16.9.07

Invitation til øretæver fra Linux' fans

Linux-fans er lige som Mac-fans kendt for at være meget ihærdige i deres bestræbelser for at få folk til at vælge det rette, og det rette er jo, hvad de brænder for, altså henholdsvis Linux og Apple.

De, som er så stærke i troen, mødes også her på bloggen i forskellige sammenhænge. Senest dukkede de op i forbindelse med en diskussion om Windows Vista kontra Windows XP på en ny pc. Jeg havde skrevet en klumme på bagsiden af Berlingske Business om, at Vista skuffer. Men selv om diskussionen klart blev defineret som handlende om Vista kontra XP på en ny pc, kom Linux-fans også på banen, og det er selvfølgelig o.k.

I min klumme på bagsiden af Berlingske Business i morgen, advarer jeg imidlertid MENIGMAND m/k mod at skifte til Linux, hvis de:

1. Ikke har tech-nemme
2. Ikke trives med at skulle klare tekniske problemer
3. Ikke vil nøjes med stort set kun at bruge Firefox-browseren og OpenOffice

Jeg ser flere og flere Linux-fortalere reklamere for det synspunkt, at Linux er moden for menigmand, men jeg tror ikke på det.

Jeg generaliserer groft, vil jeg nok blive fortalt. Jeg vil blive fortalt, at "Mads" har installeret Ubuntu på sin gamle mors pc, og den summer bare derud af. Jeg vil blive fortalt, at "Torben" har installeret Novells Suse Linux Desktop på børnenes pc'er, og de kigger film, lytter til musik etc. etc. helt uden problemer.

Formoder jeg ret, vil der knap være grænser for, hvor succesrig Linux på pc'en er. Alligevel lyder overskriften på min klumme således "Hold dig fra Linux, fru Jensen", for det er en logisk anbefaling ud fra, hvad JEG har læst mig frem til. At Linux så en dag bliver "Fru Jensen"-moden - ja, det vil jeg håbe på. Microsoft trænger til konkurrence.

Men selv i Linux-kredse påpeges jo, at versionen til pc'en har været forsømt - ikke til serveren. Serversoftware er jo hard core, spændende systemudvikling, ikke al det overfladebøvl med brugervenlighed etc.

Jeg henviser så også til, at Wall Street Journals kendte it-journalist, Walt Mossberg, netop har testet Ubuntu, der har ord for at være den mest brugervenlige version af Linux til pc'er. Hans dom er, at Linux er blevet lettere at bruge, men stadig ikke for alle og enhver.

Mossberg er efterfølgende blevet kaldt "den kendte Apple-fortaler". Han er blevet bebrejdet, at han testede den version, der kom for et halvt år siden, i stedet for at vente til den version, der kommer næste måned. Læs kommentarerne efter hans indlæg for at se, hvor meget mere, der synes at være galt med gamle Mossberg.

PS: New York Times har i øvrigt en interessant artikel her om, at alle problemerne med Windows Vista jo egentlig gav Apple en kæmpechance for omsider at få sig en større markedsandel end de sølle tre procent, som tallet ligger på, men chancen blev ikke udnyttet.

37 kommentarer:

Anonym sagde ...

Walt Mossberg's kritik af Ubuntu Linux bygger på små irritationsmomenter (manglende codecs og driverkonfiguration), som i sidste ende skyldes, at Linux-verdenen ikke har tilgang til en række hardware-specifikationer og licens-rettigheder. Og i den forbindelse skal der luftes en gammel traver som omhandler slutbrugere, magt og en ond cirkel:

Linux-verdenen får først nemmere ved at fravriste producenterne deres system-hemmeligheder, når Linux får flere brugere. For med brugere følger magt (de har pengene og sørger for omsætning), men det er Microsoft der har brugerne.

PC-brugerne i Danmark er tidligere blevet kaldt konservative og gumpetunge (http://www.version2.dk/artikel/2153), måske er de, måske ikke. Din artikel i morgen får ihvertfald næppe lokket nogen til at stikke hovedet ud af hulen, og vil derfor heller ikke være med til at fremskynde at Linux bliver "Fru Jensen"-modent.

Hvis der skal til at ske noget på hjemme-PC'eren, skal vi have brudt en ond cirkel: Enten skal Linux blive "Fru Jensen"-modent, eller også skal Fru Jensen begynde at bruge Linux.

Håber jeg kunne gøre mig forklarlig nok, ellers prøver jeg bare igen efter en god nats søvn.

Mvh Theede

Anonym sagde ...

Jeg forsøger mig jævnligt med Linux og har kørt Ubuntu en kort overgang og ingen tvivl om at det er blevet bedre siden mit seneste forsøg, men det ER mere bøvlet end Windows, især hvis man vil have den til ret meget andet end at bruge de standardprogrammer den er installeret med. Knopskydningen, hvor der ikke er nogen enkelt ansvarlig og dermed ingen overordnet plan betyder at brugergrænsefladen er vildt inkonsistent og man skal virkelig ikke ret langt omkring før man skal rode med mærkelig ini-filer og lange kommandolinier.

For at udtrykke det lidt groft; Linux er så dårligt at folk ikke engang gider bruge det når de får det foræret.

Anonym sagde ...

Man kunne vel lige så godt sige "Hold dig fra Windows, fru Jensen".

Jeg synes det er ret gennemgående for alle de af landets fru Jensen'er der ikke har en ven eller et familiemedlem der holder deres Windows ved lige for dem, er maskinen som regel 100% gennemninficeret og opfører sig ret underligt.
Og jeg tror dårligt jeg kunne forestille mig at min mor selv kunne finde ud af at installere det.

Så jeg synes ikke dit argument er gyldigt. Uanset hvilket styresystem vi giver fru Jensen, har hun stadig brug for en der hjælper hende med at holde det ved lige - måske lige på nær OS X.

Anonym sagde ...

Mikkel har fuldstændig ret.

Linux er ikke moden til at hvem-som-helst kan bruge det og få fuld udnyttelse af sin PC. Jeg er linux-bruger på 7-8. år i professionel sammenhæng, og selvom de store distributioner bliver bedre og bedre - især synes jeg Ubuntu har taget et stort skridt - så kræver det lidt teknisk snilde at få f.eks. multimediestreaming til at spille.

Men på den anden side skal jeg jævnligt rykke ud til forældre, bekendte og kolleger som har bøvl med deres Windows. Og jeg tvivler også på at jeg kunne overlade installation og opsætning af Windows med tilhørende programmer til f.eks. mine forældre.

Brugergrænsefladen er mindst ligeså inkonsekvent i Windows og de tilhørende nødvendige programmer, men det er dog kendt territorie for mange.

Ligesom mange mener at Microsoft vil gøre Linux en kæmpe tjeneste ved at håndhæve deres kopibeskyttelse strengere, så tror jeg at det ville gøre en forskel hvis alle nørderne ikke længere gad supportere deres omgangskreds' gennemhullede Windows systemer - og f.eks. proppede folk over på en Linux-af-den-nemme-slags.

Men bortset fra det kan hver af systemerne noget som det andet ikke kan - Windows er godt til at spille computerspil, Linux hjælper mig til at programmere og opnå en bedre systemforståelse. Hvis jeg ville have noget arbejde fra hånden, skulle jeg nok have købt en Mac. ;-)

Men Dorte, er det ikke lidt af en uskik at du skriver en artikel om et emne som du kun har andenhåndskendskab til? Svarer lidt til at jeg skulle skrive en artikel om økonomien i den danske IT branche, baseret på den viden jeg har ved at bladre forbi din blog et par gange ugentligt.
Nogle gange kunne jeg godt tænke mig at journalister skrev artikler om ting de rent faktisk havde sat sig ind i - men så ville hver artikel selvfølgelig tage meget længere tid at forberede...

Mvh
Kenneth

Anonym sagde ...

Jeg mener ikke, at din journalistiske vinkling holder. Du bruger "Fru Jensen" som metafor for en bruger, der vil mere med sin PC end bruge Office-programmer og surfe på nettet.

Det kunne være interessant at se dine henvisninger til brugerstatistikker, der viser, at den typiske Fru Jensen-bruger netop vil ret meget andet end det.

Linux er ganske rigtigt ikke klart til de brugere, der har ambitioner om selv at opgradere deres computer med ny hardware, men som ikke har tålmodighed til at sætte sig ind i et nyt kommandoprompt-regime. Men de brugere kan man ikke kalde "Fru Jensen". De hedder "Hr. Olsen".

Hvis du kigger på brugerdemografien i samfundet generelt, tror jeg, at du finder mange flere "Fru Jensen" end "Hr. Olsen".

Dorte Toft sagde ...

@ Kenneth. Du skriver: "Men Dorte, er det ikke lidt af en uskik at du skriver en artikel om et emne som du kun har andenhåndskendskab til?" Citat slut.

Det, du synes at efterlyser, er en it-ekspert, som blogger/skriver klummer. Det er jeg ikke.

Når jeg skriver om problemer ved outsourcing, har jeg ikke første-håndskendskab til det. Burde det være en forudsætning for, at jeg skriver?

Når jeg skriver om børsnotering med blå briller, burde jeg så selv have børsnoteret et selskab eller måske være daytrader?

Når jeg skriver om virksomheders problemer med IP-telefoni, så skyldes det ikke, at jeg sidder i en virksomhed og er direkte ramt.

Når jeg skriver om, at Vista giver skuffelse på skuffelse, så skyldes det ikke, at jeg selv har købt Vista og er blevet skuffet.

Når jeg skriver, at Accenture smides ud af Apotekerforeningen, så skyldes det ikke, at jeg har erfaringer som frustreret apoteker eller chef i Apotekerforeningen.

Jeg lytter til folk, læser et utal af blogs og nyhedssider hver dag, ser en tendens, snakker med nogen om det, skriver om det.

Og jo, det vil være formidabelt, hvis folk, der er eksperter på et område, også kommunikerer om det så bredt, at det kommer frem på forståelig vis for alle, hvor det kan være relevant. Fortæl mig gerne, hvor jeg finder disse it-eksperter, og jeg skal i højere grad henvise til dem end selv researche og tolke.

Det ville også være dejligt, hvis vi i lille Danmark kunne tillade os den "luksus", som flere bloggere/journalister har i USA, nemlig at kunne nøjes med at følge 1 virksomhed, eller 1 type produkt.

@ Alle.

Jo, der er bøvl med Windows, men går det galt, er der flere hjælpere i nærheden. Men der er jo også (til Windows XP) langt, langt mere plug and play funktionalitet, og det tæller stort for fru Jensen.

Og jo, den som har masserne i ryggen. har altid fordele alene ved sin "magt". Og den, der har vænnet folk til at bruge noget, har altid en fordel frem for den, der kommer senere med noget anderledes, selv om bedre (tænk bare på Qwerty-tastaturet, der stadig overlever, selv om der er mange bud på mere effektivitetsøgende tastekonstellationer).

Og jo, der er problemer med at få rette hardwaredrivere m.v. frem til Linux, og det kan ikke klandres Linux-miljøet.

Og jo, danske pc-brugere ER konservative, i hvert fald hvad angår Firefox.

Og nej. Jeg mener ikke, at fru Jensen har nogen som helst forpligtigelse til at gå i gang for at sikre, at Linux bliver "fru Jensen"-moden.

Dorte Toft sagde ...

@ Kristoffer. Du finder mange typer fru Jensen. Tag for eksempel bedstemødre.

Så vidt jeg forstår, gik mange af dem i gang med pc'en/mail før deres ægtefæller, fordi det lå dem mere på sinde at kommunikere med barnebarnet, hvor den unge nu var (geografisk, teknologisk). Og lur mig, om ikke fru Jensen får tilsendt mange link til spøjse videoer, interessant musik, bemærkelsesværdige måder at fremlægge ny viden på, skoleopgaver etc. etc. Hvem ved, om hun ikke også smækker en DVD med anden sæson af Desperate Housewifes i drevet, mens den kære ægtefælle ser fodbold.

Anonym sagde ...

Sjovt du nævner bedstemor vil se video-eksemplet:

"EasyUbuntu is an easy to use (duh!) script that gives the Ubuntu user the most commonly requested apps, codecs, and tweaks that are not found in the base distribution - all with a few clicks of your mouse.

EasyUbuntu is so easy to use in fact, that even your grandma could be playing encrypted dvds, streaming Windows Media, and sporting the latest Nvidia or Ati drivers in minutes! And yes, EasyUbuntu is GPL."

Kilde: http://easyubuntu.freecontrib.org/

Anonym sagde ...


Det, du synes at efterlyser, er en it-ekspert, som blogger/skriver klummer.

Ikke nødvendigvis en ekspert, men i det mindste en som har haft jord under neglene. Eller en som erkender sine "shortcomings" og får hjælp af en eller flere eksperter.


Når jeg skriver om problemer ved outsourcing/børsnotering/IP-telefoni/Vista/Accenture

Tjaa, jeg forventer at journalister baserer deres holdning på andet end andenhåndsviden. Men det er måske min fejlagtige opfattelse af journalisternes rolle.


Jeg lytter til folk, læser et utal af blogs og nyhedssider hver dag, ser en tendens, snakker med nogen om det, skriver om det.

For det første er der nok et rimelig finmasket filter på det udvalg af kilder (blogs, nyhedssites) du benytter, og for det andet har du sikkert svært ved at forholde dig kritisk til dine kilders udsagn hvis din viden alene er baseret på selvsamme (dvs. andenhåndsviden).

Men, men, men... Jeg erkender at min opfattelse af journalisters arbejde ofte er langt fra den virkelighed de arbejder i. I hvert fald har jeg selv haft journalister i røret et par gange ang. tekniske emner, hvor det har været tydeligt at de knap nok forstod de buzzwords som skulle ligge til grund for en artikel, til hvilken de nu prøvede at lokke indholdet ud af mig. :-)

Research dækker vel også over andet end blot at spørge lidt rundt om hvad "folk" nu mener om dette eller hint.
I dette tilfælde er det jo ikke engang specielt svært tilgængeligt at opnå førstehåndsviden om emnet - og så synes jeg ikke at det giver indtryk af et seriøst forarbejde at lade være.
F.eks. kunne du have sat dig ned og installeret Ubuntu Linux på en PC, og bagefter installere Windows - og se hvordan de to processer forløb. Og hvis du ville have lidt mere kredit, havde du allieret dig med en som hverken var Windows-bruger eller Linux-bruger. F.eks. omtalte Fru Jensen, eller en Mac-bruger (dem må der være nogle stykker af indenfor mediebranchen).

For at kommentere yderligere på din pointe om at Linux ikke er klar, så har skribenter jo stået i kø de sidste 5-7 år for skiftevis at erklære Linux "død" eller "klar til desktoppen".

Hver gang er der et kor af entusiaster som stimler op for at afvise og bortforklare argumenterne - og lur mig om ikke det er stort set de samme klagepunkter og bortforklaringer som for 5 år siden.

Så hvis din klumme ikke tilføjer debatten andet end en opsummering af de foregående, så vil jeg tillade mig at springe over. :-)

Og helt overordnet synes jeg det er lidt arrogant at tillade sig at advare imod eller anbefale ting man ikke selv har været i nærheden af.

Mvh
Kenneth

Kim sagde ...

Jeg forstår ikke hvorfor folk bliver ved med at sige at Ubuntu har vist vejen med brugervenlighed i Linux. Ubuntu følger nøjagtigt samme spor hvad brugervenlighed angår, som Mandriva Linux har gjort det de sidste 7år. I Mandriva er brugervenligheden høj og konstant i fokus. Brugerflade inkonsistens tages der hånd om og de ting som almindelige brugere (inkl. fru jensen) bliver gjort let tilgængelige for brugeren. Resten bliver fint gemt af vejen så brugeren ikke smadrer noget de ikke har forstand på.
Min kæreste som ikke er computer-kyndig og som normalt bruger windows på hendes maskine, har intet problem med selv at starte office, skrive mails osv. på mine linux maskiner - også uden at jeg nogensinde har vist hende hvordan.
Jeg skal stadig hjælpe hende med en masse på hendes windows maskine - installation, konfiguration osv. Nøjagtigt som jeg ville skulle gøre det for hende (og fru jensen) hvis de kørte Linux. Sådan er verden bare. For den "slags" brugere er det en stor præstation hvis de bare skal kunne både åbne office og dobbeltklikke med musen (ja der bruges stadig 2 kursusgange på at lære dette til PC-kørekort undervisningen).

Det som jeg ser der mangler for at Linux skulle komme helt op på det niveau af brugervenlighed som disse "artikler" ønsker, er at det bliver accepteret bredt så de sidste ting som drivere og codecs bliver tilgængelige. Det er i disse grænsetilgælde at linux bliver bøvlet for hvordan installerer man en driver som ikke eksisterer (eller som er hacket sammen ud fra trial-and-error metoden fordi ingen har haft adgang til dokumentationen til enheden). Problemet er forøvrigt nøjagtigt det samme under Windows - forskellen er bare at man under windows har færre devices hvor der ikke er eksisterende drivere og lignende. Mac er en helt anden sag. Der har brugerne bare acceptetet at de ikke har adgang til nær så mange devices og at software mængden kan være "begrænset".

Anonym sagde ...

Selvom jeg gerne så, at Jensen'erne i hele landet begyndte at bruge Linux, så må jeg give Dorte ret.

Linux er ikke klar til hr. og fru Danmark, og det kan altså ikke være hr. og fru Danmarks skyld.

Jeg har for noget tid siden installeret Ubuntu på en laptop til min kæreste, fordi jeg ikke længere skulle bruge den, og nu skulle hun på Linux, så hun kunne slippe med alt det ævl og bævl der er med Windows.

Men jeg måtte næsten selv give fortabt. Efter at have opgraderet til Ubuntu 7.04 gik maskinen HELT kold, kun dele af styresystemet blev hentet ind, og det lignede noget, der var løgn.

Jeg forsøgte at installere den gamle version (som virkede) men fik at vide, at det kunne jeg ikke. Den sagde noget til mig, som kun en anden computer ville forstå (set fra mit synspunkt).

Så måtte jeg have fat i en særlig udgave af Ubuntu CDROM'en før det kunne lade sig gøre efter megen møje og besvær.

Kan man byde fru Jensen det?

Når jeg vil installere nye programmer, skal jeg (i Ubuntu, som bliver rost for brugervenlighed), installere pakker i den såkaldte Synap-et-eller-andet pakkemanager, hvor jeg skal søge efter programmet og så gætter ud fra navnet og den ikke altid gode beskrivelse om programmet kan det, jeg vil kunne bruge det til.

Kan man byde fru Jensen det?

Selv jeg (betegner mig selv som mere eller mindre "nørd" i hvert fald godt computervandt) måtte læse en bog, inden jeg kunne gå i gang med og forstå Ubuntu (bl.a. pakkemanageren og de forskellige værktøjer).

Man man byde fru Jensen det?

Så nej, jeg synes heller ikke, at Linux endnu er der, hvor man kan kalde det noget, som alle kan bruge.

Og ja, det bliver bedre, hvis/når Linux får masserne med sig. Men før man får masserne, skal man altså også tilbyde masserne noget, de forstår.

Og det indebærer også, at man skal "brande" sit produkt rigtigt -- i dette tilfælde både Linux og hele open source-bevægelsen (som jeg er kæmpe-tilhænger af). Ellers bliver det noget for de få.

Det er ikke nok at tale om, at alt kører mere stabilt på Linux, og at Windows er så og så usikkert, for som det er nu, tror jeg ikke fru Jensen betragter Linux som et reelt alternativ.

Faktisk tror jeg de tænker Mac, før de tænker Linux. Og det er vel egentlig et nederlag for Linux og open source?

Just my two cents...

// Lars

PS: Og så synes jeg tanken om at boykotte "supporten" til dem i ens omgangskreds, der bruger Windows, er et noget besynderligt forslag... De finder nok en anden, der kan hjælpe dem (eller internettet), inden de kommer krybende på deres blødende knæ og med hænderne rettet mod himlen skriger: "Kom nuuuuu, installér Linux thi jeg har set lyset!" ;-)

Kim sagde ...

Der er en del som har skrevet at de har måtte læse bøger og hvad ved jeg for at kunne installere programmer via pakkemanageren i Ubuntu.

Hvad gjorde i første gang i windows? Tvivler på at i helt uden problemer:
1) købte rette stykke software
2) satte diskette/cd/dvd i og automatisk hoppede igennem installationen uden at læse enhver tekst som blev vist på skærmen.
3) installerede SDK XXX fordi det var krævet for at kunne køre programmet.
4) gennemgå opsætning af programmet.
5) køre programmet (hvis du nogensinde kommer hertil).

Måske er beskrivelsen af programmerne ikke helt fyldestgørende i Synaptic under ubuntu, men det er 100% point and click og så er programmet installeret INKLUSIV de programmer det er afhængigt af.

Så hvad var egenligt lettest hvis du tænker dig om? Forskellen er at du lige nu kan "windowsk" men ikke kender "linuxsk" endnu. Havde du startet med linux ville det være lige omvendt og windows ville være den "svære" og brugerfjentlige.

Anonym sagde ...

@ Kim:

Sikkert, sikkert, men sådan er det ikke. Nu var Windows størst først, og det lægger et pres på Linux-verdenen, som de stadig lider under.

Og til din information, kan jeg oplyse, at jeg i tidernes morgen kom i gang med Windows uden brug af bøger.

En anden fordel var, at hele operativsystemet var oversat... her har jeg oplevet huller i Ubuntu, hvor de dog tilbyder at man kan højreklikke og trykke "Translate" -- mon fru Jensen kan stå for fristelsen? ;-)

// Lars

Dorte Toft sagde ...

@ Kenneth

Umiddelbart vil jeg sige, at du groft undervurderer det arbejde, som jeg lægger i, hvad jeg skriver.

Umiddelbart vil jeg også sige, at du groft overvurderer den tid, en journalists døgn har.

Og umiddelbart får jeg det klare indtryk, at du alt i alt ikke giver meget for journalister, og at du i hvert fald ikke har høje tanker om mig.

Så nu har du vel fået fred til at drage afsted til andre blogs, der opfylder dine kvalitetskriterier bedre. Version2 har for eksempel nogle rigtig gode tekniske blogs. Dan Myginds blog på Computerworld er også af høj kvalitet.

Anonym sagde ...

Lars, jeg synes at din brok over pakkemanageren i Ubuntu er lidt ensidet - som den slags OS-krig ofte bliver.

Jeg kunne for eksempel godt tænke mig at du sammenlignede med pakkemanageren i Windows.

Nå, der findes ikke nogen?
Ad hvilke kanaler er det så Fru Jensen forventes at anskaffe programmer - udover piratkopierne fra nevøen?

Og ang. dit mislykkede forsøg på at installere-og-så-opgradere Ubuntu - prøv at opgradere Windows til næste version og se hvor meget der breaker. Som regel er det ikke småting, og slet ikke med opgraderingen fra XP til Vista.
I øvrigt frarådes OS opgraderingen af langt de fleste Linux udbydere. Det anbefales istedet at tage en backup af dokumenter m.m. og så foretage en frisk installation af systemet, så når du gør det modsatte, beder du selv om problemer. ;-)

Og ja - jeg har erfaringer med både install og opgradering af adskillige versioner af både Windows og Linux, og de har alle deres små quirks.

Yay, dette er bare den uendelige diskussion... Forstå dog at hvert system har fordele og ulemper såvel som krinkelkroge som kræver kendskab. Den store forskel er at der findes 100.000 danskere med brugerniveau-kendskab til Windows, men måske kun få tusind med samme niveau kendskab til Linux.

Sammen med tilstedeværelsen af kommercielle leverandører gør det en kæmpe forskel i udefrakommendes oplevelse af Linux som desktop-system.

I øvrigt bliver mange af småproblemerne ikke løst før der bliver gjort noget ved patent- og copyrightproblemerne indenfor software, eller nogen går linen ud og laver en Linuxdistribution som skider på alt hvad der hedder intellektuelle rettigheder, og inkluderer codecs og bibliotekskode til multimediecontent.

Mvh
Kenneth

Dorte Toft sagde ...

@ Kenneth.
Glemte lige også at nævne blandt anbefalingerne af andre blogs, at Lars K. Jensen, som har bidraget her, også fører et par gode blogs. Dels new media-bloggen, han selv link'er til, og så en techblog på Ingeniøren, nemlig http://ing.dk/blogs/byteme.
Og så er manden tilmed journalist:-)

Anonym sagde ...

Må jeg som bruger af både Windows og Linux komme med følgende anbefaling til de, der evt. overvejer at installere Linux:

Installer UBUNTU sideløbende med WINDOWS, så du har mulighed for at afprøve styresystemet i et stykke tid. På Nettet kan du se, hvordan du skal gøre. Harddisken kan enten opdeles i to partitioner eller Linux kan placeres på en ekstra harddisk. Så får du mulighed for at se, om det er noget for dig.

Hvis man kunne opdele brugerne i 3 grupper:

1. Begyndere og fru Jensen
2. Brugere med godt kendskab til PC
3. Eksperter

så vil jeg mene, at det er gruppe 2 (mig selv), som kan støde på enkelte problemer med Linux, idet de sikkert af nysgerrighed/interesse vil "pille" mere ved de ædlere dele af systemet, hvilket kræver, at man sætter sig ind i stoffet på nøjagtig samme måde, som man engang skulle gøre med Windows.

Gruppe 1, der her omfatter fru Jensen og nybegynderen, og som 95% af tiden kun bruger OpenOffice, mails, Internet eller et fotoredigeringsprogram, får næppe problemer. Alt dette kører jo som smurt og kræver virkelig ikke mere kendskab til en PC., end hvis man bruger Windows.

Man kan ikke komme sovende til noget, heller ikke hvis man får lyst til at afprøve Linux.

Derfor:

Er du tilfreds med Windows og ligeglad med, hvad det koster dig med hensyn til opgraderinger og lignende, så behold Windows. Det er et OK styresystem.

Er du træt af at skulle blive ved med at betale for at følge med Microsoft ræset, og har du mod på nye udfordringer, så prøv UBUNTU ved at gå ind på deres hjemmeside. Her har du hele tiden det nyeste af det nye, uden det koster dig en øre.

LINUX er et rigtig godt alternativ, som du kan vælge at se som en anden mulighed.

Mvh PNM

Anonym sagde ...

Hej Dorte.

Det er en sjov artikel du har skrevet. Så vidt jeg kan se indeholder den en vis mængde humor. Desværre har din artikel den uheldige egenskab at den kan skade en god sag (dog sandsynligvis ikke ret meget).

Jeg har selv skrevet en artikel som kan forberede de mennesker, der vil forsøge sig med Linux. Den er blevet læst af 24000 læsere, så du er ikke den første ...

http://www.zenwalk.org/modules/news/article.php?storyid=16

Venlig hilsen,
Claus

Anonym sagde ...

Hej igen.

Det hele kommer ikke med i URL'en. Jeg prøver igen:
Welcome

Det som mangler er:

article.php?storyid=16

Mvh Claus

Anonym sagde ...

Lars K. Jensen skrev

Og så synes jeg tanken om at boykotte "supporten" til dem i ens omgangskreds, der bruger Windows, er et noget besynderligt forslag...

Det er jeg faktisk ikke enig i - men naturligvis skal det være på baggrund af den enkelte brugers verden og præmisser. Jeg nægtede fx at hjælpe min svigerinde med at fixe hendes PC (efter 10. opkald indenfor ret kort tid), hvis hun insisterede på at have fildelingsprogrammer installeret, som var bundlet med crapware. Hun valgte så, at det var vigtigere for hende at få min hjælp end at kunne downloade gratis musik. Jeg har faktisk ikke indtryk af, at hun blev sur på mig.

Men for lige at knytte en kommentar til Linux-diskussionen, så er der rigtigt meget tudefjæs over argumenterne for, hvorfor Linux ikke har så stor "markedspenetration" som ønskeligt. For hvis Linux skal regne med at blive meget mere større end de er, så er man i Linux-samfundet nødt til at acceptere verden som den ser ud i dag - og så kæmpe kampen i den.

For ja - det er svært, når Windows er så massivt til stede på markedet. Og ja - det er ærgeligt, at man ikke kan købe så mange PC'er med Linux pre-installeret. Og ja - det ville sikkert have været omvendt, hvis Linux havde været så store på markedet som Microsoft. Og ja - Windows bliver sikkert brugt i så stor stil, da folk er vante til det og ikke fordi det er et super meget bedre operativsystem.

Men, kære venner, det er den verden I har valgt at slås i, og at brokke jer over dens tilstand er lige så ukonstruktivt som at brokke sig over Microsofts store markedsføringsmaskine og at I ikke har de samme midler at bruge. Jamen - når man vælger ikke at tage penge for ens produkt, så er der ting, som man ikke har råd til.

I er nødt til at acceptere, at man som ny konkurrent til et monopollignende marked med en historie, som for de fleste er fra deres første PC-indkøb, har nogle meget store forhindringer at overkomme. I får ikke den kritiske masse ved at tilbyde noget, der er lige så godt - I skal tilbyde noget, der er meget bedre og som er rettet imod slutbrugersegmentet. Og jeg er ked af at sige det, men det er ikke sikkerhed, som I skal sælge det på. De fleste er ret ligeglade med sikkerhed - så længe der ikke kommer popup-vinduer i tide og utide, så tænker folk ikke på det. Det nytter heller ikke noget at bruge som argument, at produktet er gratis, for for de fleste er prisen for en PC inklusive operativsystemet - ja faktisk er disse to ting det samme for rigtigt mange mennesker.

I skal kort og godt tilbyde noget, der er mere "lækkert" end Windows. Dét er salgsargumentet for at komme massivt ind på konsummarkedet og ikke sikkerhed, prisen og muligheden for at køre Linux på en Pentium 133MHzmed 64Mb RAM. Sørg for at Linux på brugerfladen er som den lækre brugerflade i MS Office 2007 er sammenlignet med OpenOffice ... så skal kunderne nok komme.

Anonym sagde ...

Jeg vil ikke gentage men blot erklære mig enig med dem der påpeger at Microsoft Windows ikke ligefrem kører problemfrit ret mange minutter ad gangen for ret mange mennesker. Jeg er i øvrigt også begyndt at nægte at yde support på skidtet - jeg er træt af folk der siger "MS Windows, det virker bare" og samtidig har problemer _konstant_.

Derudover vil jeg gerne påpege et par faktuelle fejl.

1) Man har lov til at tage penge for GNU/Linux - det er en af de grundlæggende friheder man har med fri software. Det kan i praksis være vanskeligt da der er hård konkurrence indenfor GNU/Linux-styresystemer, men det er en anden sag. Der er ingen licensbetingelser der forhindrer det.

2) Det er langt fra kun frivillige der udvikler på fri og open source software. Hvad angår Linux-kernen kommer langt de fleste kodebidrag fra lønnede udviklere hos IBM, Novell, Red Hat, Google osv.

Også SUN, Intel, AMD, HP, Apple og massevis af mindre firmaer har folk beskæftiget med fri og open source software.

Anonym sagde ...

v v v - virkelig velskrevet vinkling!

Ikke at jeg har så meget imod open source - det er bare så elitært og udemokratisk. Læste derfor med stor fornøjelse din artikel om Linux og Fru Jensen

Er det ikke også morsomt, at open source miljøet har så travlt med at hade Microsoft, når det egentlig er Apple, der i dag er den mest bullyede af de store IT-leverandører?

Jeg tænker på deres tunge ITunes som er nødvendig for at få musik til IPod'en (se f.eks. www.pcworld.com/article/id,136949-c,companynews/article.html).

Det er nok for meget at hævde, at Microsoft ligefrem er demokratisk - men ind i mellem kan man komme til at holde helt af dem!

Dorte Toft sagde ...

@ Martin.
Jeg var ikke bekendt med, at man kan tage penge for f.eks. kernen af Linux. Tak fordi du oplyste mig om det.

Jeg var bekendt med, at store dele af udviklingsarbejdet i dag foretages af højlønnede medarbejdere hos IBM, Novell, Sun, Oracle med flere. Men er det ikke sådan, at de selvsamme, der støtter open source fuldt ud, ligesom åbne standarder, også holder visse kort meget tæt på kroppen selv, hvor det tjener dem og deres indtjening.

Og har jeg misforstået noget, når jeg mener, at når det gælder selve Linux-kernen, så er der en lille udvalgt gruppe, som har ret til at kode/beslutte etc. At hverken IBM, Sun, Novell, Oracle med flere har noget at skulle have sagt der?

Anonym sagde ...

@ Jesper Lund Stocholm

Vil bare sige tak for en god kommentar, som jeg synes opridser meget godt, hvor vi står lige nu :-)

Det som folk sælger Linux på (også her) er ting, som fru Jensen er ligeglad med. Face it.

Som jeg ser det, er Linux-folket nødt til at gøre noget i stil med Mac. Få en showcase i fx Fona-butikker, hvor folk står og viser hvor smart Linux er, hvad det kan, hvordan man kan redigere Word-dokumenter (dokumenter hedder "Word-dokumenter" eller "Word-filer" i massernes sprog) og hvor længe maskinen har stået tændt uden problemer, eller hvad man nu vil sælge maskinen på...

// Lars

Anonym sagde ...

Dorte Toft sagde:
"Og har jeg misforstået noget, når jeg mener, at når det gælder selve Linux-kernen, så er der en lille udvalgt gruppe, som har ret til at kode/beslutte etc. At hverken IBM, Sun, Novell, Oracle med flere har noget at skulle have sagt der?"

Det hænger sådan her sammen - og det gælder i øvrigt for stort set ethvert fri og open source software-projekt.

Projektet har en ledelse, normalt den person der har startet projektet (i tilfælde af Linux-kernen er det Linus Torvalds) samt nogle andre der har opnået deres "lederposition" gennem meritokrati.

Alle og enhver kan studere koden og indsende patches - men projektets ledelse afgør selvfølgelig selv om de synes de patches er gode, om de er stabile nok, osv.

Hvis man er utilfreds med de beslutninger lederne af projektet træffer har man nogle muligheder.

1) Man kan lave sin egen "branch", de færreste distributører af GNU/Linux shipper en "vanilla" mainline kernel - de fleste inkluderer små patches, ekstra drivere osv. Altså enhver distributør eller bruger kan selv tilføje de patches han ønsker. Hvis han vil distribuere sin kerne videre er det naturligvis et krav at patches er under en licens som er kompatibel med Linux-kernens licens.

2) Den anden mulighed man har med fri software er at lave en "fork" af kernen. Man kan simpelthen sige Linus Torvalds og de andre idioter på kernel.org fatter ikke en meter - nu tager jeg Linux-kernen og laver min helt egen kerne og udvikler den i en helt anden retning og kalder den Martix. Dette er endnu ikke sket, og vil kun finde sted i meget ekstreme tilfælde. Men det forekommer med mindre projekter end Linux-kernen.

FOSS er yderst demokratisk. Al udviklingen og softwaren er 100% gennemsigtig. Hvis man er uenig i de beslutninger der træffes har man muligheden for at kompile sin egen kerne med alle ændringer man måtte have lyst til.

Med et MS Windows-system aner ingen hvad der foregår - og er der noget man ønsker anderledes, ja, så er det bare trist kage - og der er ikke ligefrem voldsomt mange forskellige distributører af forskellige varianter af MS Windows man kan henvende sig til.

Dorte Toft sagde ...

@ herr og fru Jensen,

Tak for mailen, jeg fik i går aftes. Mailen, hvor jeg blev klandret for at bruge "fru Jensen" som et udtryk for den type menigmand, der ikke har lyst til at slås med tekniske problemer, hvad enten det skyldes tidsnød eller manglende teknologisk indsigt.

Som nævnt i mit svar, var jeg på ingen måde ude efter at udnævne "fru Jensen" til den dumme person, som ikke kunne finde ud af noget.

Tværtimod udråbte jeg open source-verdenen til den "dumme" industri, der undervurderer relevansen af, at masser af almindelige mennesker, herunder fru Toft, bare ønsker noget, der skal fungere glat. Faktisk har jeg også mødt nørder, der ønsker brugervenligt software.

Anonym sagde ...

Ashton Mills er journalist.
Han har et lidt andet syn på hvor langt Linux og specielt Ubuntu er nået.
Se f.eks følgende link

APCMAG

Dorte Toft sagde ...

@Finn,
Ashton Mills er nok journalist, men han karakteriserer sig således:
"I'm a self-confessed Linux nut". Vi har altså ikke en "hr. menigmand" inde i billedet.

Computerworld har i øvrigt i dag en artikel med overskriften "Open Source er for besværlig at bruge". Atiklen findes her
http://korturl.dk/90k1Y

Der er tale om citater fra Computersweden, der blandt andet har talt med den kendte open source-mand Eric S. Raymond .

Anonym sagde ...

@Dorte

Tak fordi du har taget dig tid til at læse om Ashton Mills.
Mit ærinde var nu ikke at benytte Ashtons artikel som eksempel på, hvad en menigmand synes om Ubuntu, men mere, hvad en journalist havde at sige.

Så vi har nu 2 journalister med hver sine meninger om Ubuntu.
Walt Mossberg, der måske er MAC-mand og Ashton Mills, der er Linux nørd.
Ashtons mening tæller efter min mening lige så meget som Walts, selv om de begge har taget stilling til, hvad de foretrækker.

Walt kan ikke bruge Dell's Ubuntu laptop fordi han ikke kunne justere ”pegepladen”.
Jeg ville have troet, at Walt havde kunnet bruge gsynaptics-programmet til at justere ”pegepladen” på en præinstalleret Dell Ubuntu maskine. Alternativt kunne han have kontaktet Dell support, med de problemer han havde. Det synes jeg ville være spændende at høre resultatet af.

Måske kunne vi se på nogle få af de konklusioner Ashton har:

Web browsing: Pass -- No problems. The task can be completed exactly as under Windows.
Media playback: Iffy -- When a task could only be partially completed, or completed but not without issue.
Talking to the iPod: Optimal -- Passes with flying colors. The task could not only be completed, but better or easier than under Windows.
Taking the upgrade plunge: Optimal -- Passes with flying colours. The task could not only be completed, but better or easier than under Windows.
Web StarCam: Iffy -- When a task could only be partially completed, or completed but not without issue.
Plug in Cameras: Flop -- Not possible to complete at all. Probably not a good thing.

Som du kan se, er der problemer med medie afspilning, webcam og specielt med plugin kamera.
Det betyder jo ikke, at alt er tabt, at man ikke kan bruge computeren med Ubuntu, og fru Jensen derfor skal holde sig fra den.
Jeg vil mene, at det vil være en fordel, hvis man kender en, der kan hjælpe med til at løse de initiale setup problemer.

Har du et bud på hvordan en opgradering fra Windows XP til Windows Vista forløber?
Ashtons konklusion med Ubuntu var at resultatet var optimalt.
Det er også en slags brugervenlighed. Det er nemmere og billigere at kunne opgradere sin maskine i stedet for at skulle købe en ny computer, flytte data og geninstallere alle programmerne.

Den artikel, du linker til, synes jeg til gengæld, har en fejlagtig overskrift.
Konferencen, der bliver citeret fra, er Apachecon.
”ApacheCon is the official conference of the Apache Software Foundation (ASF), drawing ASF Members, innovators, developers, vendors, and users to experience the future of Open Source development.” Med andre ord en Webserver konference. Der bliver næppe talt om Gnome/KDE window managers til Linux, når der snakkes brugervenlighed.
Sammenligningen mellem Unix og Windows administrationsværktøjer er næppe Fru Jensens første problem med brugervenlighed.

Hvad så brugervenlighed har at gøre med, at en spammer har kigget i kildekoden til spamassassin for at lave ”bedre virkende” spam, må stå hen i det uvisse. Dog tyder det på, at spamassassin har en stor udbredelse eller måske ligefrem bliver kopieret af andre, siden han/hun gider beskæftige sig med det.

En valid pointe, der bliver taget frem, er, at der ofte er mindre funktionalitet i Open Source programmer. Det er givetvis rigtigt. Dog konkluderes det, at det ikke er et problem. Jeg vil endda mene, at det ofte er en fordel med enklere programmer. De forbruger ofte færre systemressourcer som CPU og Ram. En ting Walt ikke rigtigt fokuserer på, men man kan sige at 1000Kr mindre til hardware og 250-600Kr (estimeret OEM storkunderabatpris) mindre for præinstalleret Windows nok ikke lige var i hans søgelys.

Der står også, at mange Open Source programmører ikke tager hensyn til brugerne. Mon også det gælder Firefox, Gnome og KDE?

Da Novell er nævnt i artiklen vil jeg ikke undlade at give et link til et site om brugervenlighed, sponsoreret af Novell. (Bemærk størrelsen på Videofilmene i Theora i forhold til Mpeg ;-) )
betterdesktop

Endelig kan vi vel også dårligt henregne Eric S. Raymond som Hr. Menigmand heller.

Dorte, jeg synes det kunne være rigtigt spændende hvis du kunne finde tid til at brænde en live-cd med Ubuntu på og så vende tilbage, når du havde prøvet den og eventuelt har lavet en dual-boot installation på din PC.

Tip: Min tante kunne selv lave sådan en installation. Jeg havde dog snydt og vist hende det, da min onkels computer ikke rigtigt kunne mere med Windows og skulle have en Ubuntu på.

Dorte Toft sagde ...

@Finn,

Tak for den lærerige, grundige gennemgang for for kommentarerne til Computerworld-artiklen. Den gjorde mig klogere.

Du foreslår, ligesom andre har gjort her i debatten, at jeg lige prøver at installere Ubuntu på min pc.

Kald mig fej, men det tør jeg simpelthen ikke. Jeg har kun én pc. Den, jeg skriver dette på. Det er mit produktionsmaskineri. Og jeg SKAL producere stof hver eneste hverdag.

At begynde at eksperimentere med selve hjertet i softwaren, at udskifte styresystem eller at installere dobbelt styresystem, midt i det daglige arbejdspres....

Det skal man have mod til. Vovemod. Og jeg har altså ikke en "sugar daddy", der dækker underskuddet, skulle noget gå så galt, så jeg ikke kan opfylde mine kontrakter.

Det nytter ikke, at nogen af jer herefter replicerer, at "du kan jo bare installere virtualiseringssoftware, så du holder eksperimentet isoleret".

Nej. Jeg kan "ikke bare" rive timer ud af kalenderen til at sætte mit ind i ny software, ny installation, nye problemer. Jeg har heller ikke en motherfucker af en kraftig maskine. Og jeg kan ikke bare købe en ekstra pc eller to.

I øvrigt er min situation vel næppe usædvanlig.

Men måske vil jeg en gang i fremtiden være helt tryg med at købe en pc med Linux-preinstalleret, som min nye arbejdspc.

Anonym sagde ...

Dorte, brænd dig bare en Live CD hvad enten det måtte blive en Ubuntu, en Knoppix eller noget helt 17. live Linux.

Så kan du tjekke det ud, uden at risikere noget udover måske at blive grebet af stemingen og installere det sådan rigtigt ... :-)

Sagt af én, der i 1986/7 brugte Polyteknisk Forenings lille Macintosh i skrivestuen på DTH, fordi den brugermæssigt var langt at foretrække frem for pc'erne med en eller anden version (4.0?) af WordPerfect til MS DOS. Jeg havde i det store og hele Mac'en for mig selv. Hvilket bare er sagt for at sige, at jeg ikke er religiøs; jeg bruger også Windows i det daglige, ikke mindst fordi mange af mine yndslingsspil kun findes dertil.

Men til tekstbehandling, websurfing og eller de gængse "fru Jensen" opgaver, da står den på Ubuntu - slet og ret fordi det er meget lettere at have med at gøre end Windows, ikke mindst fordi man ikke konstant behøver at frygte, at ens computer bliver nakket af en virus eller noget spyware - hvilket er sket mere end én gang for undertegnedes Windows installationer; producenterne af den slags lort er gode til at få børnene til at klikke på deres ting.

mvh Ole.

Anonym sagde ...

@ Michael Rugaard:

"Ikke at jeg har så meget imod open source - det er bare så elitært og udemokratisk."

udemokratisk - tænk den vil jeg gerne have underbygget, du mener måske Windows er demokratisk?

@ Dorte:

Mener du seriøst at du, som mange gange selvpromoveret it-guru (ja undskyld, men når dine artikler får en plads på Berlingeren som de gør, så kommer du til at fremstå på den måde.), ikke er i besiddelse af en ekstra pc du kan prøve at lege med, f.eks. installere en Ubuntu?

Til mange:

I Ubuntu er det slet ikke nødvendigt for "fru Jensen" at bruge Synaptic, der er et menupunkt i startmenuen kaldet tilføj/fjern der (tadaaa) giver en nem genvej til at installere alt hvad "fru Jensen" sikkert kan begære.

/Christian

Dorte Toft sagde ...

@ Christian. IT-guru? Nej, det må du overlade til mennesker som Preben Mejer og hvad de til tiden end gældende GOD's (Guru on duty) hedder.

Jeg er blot en it-journalist med størst fokus på den FORETNINGSSMÆSSIGE brug af it. Det må du da have opdaget.

Tag en søgning på min klummer på bagsiden af Berlingske Business, og du vil se et stort antal, der har med det forretningsmæssige at gøre.

Ind imellem er jeg også bare mig selv, hvilket er helt i tråd med, hvad man kan i en "klumme" (en journalistiske disciplin i sig selv) og på en blog. Altså en, der i lighed med mange andre, slås med beslutninger og erfaringer vedrørende egen personlig it-brug ud fra hensyn til produktivitet og økonomi.

Hvis du tager, hvad jeg skriver inden for de andre journalistiske discipliner såsom interviews, nyheder og reportage, vil du se, at jeg IKKE dikterer nogetsomhelst. Jeg videregiver, hvad andre siger, og det handler oftest applikationer/tjenester og andet inden for det forretningsmæssige gebet - ikke styresystemer.

Debatten her i denne Linux-tråd har været lidt ejendommelig. Lidt i stil med, at "hvis du ikke selv har børn, så bør du ikke vove at ytre nogensomhelst om børneopdragelse". Ret så intolerant.

Folk, der er interesseret i Linux, vil hurtigt Google sig frem til både Computerworld og Version2 - de to steder, hvor der er tæppedækning af alt inden for Open Source (langt ud over, hvad den forretningsmæssige brug retfærdiggør).

Du bidrager jo også selv de to steder en flittig deltager i Open Source debatten. Også på Berlingske er der i øvrigt en ret udbredt dækning af området.

Anonym sagde ...

@ Dorthe:

Misforstå mig ikke, der var ikke for at være perfid, men der er mange der læser dine indlæg på Berlingske og måske tager dem til indtægt for mere end de er.

Og de læser ikke nørde skænderier på CW eller V2, så derfor sluger de råt din artikel, eller måske endda da kun din overskrift.

Jeg ved godt at hverken du eller jeg kan diktere noget som helst, men efterfølgende skal vi så ud og prøve at "missionere" op ad bakke, for dels skal vi kæmpe mod et monopol der gør livet besværligt, dels ska vi kæmpe mod nogle fordomme, som er faktuelt forkerte.

Og jeg ærgrer mig gul og grøn over at det er fordomme og lemmingeeffekter der er med til at begrænse det frie valg.

Du skal selvfølgelig have ros for selv at stille op til øretæver, og jeg synes også det er interessant at se, at for hver gang der åbnes op for en debat som denne, ja så kommer der flere og flere Linux bruger, så noget sker der altså.

Desværre hvis vi så vender tilbage til tante Berlingske, så læser "fru Jensen" sikkert overskriften, måske endda din artikel, men hun kommer ikke herover hvor der modargumenteres, men sidder tilbage med folkefordommen om at Linux er uanvendeligt.
Og artikler kan beklageligvis ikke kommenteres på tanten.

I betragtning af hvor meget der er blevet FUD'et mod Linux, hvor meget et vist stort amerikansk firma har gjort alt for at spænde ben, samt at Linux ikke har et kapitalapparat i ryggen, så er det da alligevel imponerende at se hvordan det stille og roligt vinder indpas.

Og når nu samtlige skoleelever i Makedonien begynder at bruge Ubuntu, OLPC slår i gennem, osv. så kan det da være at man her i stok konservative Danmark også begynder at vågne op.

Og hvis du seriøst ikke mener du har en PC du kan prøve at nørde med, så kan jeg sikkert sagtens finde en gammel en du få til at lege med - den har nok ikke kræfter nok til at køre Windows, men den kan sagtens klare en Ubuntu.

Mvh.
Christian

Dorte Toft sagde ...

@ Christian m.fl.

Jamen, jamen. Jeg har jo faktisk en gammel Dell Latitude, som jeg har sendt på pension (undtagent til netbanken), fordi den bare er blevet for sløv. Tager min. 8 minutter at vække. Den kan jeg jo eksperimentere med.

Så mangler jeg bare tiden til eksperimentet:-) Det lysner dog i november og fremefter. Jeg drosler lidt ned for faste opgaver.

Ole sagde ...

Du foreslår, ligesom andre har gjort her i debatten, at jeg lige prøver at installere Ubuntu på min pc.

Kald mig fej, men det tør jeg simpelthen ikke. Jeg har kun én pc. Den, jeg skriver dette på. Det er mit produktionsmaskineri. Og jeg SKAL producere stof hver eneste hverdag.


Det er ganske fint, men indtil du går i dybden og faktisk PRØVER at installere og bruge linux er dine ord tomme og baseret på andenhåndsoplysninger om noget du faktisk har mulighed for at opleve selv.

Det du hidtil har bedrevet i denne sag er næppe en journalist titel værdig. Er du bange for at ødelægge din windows installation, så køb en billig gammel pc til 1000,- et eller andet sted og installer linux på den.

At gøre dette ville være at gå i dybden, samt virkelig at bedrive opsøgende journalistik, istedet for bare at udspy tomme ord.

Men nej, det er lettere at læse hvad andre folk har sagt og gjort end at gøre tingene selv.

Linux og især Ubuntu har været inde i en rivende udvikling de sidste år - og forskellen på at gå fra f.eks. en brugerflade som Windows 98 til Vista er ikke meget større end at gå fra windows 98 til Kubuntu (KDE brugerfladen, der minder en hel del mere om windows end Gnome, Ubuntu brugerfladen gør).

Der er også langt flere programmer til rådighed med ganske få klik til (K)Ubuntu end der er til windows - og så er man endda garanteret at man ikke får spyware og virus når man installerer dem....

99% af alt moderne hardware virker med Linux, så det er heller ikke et problem. Hvis der nu var noget der ikke virkede er sandsynligheden for at dette også kunne ske under windows skam også til stede (Vista er f.eks. inkompatibelt med masser af hardware). Uanset om "Fru Jensen" bruger linux eller windows ville hun være ude af stand til at løse et sådan problem.

Konklusionen må være at det vi her har at gøre med er uvidenhed, i dette tilfælde DIN uvidenhed.

Se nu at få prøvet Ubuntu (omend jeg vil anbefale Kubuntu istedet - men så stor er forskellen nu ikke).

Dorte Toft sagde ...

Efter endnu en skidtspand i kommentarfeltet - denne gang fra Ole Hartvig - vil jeg gentage min indledning fra den tilkørende klumme i Berlingske:

"Har man sin tid kær, skal man ikke antaste det vidunderlige ved styresystemet Linux. Det er lige så dumt som at udtale sig kritisk om vindmøller og 12 måneders barselsorlov til kvinder. Man frakendes på det nærmeste sin anstændighed. I Linux-sammenhæng vil, hvad man end måtte have af faglig dygtighed, sandsynligvis også blive draget i tvivl." Citat slut.

Men Ole Hartvig.... er du manden bag:
http://hartvig.org/
hvor man lige nu under overskriften Ubuntu 7.04 kan læse følgende:

"I had to manually add my user to the audio group in order to get sound working, come on Ubuntu/Kubuntu, if a user that's not added to the audio group opens for example kmixer, a window should pop up and ask if the user should be added to the audio group. This is just lame, a non tech-savvy user would never figure this out, but just conclude "sound doesn't work".

Apparently networking in Ubuntu 7.04 is slightly bugged, I was unable to manually set a static IP, but using DHCP worked, very odd indeed. I even tried to reboot and see if it helped, but no. Since I need a specific IP I had to set it up on the dhcp server instead... I wonder if this was even tested in Ubuntu before it shipped." Citat slut.

Eller er det mon en anden Ole Hartvig, der mener, at the non-tech savy vil få problemer?