Det var psykologiprofessor Ian Robertson ved Trinity College i Dublin, der for nylig præsenterede forskningen, som bygger på en undersøgelse med deltagelse af 3.000 personer.
Undersøgelsen viser, at folk over 50 år, som voksede op mere afhængig af, at hjernen selv kunne huske numre med videre, klarer sig bedre end dem under 30, der er dybt afhængige af teknologi som daglig hjælpehjerne. En tredjedel af dem under 30 kunne faktisk ikke engang huske nummeret hjem uden lige at tjekke mobilen eller andet.
Hele 58 procent mente, at de var ude af stand til at huske alle de nødvendige numre og datoer. Omkring to tredjedele af disse havde mere eller mindre overladt opgaven med at huske på telefonnumre og datoer til deres digitale hjælpehjerner.
Seks ud af ti personer gav udtryk for, at de slås med informationsoverflod blandt andet i form af alle de passwords, pinkoder etc., de skulle kunne huske. Det var årsagen til, at det blev overladt til teknikken.
Professoren, der præsenterede resultatet i forbindelse med lanceringen af magasinet ”Puzzler Brain Trainer Magazine” http://secure2.subscribeonline.co.uk/puzzler/canvas.cfm?canvas=category&category=mixedpuzzles, havde dog trøst til de ramte. Blot fem enkle, daglige øvelser hjælper til at øge hukommelseskapaciteten. Undersøgelsen blev blandt andet beskrevet i The Telegraph.
Jeg modstod i øvrigt selv i lang tid trangen til at lægge telefonnumre fast ind i min mobil, netop for at være sikker på at kunne huske de vigtigste, hvis nu uheldet var ude. Og da jeg omsider gjorde lagde dem ind, gik der ikke længe, inden jeg havde glemt næsten alle fleste. Også derfor bruger jeg i stigende grad mobilen hjemme i stedet for den billigere fastnettelefon!!
Der har faktisk været en række undersøgelser før på området. Jeg erindrer svagt en om personale i rejsebureauer var det vist. Inden alt var blevet tilgængeligt via nogle tastetryk huskede de en masse om flyafgange og meget andet. Efterfølgende faldt deres paratviden drastisk.
Skal vi være bekymret? Næppe, for historien gentager sig vist bare på anden vis. Da jeg skrev min klumme "Menneske og computer: 1-1" til dagens bagside på Berlingske Business stjal jeg pænt fra websted for systemprogrammører citater og jokes om diverse it-forhold. Men listen gik også tilbage i tiden til citater sagt i en helt anden sammenhæng, men alligevel forbundet.
Her er et fra 360 år før vor tidsregning:
The discovery of the alphabet will create forgetfulness in the learners' souls. You will give your disciples not truth but the semblance of truth: they will be heroes of many things, and will have learned nothing; they will appear to be omniscient (alvidende) and will generally know nothing. ("Phaedrus" by Plato)
5 kommentarer:
Sjovt at man ser de samme konklusioner med et vist tidsinterval og fremlagt som nyt og sensationelt. Bare med et andet navn og institution bag.
Absurd at det netop i denne situation drejer sig om at glemme - øhh - at huske.
Men det er endnu sjovere hvis man kan "huske", for så er der mange tilfælde, hvor man det ene år konkluderer et, hvorefter det modsatte næste år.
Men pladr - hvis vi får dimser der kan huske for os - hvorfor ska vi så huske så meget. At huske er ikke det samme som intelligens - spørg Skype-Janus om han kan huske noget som helst.
Tvært imod kan det måske ligefrem være befriende at slippe for alt det "huskeri" og fremme en anden form for "intelligens". Det giver jo rum for en hel industri af "monkey business" som f.eks. Microsoft eller bare vores eget boligmarked.
Men græd ikke - om ca. 30 år, kan du få indoperet en hjælpe chip, så du kan huske konens/mandens navn (hvis du husker, hvad jeg har skrevet her, kan du nok ikke).
Jeg vil næsten tro, at denne undersøgelse, der fortæller det samme, men nok også lidt mere end tidligere, har omfattet flest personer. 3000 stk's.
Og ja, hvor ville det være godt, hvis vi journalister og andre - hver gang der kom en undersøgelse - også huskede at tjekke, hvad den sidste sagde. (Gælder også ekspert-meninger).
Problemet er nok, at det ikke kun er journalister, der æder "undersøgelser" råt for usødet. Det er jo også sådant stof, som læserne elsker. I hvert fald når man kan måle på det, såsom klik. Junk food er populært, også for hjernen:-)
Det er da ærlig talt også temmelig indlysende at evner man får mindre og mindre brug for, bliver man dårligere og dårligere til. Vi begræder jo heller ikke at kun ganske få er i stand til at lave en flintøkse eller at evnen til at skabe ild ved hjælp af to pinde er ganske usædvanlig.
De fleste af os har jo masser af mentale udfordringer i hverdagen og bruger vel kræfterne der hvor de gør mest nytte.
Man kan jo have den tese, at hjernen er som en harddisk og at man, når banale oplysninger som disse omkring telefonnumre, aftaler m.m. ikke længere skal opbevares i hukommelsen, så er der plads til andre og væsentligere ting end dette - og det kan vi jo ikke begræde, kun hylde.
Udover det, så giver det jf. fx David Allen (www.davidco.com) væsentligt mindre stress, at have alt nedskrevet og behandlet, istedet for at huske tingene i hovedet - igen med det formål, at vi kan bruges vores hjernekapacitet på noget der giver værdi istedet for at spilde den på banale huskeopgaver.
I har ret og alligevel, for hvad nu hvis... og her kommer lidt worst case scenarioer
Dit barn har fået frarøvet sine penge og sin mobil...så var det måske rart, om barnet kan huske et telefonnummer eller to.
Du eller dit barn kommer alvorligt til skade, og nogen finder et nødvendigt at advisere til nærmeste pårørende, men du kan ikke huske det, og mobilen er kvast eller væk eller batteriet er dødt.
Søgte eksempler? Ja, men jeg var en gang i en situation noget lignende det, og kunne kun huske ét telefonnummer, som var fuldstændig ligegyldigt i den sammenhæng.
Så måske skal man lige prioritere, hvad der sagtens kan "glemmes".
Send en kommentar