointe men den gik tabt i en drøftelse af at opstille en kanon for verdens dyreste IT-fejl.

Nu kan man mene hvad man vil om filosofi, men det er i det lange træk det der bestemmer de fornuftige gøremål i verdenen.

"IT doesn't matter" er vel oversat i Danmark til: det er ligegyldigt hvor man ligger sin udvikling for det er ikke specialister der er brug for i sidste ende...det er en dyr læresætning efter min mening, men ikke desto mindre den fremherskende opfattelse blandt mange forretningsfolk.

De har svært ved at forlige sig med at nogle få dygtige folk udgør forskellen i mange IT systemer, og med god grund fordi udviklerne i sidste ende sidder med nøglen til success. Dette forhold går ud over disse "forretningsmenneskers" EGO, at man derved ikke har den fornødne indsigt og følgende magt over situationen.....det er faktisk lidt synd for dem (o;