20.6.06

Lig på bordet

Computerworld har nu sikret, at regeringens støtteparti, Dansk Folkparti, vil "slå bremserne" i over for registre inden for sundhedssektoren.
En dag håber jeg, at der er en grundig journalist, som er villig til at tage en anden indgangsvinkel til registre end skrækkampagnen. En journalist, der vil se på, hvor mange liv, som ufuldstændige data om patienter har kostet. Hvor mange ekstra sygedage det har kostet. Hvor mange forkerte amputioner. Hvor megen livstruende fejlmedicinering.
Registerangsten har jo i årtier være en stor hjælp for de mange læger, som ikke brød sig om IT. Som mente, at hospitalsverdenen slet ikke burde sættes på data, og slet ikke deres del af hospitalsverdenen. Kun privathospitaler vidste, hvad alle uden for sygehussektoren ved, nemlig at det er et gode både for patient, læger og økonomi at have styr på sagerne. Kun klamhuggere kan med sindsro påstå, at overblik ikke betyder noget.
Registerangsten er også skyld i, at vi har et sygesikringsbevis, der næsten kun rummer, hvad der står i en telefonbog om dig og din læge. Hurtig hjælp er afgørende i mange tilfælde, men indlægges du akut og bevidstløs, er der ingen hjælp at hente i dit sygesikringskort, hverken om blodtype, diabetes eller allergier.
Selvfølgelig skal vi passe på vores data, men at endnu en gang forsinke en tiltrængt udvikling og i visse tilfælde sætte liv på spil for at få livrem, seler og gummicelle på plads, er galimatias i det godes tjeneste.
Vedr. medicinregistret. Jovist ligger der en fare i, at en apoteksansat kigger efter om Anders Fogh Rasmussen eller Pia Kjærsgaard mand måske får antidepressiva, og så lækker det til kloakpressen. Det er jo argumentet, som de, der vil have stoppet registret henviser til. Og det er joet argument, som er skræddersyet til politikere. Men afvejes fordele mod ulemper. Er det så berettiget at standse medicinregistret, indtil der er opbygget bedre forholdsregler mod de idioter, der måtte misbruge adgang til sådanne data? Det er der ingen, der har gidet belyse.

2 kommentarer:

Anonym sagde ...

En af de sædvanlige Dorte kommentarer, som går lige til bidet ;-)

Dorthe, hvis du havde ret i at valget var et spørgsmål mellem liv og datasikkerhed, så ville jeg være den første til at give dig ret. Men det er det IKKE.

Vi kan lave sikkerhed, der kan beskytte data og patientsikkerheden selv i krisesituationer.

Men et af problemerne er at journalisterne GØR det til et spørgsmål om det uklare og frygtskabende overvågning uden at interessere sig for sikkerhed.

Dårlig sikkerhed kan slå ihjel. Om det er en pacemaker, der går i interference eller hackes. Om det er en, der via Identitettyveri ændrer i patienthjournalen.

Dårlig sikkerhed koster penge, fordi vi ikke kan dele data uden at risikoen sættes overstyr. For vi ikke udvikler IT, der kan eksporteres til lande med blot et minimum af respekt for sikkerhedsspørgsmål.

Dårlig sikkerhed skaber misbrug, fordi data er dybt ømfindtlige og f.eks. kan udnyttes i en forhandlingssituation.

Dårlig sikkerhed er en ond cirkel, fordi det kræver mere dårlig sikkerhed. Hver gang det går galt, så klistrer man mere dårlig sikkerhed på - f.eks. den elendige sikkerhed i dankort skaber overvågningskameraer og biometri og andre "sikkerheds"-tiltag, der heller ikke virker.

Dårlig sikkerhed skaber ukontrollable risici og nogen skal altid betale risikopræmien - det er en skat uden provenue.

Jeg har forsøgt at give en status på de aktuelle sikkerhedsspørgsmål her i forbindelse med den seneste RFID Konference på ITU.
http://www.crossroadscopenhagen.dk/sys/common/SendFile?filePath=/dokumenter/arrangementer/rfid/Priway_Stephan_Engberg.pdf

Jeg glæder mig til at se journalister, der ikke bare brokker sig, men faktisk prøver at hjælpe almindelige mennesker med at forstå hvad der er op og ned på de mere indviklede problemstillinger.

Slå overvågningsspøgelset ihjel og BEGYND at indbygge blot et minimum af sikkerhed før tilliden til specielt de offentlige systemer eroderes helt.

STOP KLYNKERIET

Mvh.

Stephan Engberg

Anonym sagde ...

Hej Dorte.

Istedet for at journalisterne som sædvanlig venter til det er for sent, så var det en ide at slå kloen i dette katastrofe projekt inden det køerer yderligere skævt.
http://www.comon.dk/index.php/news/show/id=27197

Tanken om at lave en server-side side, der samler alt om en borger er totalt umuligt at sikre og desideret anti-demokratisk.

Det vil samtidig skabe en magtskævvridning i samfundet af helt uoverskueligt omfang.

Portaler er noget, der opstår på den enkelte brugers PC.

Faktum er at dette projekt formentlig drejer sig om at funde KMD som en offentlig monopolvirksomhed ejet af kommunierne. At det så sker 2 sekunder før KMD skal sælges er dansk politik når det er bedst.

(Var der ikke noget med at man glemte et par småting, da man solgte TDC?)

Nej - vi skal den stik modsatte vej og mindske KMDs og statens kontrol med borgernes data.

Det kræver blot et minimum af sikkerhedsforståelse og fremsyn.